to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Πανδημία» στοχοποίησης συνδικαλιστών μετά την απεργία της 26ης Νοεμβρίου

Η Cosco φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα των καναλιών Star και Alpha (που έβγαλαν σε αναγκαστική άδεια απεργούς) και έθεσε εκτός εργασίας το Δ.Σ. και άλλα μέλη του σωματείου των εργολαβικών εργαζόμενων στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ


Τη στοχοποίηση των μελών του ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτιών στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) από την εργοδοσία («COSCO - PCT - D-PORT») καταγγέλλει το σωματείο καθώς «λίγες ώρες μετά τη επιτυχημένη απεργία στο λιμάνι», ενημερωθήκε από την εργολαβική εταιρεία D-PORT πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, καθώς και άλλα μέλη του που ήταν παρόντα στην απεργιακή περιφρούρηση στις 26/11, τίθενται εκτός παραγωγής με την πρόφαση την προστασία των υπόλοιπων εργαζόμενων (λόγω του υποτιθέμενου συγχρωτισμού που προκλήθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση). 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της DPort Services, η οποία απασχολεί τους εργαζόμενους για λογαριασμό της Cosco προς το σωματείο: «Επιβάλλεται τα συγκεκριμένα αυτά μέλη σας να υποβληθούν σε τεστ covid-19 με δαπάνες των εταιρειών και να παραμείνουν σε καραντίνα με πληρωμή των αποδοχών τους από τις εταιρίες μέχρι να λάβει το ιατρείο εργασίας από σας ή τα μέλη σας τα αποτελέσματα του τεστ covid».

«Με χαλκευμένες και ανυπόστατες κατηγορίες προσπαθούν να σπιλώσουν το ΔΣ του Σωματείου αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που όλοι μας ζούμε μέσα στο λιμάνι» σημειώνει το σωματείο τονίζοντας πως όσοι έδωσαν την απεργιακή μάχη στις 26 Νοέμβρη «τηρούσαν  όλα τα απαραίτητα κι προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας, πολύ καλύτερα από ότι τα τηρεί η εργοδοσία μέσα στον λιμάνι του Πειραιά».

«Αν αυτό δεν είναι διαπόμπευση και στοχοποίηση του συνδικαλισμού και των συναδέλφων, τότε τι είναι; Άραγε η κυβέρνηση έχει κάτι να πει για αυτήν  την αυθαιρεσία;», σχολιάζει ο Γιώργος Γώγος, λιμενεργάτης και Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η αναίτια και εκδικητική αυτή καραντίνα που επιβάλλει η εργοδοσία προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Σωματεία εκδίδουν ψηφίσματα συμπαράστασης στην ΕΝΕΔΕΠ ενώ, το μεσημέρι της Δευτέρας 30/11, με παρέμβασή τους στα γραφεία του ΟΛΠ, στην Ακτή Μιαούλη, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ απαίτησαν την επανένταξη στην παραγωγή των εργαζομένων που απέκλεισε η εργοδοσία.

H «δυσανεξία» της Cosco στα  θεσμοθετημένα  συνδικαλιστικά  και εργατικά δικαιώματα καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου σε δύο ακόμα εργασιακούς χώρους, τους τηλεοπτικούς σταθμούς STAR και του ALPHA, επιβλήθηκε πενθήμερη «αναγκαστική» άδεια σε δύο υπάλληλους, τους οποίους η εργοδοσία «εντόπισε» μέσω social media να συμμετέχουν στη συμβολική διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στο υπουργείο Εργασίας. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης και οι δύο υπάλληλοι είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΙΤΑ.

«Με αυτές τις πρακτικές μεγάλοι εργοδότες αμφισβητούν ευθέως τα συνταγματικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες εργαζομένων και η Πολιτεία οφείλει να πάρει σαφή θέση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Σίγουρα ούτε συμπτώσεις ούτε τυχαίες είναι αυτές οι δύο περιπτώσεις,και αν δεν έχουν την ξεκάθαρη καταδίκη της κοινωνίας, πιθανάνα δούμε κι άλλα ανάλογα περιστατικά στο μέλλον σε μεγαλύτερο εύρος», αναφέρει ο Γ. Γώγος. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής για το εργοδοτικό bullying των σταθμών Star και Alpha

Επιστολή του εργοδοτικού σωματείου προς τον πρωθυπουργό

Η προσπάθεια απαξίωσης της ΕΝΕΔΕΠ μοιάζει να συνδέεται με την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Διαπραγμάτευση που, όπως και η προηγούμενη, θα διεξαχθεί μεταξύ της εργοδοσίας και του δεύτερου σωματείου που δρα στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, το οποίο η ΕΝΕΔΕΠ έχει καταγγείλει ως μη διεκδικητικό, επί της ουσίας «εργοδοτικό».

Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο σωματείο, με επιστολή του προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη (27/11/20), η οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό, καταγγέλλει ως ανεύθυνο τον «αποκλεισμό» του λιμανιού από «μία δράκα 20 ανθρώπων» του «ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ», οι οποίοι «απαγόρευσαν την είσοδο σε 2.000 ανθρώπους». Το σωματείο αυτό ζητάει μέτρα κατά της επιπολαιότητας των «λίγων φερόμενων συνδικαλιστών», αναπαράγοντας τα επιχειρήματα της εργοδοσίας περί συνωστισμού.

(χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιστολή)

Σε απολογία για την Πρωτομαγιάτικη απεργία του 2019

Η κίνηση της Cosco καταγράφηκε μετά την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στην απεργιακή κινητοποίηση ζητώντας παρέμβαση υπουργείων και εισαγγελέων. 

Επίσης, η ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει «νέα κλήση σε απολογία του προέδρου της» για την Πρωτομαγιάτικη απεργία του 2019, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Όπως υποστηρίζει το σωματείο, «στελέχη της ΣΕΠ ΑΕ - "COSCO" «μεθοδευμένα κατονομάζουν τον πρόεδρο και μέλος του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, και μας κατηγορούν για παρεμπόδιση συγκοινωνιών και εργαζομένων να μπούνε για δουλειά, στην απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2019. Ζητούν να κατονομαστούν και να διωχθούν συνάδελφοι μας».

«Ποιοι τολμάνε να δυσφημίζουν το ΔΣ του ΕΝΕΔΕΠ; Το κάνει η εργοδοσία της "COSCO" - PCT,  D-PORT και των εργολάβων τους που δεν έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν να μην ενημερώνουν για τα πραγματικά νούμερα των κρουσμάτων στις προβλήτες  ενώ αρνούνται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία λιμενεργατών κι εργατοϋπαλλήλων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο. 

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι απολυμάνσεις στα μηχανήματα γίνονται μόνο μετά από πιέσεις των εργαζομένων κι εφόσον υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα που έχει γίνει γνωστό. Πάνω στα καράβια, παύουν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας. Δεν πραγματοποιούνται τεστ για όλο το προσωπικό. Μέσα σε γραφεία  ή καμαράκια ελάχιστων τετραγωνικών εργάζονται 3 και 4 άτομα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)