to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 12.04.2022

Κοινωνία

Πανδημία: Προς χαλάρωση τα μέτρα - Τι θα γίνει με 4η δόση και πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Πάσχα και μετά οδεύει η χώρα, την ώρα που η καλοκαιρινή σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Στο υπουργείο δείχνουν να μην ανησυχούν για τις πρωτιές στις μακάβριες λίστες των θανάτων και αύριο που θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνώμονων του Υπουργείου Υγείας θα οριστικοποιηθεί και ο οδικός χάρτης χαλάρωσης των μέτρων, πράγμα που έχει προαναγγείλει ο Θάνος Πλεύρης


Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ελεύθερο καλοκαίρι χωρίς μέτρα για εύλογους οικονομικούς λόγους. Ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πληγώσει αρκετά των ελληνικό τουρισμό ειδικά με τα μέτρα κατά της Ρωσίας και η κυβέρνηση ούτε θέλει να σκέφτεται περεταίρω περιστολή εσόδων λόγω μέτρων. Στην ουσία δηλαδή αναμβάνει ένα ρίσκο που ουδείς γνωρίζει τι τροπή θα δώσει στη πανδημία.

Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στα νησιά από όπου υπάρχει και δυσκολία μεταφοράς των ασθενών σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαρά περιστατικά. Οι ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και όπου κρίνουν μπορεί να προτείνουν την περιστασιακή επαναφορά κάποιων μέτρων.

Για να μη νομίζει κανείς πάντως ότι ξεμπέρδεψε με τα μέτρα από Σεπτέμβριο η κυβέρνηση προγραμματίζει να τα επαναφέρει κανονικά. Ήδη μάλιστα έχει δοθεί εντολή στα αρμόδια υπουργεία να κάνουν έναν πρώτο σχεδιασμό ώστε να υπάρχει έτοιμο πλάνο μέτρων στην περίπτωση που η πανδημία επανακάμψει από το Φθινόπωρο.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κοροναϊός βρίσκεται ακόμα εδώ. Απλώς, από τον Μάιο, μετά το Πάσχα, θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση» τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλώς για αναστολή τους καθώς αναμένεται να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Τι περιλαμβάνει η αποκλιμάκωση

Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατάργηση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στους εξωτερικούς χώρους καθώς και κατάργηση στα υποχρεωτικά τεστ.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

«Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει αποκλιμάκωση», τόνισε.

Ωστόσο η χρήση μάσκας θα μας συνοδεύει για λίγο καιρό ακόμη.

Τέλος, ως προς τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με νομοθεσία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής του προστίμου, πράγμα που θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. «Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.

Τα εμβόλια

Η κυβέρνηση επίσης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει και τα σχέδιά της για τους εμβολιασμούς και την 4η δόση, σχέδια τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. καθώς αναζητείται κοινή γραμμή.

Θεωρείται πάντως βέβαιον ότι θα υπάρξει 4η δόση για όλο τον πληθυσμό και μάλιστα υποχρεωτικά ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ήδη η τέταρτη δόση εμβολίου χορηγείται προαιρετικά σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Η απόφαση ελήφθη επειδή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς ενδέχεται να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση.

Παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή εκτίμησε ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνεται 4η δόση μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική.

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν θα απέχει από αυτό που έχουμε σήμερα. «Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δε θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο», είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)