to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 10.05.2021

Πολιτική

Πανδημία: Αντιμέτωπη με τις επιλογές της η κυβέρνηση - Τι ανακοινώθηκε για άνοιγμα, self tests και εμβολιασμούς

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που ουσιαστικά προβλέπουν άνοιγμα σχεδόν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκθέτουν τους χειρισμούς της σε μια σειρά θέματα που ζητούν απαντήσεις με την κυβερνητική εκπρόσωπο να μην μπορεί να καλύψει τις αρρυθμίες της


Η διαχείριση της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των συντακτών σήμερα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αρ. Πελώνη. Με βάση τον «οδικό χάρτη» Μητσοτάκη, όπως η ίδια ονόμασε το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, η κ. Πελώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν από αυτόν.

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται τα υπουργεία και οι κρατικές υπηρεσίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητος είναι πως η κυβερνητική εκπρόσωπος πιάστηκε ψευδόμενη αλλά και αδιάβαστη για ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας με βάση τα όσα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη στα μέσα ενημέρωσης.

Πως υλοποιείται το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

-Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν τα  Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Επαναρχίζουν, επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

-Από σήμερα, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

-Ξεκινούν επίσης οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο,  καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους και θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.

-Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία-  με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.

-Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα  ωδεία.

-Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

-Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους-  με ποσοστό πληρότητας 50%.

Άδειασμα Πελώνη σε Α. Γεωργιάδη - Σε γραμμή Κικίλια για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η Αρ. Πελώνη άδειασε κυριελεκτικά τον υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τους εμβολιασμούς των υγεινομικών. Ακολουθώντας τη γραμμή του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια παρέθεσε στοιχεία για μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών (άνω του 80%) και χαμηλότερο του νοσηλευτικού προσωπικού (60%).

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου παρέπεμψε το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από τον Σεπτέμβριο.

Βεβαίως η τοποθέτηση αυτή άφησε για δεύτερη φορά σε μια μέρα ακάλυπτο τον Άδωνι Γεωργιάδη που χαρακτήρισε «ντροπή» το μικρό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών.

Πιερρακάκης - Πελώνη: Ποιος λέει την αλήθεια για το νούμερο τον μεβολιασμών;

Βεβαίως στατιστικές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχουν μόνο για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών. 

Τη μόλις πριν δύο ημέρες δημιουργική στατιστική του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης διέψευσε η Αρ. Πελώνη σήμερα ανακοινώνοντας πως η Ελλάδα «έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς», ενώ οι προβλέψεις Πιερρακάκη μάλιστα παραπέμφθηκαν για τα... τέλη του μήνα.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου πως τα ποσοστά που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εξωραϊσμένα από τα επίσημα στοιχεία του ECDC η Α. Πελώνη επικαλέστηκε «άλλες στατιστικές».

«Εποχικές» οι απόψεις του πρωθυπουργού για τις πατέντες;

Σε ότι αφορά τη στάση του πρωθυπουργού σχετικά με τις πατέντες τόσο στο Πόρτο όσο και στην επικείμενη άτυπη σύνοδο κορυφής η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «ο πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση για την προσωρινή άρση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών των εμβολίων, όπως είχε κάνει ήδη από τον Απρίλιο. αλλά και τον Μάιο του 2020, προκειμένου να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια».

Βεβαίως αν από το 2020 ο Κ. Μητσοτάκης είχε τις απόψεις αυτές οφείλει μια εξήγηση τον ελληνικό λαό και μια συγνώμη στον Α. Τσίπρα για την στάση που είχε κατά την σχετική συζήτηση στη Βουλή όταν χλεύαζε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εκτός κι αν οι απόψεις του είναι εποχικές και διαφοροποιούνται από εποχή σε εποχή και από χώρα σε χώρα... Άλλα να λέει την άνοιξη του 2020 στη Γερμανία, άλλα το χειμώνα του 2021 στην Ελλάδα και άλλα την άνοιξη του 2021 στη Πορτογαλία!

Φιάσκο με τα δωρεάν self - tests - Ατομική ευθύνη και οι επιχειρήσεις

Σε επισήμανση δημοσιογράφου πως τα self tests, τα οποία από 19 Μαρτίου ο Α. Σκέρτσός είχε ανακοινώσει πως θα διατίθενται δωρεάν, επιβαρύνουν με κόστος επιχειρήσεις η Α. Πελώνη απάντησε πως «και οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη για τη μη διάδοση του κορωνοϊού».

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το εργαλείο της ατομικής ευθύνης όταν η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στις δικές της αντιφάσεις.

Μάλιστα η εκπρόσωπος στάθηκε στα self tests ως εργαλεία για την επανεκκίνηση τονίζοντας πως «ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που τα χρησιμοποίησε» (λες και υπήρξαν και άλλες που διαχειρίστηκαν πανδημίες).

Ήξεις αφήξεις για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων και τον τουρισμό

Είμαστε κοντά σε μια επανάληψη της αποτυχίας της Σαντορίνης; Κανείς δε ξέρει καθώς οι ανακοινώσεις πρωτοκόλλων για τον τουρισμό προσδιορίστηκαν για το τέλος της εβδομάδας και θα γίνουν από τον αρμόγιο υπουργό. Καμία απάντηση από την Α. Πελώνη και για τα χερσαία σύνορα της χώρας με τα γειτονικά κράτη.

Αυτό βέβαια που προβληματίζει είναι πως γίνονται οικονομικές προβλέψεις, ανακοινώσεις και προσδιορισμοί ημερομηνιών, συμφωνίες για πιλοτικές επισκέψεις και επαφές με παράγοντες του χώρου του τουρισμού πριν ανακοινωθούν μέτρα και πρωτόκολλα.

Με βάση ποια στοιχεία οι επαγγελματίες προετοιμάζονται και ποιες κινήσεις γίνονται στην υγεινομική κάλυψη των τουριστικών περιοχών;

Εύλογα ερωτήματα που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ακούνε το τελευταίο μήνα διακηρύξεις αλλά καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη. Η σημερινή σιωπή στην ενημέρωση των συντακτών μαρτυρά ακόμη μια χρονιά ασχεδίαστου ανοίγματος...

Προνομιακή μεταχείριση όσων έχουν εμβολιαστεί

«Μετά τα τέλη Μαΐου, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού σε περισσότερες ομάδες και σε όλα τα εμβόλια» προσδιόρισε η Αρ. Πελώνη τις συζητήσεις για τυχόν προνόμια του εμβολιασμένου πληθυσμού.

Η συζήτηση αυτή βεβαίως άνοιξε μετά τις δηλώσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ότι η επιτροπή εξετάζει σχετικά σενάρια, αλλά και μετά από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για πρόσβαση στα γυμναστήρια μόνο των πλήρως εμβολιασμένων, ενώ το ενδεχόμενο επιβεβαίωναν στοχευμένες κυβερνητικές διαρροές.

Καμία δέσμευση για sms και υπερτοπικές μετακινήσεις - Ανακοινώσεις τη Τετάρτη

Καμία συγκεκριμένη δεύσμευση δεν πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος ούτε για το θέμα του περιορισμού των μετακινήσεων. 

Εφόσον υπάρχει σχεδιασμός για πλήρες άνοιγμα του τουρισμού, εύκολα εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται για το αν αυτό θα σημάνει την παύση των μέτρων για το sms αλλά και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων για τους πολίτες της χώρας.

Στην ενημέρωση της Τετάρτης 12/5 παρέπεμψε η κ. Πελώνη για τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να διατηρηθούν κάποιας μορφής περιορισμοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)