to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 01.10.2012

πηγή: https://left.gr/91

Οικονομία

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Μητέρα όλων των μαχών να μην περάσουν τα μέτρα

Αναδημοσίευση από την Αυγή - Συνέντευξη στον Σταύρο Καπάκο


Κεντρικός πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην περάσει το νέο μνημονιακό πακέτο, τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι χρειάζεται "ουσιαστική, αναβαθμισμένη και δυναμική αντιπολίτευση" και επισημαίνει ότι το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ακόμη, αναφερόμενος στη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ράιχενμπαχ, υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί πως αυτή ήταν χρήσιμη και αναγκαία. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτηρίζει "πλούτο και δύναμη και όχι μειονέκτημα και αναπηρία" τη διαφορετικότητα των απόψεων για το ευρώ και την Ε.Ε. Επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αυτή την ώρα ένα δεύτερο κύμα πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησης, ενώ τονίζει ότι η υπόθεση της αριστερής συμπαράταξης γίνεται σήμερα πιο επίκαιρη.

 

* Γίνεται κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική του τακτική, άλλοι ζητούν να γίνει πιο δυναμική και άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστικές οι προτάσεις του στην προοπτική της ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας. Ποια πρέπει να είναι η πολιτική του ενόψει και της μάχης για το νέο πακέτου - μαμούθ με τα επώδυνα μέτρα για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο μεγαλύτερος «ρεαλισμός» στην εποχή μας είναι ο αγώνας και ο σχεδιασμός για μια μεγάλη και σύγχρονη προοδευτική και σοσιαλιστική ανατροπή και όχι η οπισθοχώρηση και η συντηρητική διολίσθηση στις πιέσεις ενός χρεωκοπημένου αστικού και μιντιακού κατεστημένου και του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή την ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδοθεί σε μια νέα, ουσιαστική, αναβαθμισμένη και δυναμική αντιπολίτευση αποσαφηνίζοντας με τόλμη και ριζοσπαστισμό τα κομβικά σημεία της εναλλακτικής προοδευτικής απάντησης στην κρίση. Κεντρικό μέτωπό μας αυτή την περίοδο είναι ο αγώνας για να μην περάσει το μνημονιακό πακέτο, πράγμα που είναι η μητέρα των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά!

 

* Εκτιμάς ότι κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για τα νέα μέτρα θα υπάρξουν ρωγμές στην κυβερνητική πλευρά; Πώς κρίνεις τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και την εσωτερική διαπραγμάτευση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση;

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή μάλλον θα εμφανίσει διαρροές, μπορεί και μεγάλες ρωγμές, αν θέσει για ψήφιση το μνημονιακό πακέτο στη Βουλή. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή, το μνημονιακό πακέτο των 13,5 δισ. θα πέσει στο κενό και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Θα σαρωθεί πολύ γρήγορα από τα μεγάλα αγωνιστικά κύματα των εργατικών και λαϊκών αντιδράσεων και από τις σεισμικές πολιτικές εξελίξεις που έρχονται!

 

* Η «λίστα» του ΣΔΟΕ τι σημαίνει για σας και τι πρέπει να γίνει;

Δεν ξέρω αν υπάρχει «λίστα» και εφ’ όσον υπάρχει ποιοι την κατασκεύασαν και τι περιέχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για να χυθεί παντού άπλετο φως. Αυτά, όμως, που ζούμε αυτήν την περίοδο είναι βρόμικα παιχνίδια και βαθύτατα νοσηρές και αποπνικτικές καταστάσεις ενός συστήματος που σαπίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από το νοσηρό κλίμα σκανδάλων και σκανδαλολογίας. Το μέγα πρόβλημα για τη χώρα ήταν οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες καπιταλιστικές επιλογές και ειδικότερα τώρα τα Μνημόνια. Αυτά πρέπει πρώτα απ’ όλα και κυρίως να ανατρέψουμε, προκειμένου να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα.

 

* Με αφορμή τη συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ ξεκίνησε μια συζήτηση για αποκατάσταση των σχέσεων με θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι η δική σου θέση στο θέμα αυτό;

Δεν θεωρώ ότι η συνάντηση με τον Ράιχενμπαχ ήταν στο ελάχιστο χρήσιμη και πολύ περισσότερο αναγκαία. Δεν νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κάποια αναγνώριση από τους μανδαρίνους και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών για να προχωρήσει μπροστά και σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ειδικές «αβαρίες» για να αποκαταστήσουμε «φυσιολογικές σχέσεις» με όλους αυτούς τους δοτούς γραφειοκράτες, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να φέρουν την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού και τη χώρα μας στην απελπισία και σε καθεστώς «μπανανίας».

 

* Πολλές φορές η κριτική που ασκείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν αντικρουόμενες αντιλήψεις για την Ευρώπη και το ευρώ. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το ευρώ; Μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ή αυτό το θέμα υπερβαίνει τη συγκυρία;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορετικότητα των απόψεων, ακόμα και σε κρίσιμα θέματα, όπως του ευρώ και της Ε.Ε., συνιστά πλούτο και δύναμη και όχι μειονέκτημα και αναπηρία, όπως θέλουν οι αντίπαλοί μας. Η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά είτε θα αναπτύσσει με τόλμη και χωρίς αναστολές μια κουλτούρα ανοικτής διαφορετικότητας και ταυτόχρονα σεβασμού της πλειοψηφίας είτε θα αποτύχει οικτρά να αλλάξει την κοινωνία, όπως απέτυχαν παλιά «μονολιθικά» σοσιαλιστικά πειράματα. Μια νέα αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μέσα από τη διαφορετικότητα και όχι μέσα από την ισοπέδωση και την τεχνητή ομοιομορφία.

