to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 13.09.2021

πηγή: efsyn.gr

Κοινωνία

«Πανδημία» παραιτήσεων από γιατρούς στην Κρήτη

Υποβάλλουν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που πέφτει στις πλάτες τους - Άκρως επικίνδυνη πια για τους ασθενείς η λειτουργία κρίσιμων τομέων στα νοσοκομεία, όπως τα Επείγοντα και οι ΜΕΘ


Τις παραιτήσεις τους προς τις υγειονομικές αρχές της Κρήτης έχουν υποβάλει ήδη 14 γιατροί στα Νοσοκομεία Ρεθύμνου και Νεάπολης, διαμαρτυρόμενοι για τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν.

Και οι 14 γιατροί που έχουν υποβάλει ομαδικές παραιτήσεις είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν προσμετρώνται στις περισσότερες από 450 αποχωρήσεις υγειονομικών που πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου στα νοσοκομεία της Κρήτης με το καθεστώς των αναστολών εργασίας. Αιτία για τις παραιτήσεις είναι οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού και η υπερεργασία την οποία αναγκάζονται να παρέχουν, ενώ η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη αφού μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων εργαζομένων τέθηκε σε αναστολή εργασίας.

Στη Νεάπολη Λασιθίου, όπου λειτουργεί το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο, εννέα γενικοί οικογενειακοί γιατροί υπέβαλαν την Παρασκευή τις παραιτήσεις τους εκθέτοντας σε δημόσια επιστολή τους τα εξουθενωτικά καθήκοντα και τις συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Οπως αναφέρουν, λόγω των ελλείψεων προσωπικού καλούνται να καλύπτουν συνεχώς εφημερίες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νομού Λασιθίου, αυτό του Αγίου Νικολάου.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε στις εφημερίες, όμως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», λέει στην «Εφ.Συν.» η Εφη Οταπασίδου, μία εκ των εννέα παραιτηθέντων γιατρών. «Στην ουσία μηδενίζεται όλο το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο είναι η κύρια δουλειά μας και είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας ιδίως εν μέσω πανδημίας. Με τις αναστολές εργασίας μειώθηκε κι άλλο το προσωπικό και πλέον καταλήγουμε να δουλεύουμε εξουθενωμένοι ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες που είναι πια επικίνδυνες τόσο για μας όσο και για τους ασθενείς», λέει η ίδια.

Και μόνο η απαρίθμηση των ευθυνών που έχουν ανατεθεί στους συγκεκριμένους γιατρούς είναι αρκετή για να γίνει κατανοητό το βάρος που καλούνται να σηκώσουν: είναι υπεύθυνοι για τη διαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου Νεαπόλεως (για το ιατρείο επειγόντων, για την κλινική Covid, για την παθολογική κλινική και μάλιστα χωρίς την καθημερινή παρουσία και εφημερία παθολόγου), για τη λειτουργία τεσσάρων περιφερειακών ιατρείων που υπάγονται στο Διαλυνάκειο (Ελούντας, Βραχασίου, Χουμεριάκου, Κριτσάς), για τη λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Αγίου Νικολάου. Την ίδια στιγμή οι εννέα γιατροί εργάζονται και στις εμβολιαστικές γραμμές στο νοσοκομείο και στην ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου, στο ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, στη διενέργεια των «παπ τεστ», στις κατ’ οίκον νοσηλείες ογκολογικών ασθενών, στις κινητές ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ και στις κινητές εμβολιαστικές μονάδες. Κι όλα αυτά ενώ έχουν προσληφθεί για να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ως γενικοί οικογενειακοί γιατροί.

Από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ η τελευταία απάντηση στις διαμαρτυρίες των γιατρών ήταν να στείλει «εντέλλεσθε» σε κάποιους από αυτούς ώστε να παρουσιαστούν στις εφημερίες τους.

Ρέθυμνο: αποφάσεις άκρως επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών

Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν οι εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με το πρόβλημα εκεί να παρουσιάζεται στο κρισιμότερο ίσως τμήμα, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί υπέβαλαν ήδη από τα τέλη Αυγούστου τις παραιτήσεις τους πέντε εντατικολόγοι καθώς και πάλι η έλλειψη προσωπικού οδηγεί τη διοίκηση του νοσοκομείου σε αποφάσεις άκρως επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

«Ο εντατικολόγος στη βάρδιά του είναι υπεύθυνος για τα τρία κρεβάτια της ΜΕΘ Covid και για τα τέσσερα non-Covid, ενώ καλείται να συνδράμει και στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μαρκάκης, ο οποίος επίσης υπέβαλε την παραίτησή του. «Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν η διοίκηση μας ζητά να αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους και να συνοδεύουμε περιστατικά σε διακομιδές σε άλλο νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι που κανονικά θα έπρεπε να συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Είναι αδιανόητο να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που ζητώ είναι πια να με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου, στη θέση όπου υπηρετώ και προσφέρω τις υπηρεσίες μου», λέει ο κ. Μαρκάκης τονίζοντας το αυτονόητο, πως είναι αδιανόητο να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με εφτά κρεβάτια ΜΕΘ (κάποιες φορές και τα εφτά κατειλημμένα) χωρίς να υπάρχει στο νοσοκομείο εντατικολόγος.

tags: Κρήτη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)