to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πανδημία και... ξένες «επενδύσεις»

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η εξαγορά μιας ακόμη εταιρείας leader στον χώρο των κατασκευών και της πράσινης ενέργειας


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να ανεμίζει σημαίες ευκαιρίας σε κάθε διεθνές φόρουμ προκαλώντας τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και όπως έχουμε ξαναγράψει αυτό που γίνεται κυρίως είναι ισχυροί ξένοι όμιλοι να εξαγοράζουν ελληνικές εταιρείες, δηλαδή έτοιμους τζίρους και έτοιμα κέρδη.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η εξαγορά μιας ακόμη εταιρείας leader στον χώρο των κατασκευών και της πράσινης ενέργειας. ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκονται πλέον υπό ολλανδικό έλεγχο και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθεί συγχώνευση για περικοπές κόστους και οικονομίες κλίμακας.

Σε ξένους περνάει σίγουρα η Εθνική Ασφαλιστική και μάλλον η ΛΑΡΚΟ, ενώ φήμες θέλουν να αλλάζουν χέρια εταιρείες στον χώρο των τροφίμων και των φαρμάκων. Και επειδή κάποιοι τρελαίνονται με την "προσέλκυση" τέτοιου είδους επενδύσεων, να θυμίσω την περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία από τότε που εξαγοράστηκε από τη γαλλική Lafarge συρρικνώθηκε και μείωσε πολύ το προσωπικό της. Κάποτε έκανε τζίρους και κέρδη όσα ο μεγάλος της αντίπαλος στην τσιμεντοβιομηχανία, ο ΤΙΤΑΝ. Τώρα παραγωγή και πωλήσεις δεν είναι ούτε τα μισά...

Άρα ξένες επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα είναι όσες δημιουργούν εργοστάσια, υποδομές παραγωγής και υπηρεσιών και προφανώς νέες θέσεις εργασίας.

"Το κεφάλαιο μεταναστεύει πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού, τα στελέχη επίσης μεταναστεύουν αν τα πληρώσεις καλά, η τεχνολογία επίσης 'μεταναστεύει' με το πάτημα ενός κουμπιού. Δυστυχώς όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μεταναστεύουν στην Κίνα ή την Ινδοκίνα".

Αυτά έλεγε πριν από 25 χρόνια περίπου ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, όταν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες μετανάστευαν μαζικά στην Ασία. Από τότε άλλαξαν πολλά. Αποικίες χρέους με μεγάλη συμπίεση του εργατικού κόστους δημιουργήθηκαν και εντός Ε.Ε., αλλά αυτό που δεν έπαψε είναι το κεφάλαιο να μετακινείται όπως η κερδοφορία επιτάσσει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)