to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 26.05.2020

Οικονομία

Πανδημία αποζημιώσεων αναμένεται να πλήξει τις ασφαλιστικές εταιρείες

Δικαστική απόφαση για γαλλικό εστιατόριο βάζει τις αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού στο παγκόσμιο «μενού»


Η εταιρεία AXA ανακοίνωσε σήμερα (Τρίτη 26/5/20) ότι θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από τις αποζημιώσεις για διακοπή δραστηριότητας σε κάποιους ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Γαλλία αφού η γαλλική ασφαλιστική εταιρία έχασε δικαστική υπόθεση που θεωρήθηκε πιθανό προηγούμενο για διαμάχες που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο.

Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η AXA θα πρέπει να καταβάλει σε ιδιοκτήτη εστιατορίου τα έσοδα δύο μηνών που έχασε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η AXA είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική της δεν καλύπτει διακοπή δραστηριότητας λόγω υγειονομικής κρίσης.

Ο Στεφάν Μανιγκόλντ, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων στο Παρίσι που προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της γαλλικής ασφαλιστικής εταιρίας, δήλωσε στο Reuters ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι συνεργάτες του έχουν λάβει τηλεφωνήματα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία και τις ΗΠΑ ζητώντας λεπτομέρειες για το συμβόλαιό του και την απόφαση του δικαστηρίου. «Αυτή η απόφαση στο Παρίσι έχει παγκόσμια απήχηση», δήλωσε.

Στη Βρετανία, η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στράφηκε επίσης στα δικαστήρια ζητώντας σαφήνεια ως προς το εάν οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε μικρές επιχειρήσεις.

Η AXA έχει ανακοινώσει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του παρισινού δικαστηρίου, αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της Τομάς Μπουμπέρλ δήλωσε σήμερα ότι η εταιρία επιδιώκει μια φιλική λύση και σχεδιάζει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων προς εστιάτορες, στα συμβόλαια των οποίων υπάρχει κάποια ασάφεια.

«Αυτά τα συμβόλαια αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών μας συμβολαίων με ιδιοκτήτες εστιατορίων και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Μπουμπέρλ. «Θέλουμε να αποζημιώσουμε ένα σημαντικό μέρος αυτών των συμβολαίων, θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα».

Κάποιες άλλες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα καλύψουν τις ζημίες λόγω διακοπής δραστηριότητας σε κάποιους πελάτες, ανάλογα με τα συμβόλαια που έχουν.

«Η απόφαση αυτή…. εγείρει ερωτήματα μεταξύ πολλών ασφαλισμένων», δήλωσε Γάλλος δικηγόρος, που συμβουλεύει ασφαλιστικές εταιρίες, σχολιάζοντας την απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου.

Η AXA είπε επίσης ότι θα παράσχει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις, επιπρόσθετα των σχεδίων που έχουν ήδη ανακοινώσει οι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρίες για επένδυση 1,7 δισεκ. ευρώ σε εγχώριες εταιρίες.

«Η ιδέα είναι σαφώς να ενισχύσουμε αυτές τις εταιρίες που αποδυναμώθηκαν από την κρίση», δήλωσε ο Μπουμπέρλ.

Πληροφορίες: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)