Από 'κει και πέρα, το πιο κρίσιμο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να σπάσει τις απαγορευμένες ζώνες επιλογών και συζητήσεων και τους μονόδρομους που έχει επιβάλει το σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό πρέπει να δηλώσει ευθέως και σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι η αντιμνημονιακή προοδευτική επιλογή του είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη και δεν πρόκειται να τεθεί υπό αίρεση κάτω από τους εκβιασμούς των τροϊκανών δόσεων η οποιωνδήποτε άλλων ορίων. Η χώρα αυτή μπορεί να έχει μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και χωρίς την εκβιαστική τροϊκανή χρηματοδότηση. Η Αριστερά δεν μπορεί, άλλωστε, να έχει αυταπάτες ότι με τα ληστρικά δάνεια της τρόικας θα κάνει την προοδευτική και σοσιαλιστική αλλαγή στην Ελλάδα. Όπως δεν μπορεί να έχει την παραμικρή αυταπάτη ότι μπορεί να αποπληρωθεί αυτό το άδικο και δυσβάσταχτο ταξικό χρέος χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός.

 

* Ενόψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Ποια πρέπει να είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά και η στρατηγική του στόχευση; Μιλάς για δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, τι σημαίνει αυτό;

Θέλουμε την κυβέρνηση. Αλλά όχι την κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Θέλουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας και όχι φυσικά για να ξοφλήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια τους πιστωτές. Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να προκύψει με τον συνήθη τρόπο που οι αστικές αντιπολιτεύσεις γίνονταν στο παρελθόν κυβέρνηση, δηλαδή με τη συνεχή συντηρητική αναδίπλωση για την «εκπόρθηση» του «μεσαίου» χώρου. Μια αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ολέθρια για τον ίδιο, την Αριστερά, την κυβερνητική προοπτική και κυρίως τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, χρειάζεται τώρα ένα δεύτερο κύμα πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής ριζοσπαστικοποίησης με όρους κοινωνίας και προβλημάτων. Αυτό σημαίνει μια πολύ πιο ουσιαστική και πολύ πιο αντισυστημική αντιπολίτευση, ένα πολύ πιο σαφές, πιο συνεκτικό και συγκρουσιακό προοδευτικό πρόγραμμα, μια πολύ μεγαλύτερη γείωση στους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους και ένα πολύ πιο ουσιαστικό προσανατολισμό στην ανάπτυξη των ταξικών και κοινωνικών αγώνων. Για να τα πετύχει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρέπει να μεταλλαχθεί σε ένα ρευστό, άμορφο και ασπόνδυλο κομματικό μόρφωμα με ασαφή ιδεολογικοπολιτικά όρια, αλλά να καταστεί ένα δυναμικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού και γνήσιας στράτευσης, με σαφείς αριστερές ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές αρχές, ικανό να διευθύνει μια πορεία συγκρότησης ενός συμμαχικού κοινωνικού μπλοκ μεγάλης πλειοψηφίας, υπό την ηγεμονία του εργατικού κινήματος, για την προοδευτική και σοσιαλιστική αλλαγή στην Ελλάδα.

 

* Ποια πρέπει να είναι η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο; Είναι όντως "ανάδελφο" κόμμα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από τους αντιπάλους του, και κατά συνέπεια δυσκολεύεται να συνάψει συμμαχίες; Ποιες συμμαχίες, με ποιους χώρους μπορεί να συνάψει όταν ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣYΑ, Οικολόγοι δεν είναι θετικοί, ενώ η ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε άλλο στρατόπεδο;

Η υπόθεση της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της συμπαράταξης της Αριστεράς δεν πρέπει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια σημαία ευκαιρίας ούτε πρέπει να τη βλέπουμε με τους παραμορφωτικούς φακούς των εκλογικών ποσοστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τραγικό λάθος αν αναπαρήγαγε, με οποιαδήποτε μορφή, τα χρεωκοπημένα δόγματα της αυτοδυναμίας που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα έλεγα ότι η υπόθεση της αριστερής συμπαράταξης γίνεται πολύ πιο επίκαιρη, πολύ πιο αναγκαία και πολύ πιο κρίσιμη για τις εξελίξεις και πρώτα απ’ όλα μια συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και άλλες, μικρότερες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, παρά τη στάση των άλλων ηγεσιών, να αναλάβει άμεσα μια τολμηρή πρωτοβουλία διαλόγου και να προτείνει γι’ αυτό ένα ελάχιστο κοινό και συνεκτικό προγραμματικό πεδίο πάνω στο οποίο, με αμοιβαίες μετατοπίσεις, θα μπορούσαν να συναντηθούν όλες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τη στρατηγική συνεργασία της Αριστεράς και πολύ περισσότερο αν δεν προφυλαχθεί, μπορεί να γίνει πολύ ευάλωτος σε «ορφανές» πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που μόνο στόχο θα έχουν την κυβερνητική εξουσία και τη νομή των όποιων λαφύρων της!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)