to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάμπλο Ιγκλέσιας για δημοψήφισμα σε Καταλονία: Δικαστές και αστυνομία δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα

Xωροφύλακες-στρατονόμοι της Γκουάρδια Θιβίλ με την άδεια των εισαγγελικών αρχών εισέβαλαν σε τυπογραφείο στην Καταλονία αναζητώντας υλικό για το δημοψήφισμα....


Οι χωροφύλακες – στρατονόμοι της Γκουάρδια Θιβίλ με την άδεια των εισαγγελικών αρχών εισέβαλαν σε τυπογραφείο στην Καταλονία αναζητώντας υλικό για το δημοψήφισμα, ενώ από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Σχινάς προειδοποιούσε ότι η ανεξάρτητη Καταλονία θα βρεθεί εκτός ΕΕ και θα πρέπει να κάνει αίτηση ένταξης. Στη Βαρκελώνη η πρόεδρος του “Συλλόγου των Δήμων για την Ανεξαρτησία” τόνισε ότι 600 από τους 947 δημάρχους δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν. Το μεγάλο πρόβλημα για τους εθνικιστές που στηρίζουν την ανεξαρτησία είναι η Βαρκελώνη, δεδομένου ότι η δήμαρχος Κολάου τόνισε ότι θα διευκολύνει την διεξαγωγή του μόνο εάν οι υπάλληλοι του δήμου δεν κινδυνεύσουν από πιθανές διώξεις. Από τη Μαδρίτη η κυβέρνηση του Ραχόι απείλησε με ποινικές διώξεις ακόμη και τους “εθελοντές” που σχεδιάζει να φέρει στα εκλογικά τμήματα η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας.

Στη Βαρκελώνη βρέχει... μηνύσεις

“Δεν θα μας σταματήσουν οι μηνύσεις”, είχε τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Πουιχδεμόντ το βράδυ της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα. Η Γενική Εισαγγελέας της Δικαιοσύνης της Καταλονίας όχι μόνο κατέθεσε μηνύσεις εναντίον του Πουιχδεμόντ, των μελών της κυβέρνησής του και των μελών του Προεδρείου της τοπικής βουλής, συμπεριλαμβανομένου και του ενωτικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς, αλλά ζήτησε και “εγγυήσεις”, που μπορεί να αρχίζουν από χρηματικό ποσό έως και την πρόσκαιρη δήμευση της προσωπικής τους περιουσίας.

Η Γενική Εισαγγελία του Κράτους από την πλευρά της ζήτησε από την τοπική Αστυνομία της Καταλονίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει το “παράνομο δημοψήφισμα”, κατασχέτοντας κάλπες, ψηφοδέλτια, οδηγίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ψηφιακό υλικό, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να υπακούσει στις δικαστικές αρχές και υπενθυμίζοντας ότι οι τρεις κατηγορίες, για “προδοσία, ανυπακοή και υπεξαίρεση” προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως 8 ετών. Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν επίσης από την Εθνική Αστυνομία και αυτή της Καταλονίας και τους υπαλλήλους της τοπικής κυβέρνησης να διαγράψουν από τις επίσημες θεσμικές ιστοσελίδες κάθε αναφορά στο “παράνομο δημοψήφισμα” και προειδοποίησαν τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση ή στήριξη της παράνομης ψηφοφορίας.

Ιγκλέσιας: Οι δικαστές και η αστυνομία δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα

“Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους δικαστές ή την αστυνομία για να λύσουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Ο ηγέτης που κρύβεται πίσω από τους δικαστές ή το νόμο είναι ανεύθυνος. Πρέπει να ακούμε. Η συνήθεια ορισμένων να κρύβονται στο καταφύγιο μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση”, τόνισε ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να αναζητήσει λύση “με διάλογο” και να αποδεχθεί ένα “δημοψήφισμα με εγγυήσεις” για να μπορέσουν οι Καταλανοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Καταλονίας τόνισε ότι το Unidos Podemos ζητά “ένα δημοψήφισμα με εγγυήσεις, όχι σαν αυτό που κάνει ο Πουιχδεμόντ”, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν δημοκρατικά και η Καταλονία να παραμείνει στην Ισπανία.

“Μην κρύβεστε πίσω από τους νόμους και το Σύνταγμα για να λυθεί η πολιτική σύγκρουση στην Καταλονία”, συνέχισε ο Ιγκλέσιας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό της χώρας "να σταθεί στο ύψος του κράτους και της σοφής ωριμότητας” για να αποφευχθούν γελοίες σκηνές όπως αυτές στη βουλή της Καταλονίας. Για τον Ιγκλέσιας ο Ραχόι είναι “ο πρώτος υπεύθυνος” για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα γιατί προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του Καταστατικού της Καταλονίας. “Το Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να δώσει ούτε μισό μάθημα δημοκρατίας ούτε στη Ισπανία ούτε στην Καταλονία... γιατί αποτελεί ντροπή για τη δημοκρατία η διαφθορά του”, συνέχισε ο ηγέτης του Unidos Podemos σχολιάζοντας αρνητικά τη συνάντηση του Ραχόι με τον Σάντσεθ και αργότερα με τον Ριβέρα. “Φαίνεται ότι αποφάσισε να μιλά μόνο με όσους σκέφτονται σαν αυτόν, τον Ριβέρα και τον Σάντσεθ, που πλησιάζει περισσότερο προς το Λαϊκό Κόμμα από αυτό που θα άρεσε στη βάση του κόμματός του”, συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

“Πάγος” στις κάλπες από Ευρωκοινοβούλιο

Πάγο στο δημοψήφισμα έβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι προειδοποιώντας ότι μια περιοχή που ανεξαρτητοποιείται κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί ενεργεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα μιας χώρας μέλους, γεγονός που έρχεται σε αντιπαράθεση με το «νομικό πλαίσιο της ΕΕ». «Κάθε πράξη εναντίον ενός Συντάγματος κράτους μέλους είναι μια πράξη εναντίον του νομικού πλαισίου της ΕΕ», τόνισε ο Ταγιάνι διευκρινίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκής Συμφωνίες είναι ξεκάθαρες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Σάντσεθ και Ριβέρα στην “αυλή” του Ραχόι

Ο γραμματέας των σοσιαλιστών Σάντσεθ στη συνάντηση που είχε στην έδρα της κυβέρνησης με τον Ραχόι, πριν τη σύγκλυση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, υπογράμμισε την ανάγκη του διαλόγου, αλλά συμφώνησε με τις άμεσες πρωτοβουλίες που θέλει να υιοθετήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, όπως την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Ραχόι μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκε με τον επικεφαλής των «Πολιτών» Ριβέρα. Ο Ιγκλέσιας άσκησε κριτική στον Σάντσεθ προειδοποιώντας ότι η προσέγγισή του με τον Ραχόι πιθανώς να μην αρέσει στη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ κατήγγειλε τον Ραχόι ότι διατηρεί επαφές μόνο με τους Σοσιαλιστές και τους «Πολίτες» αποκλείοντας το Unidos Podemos και τα άλλα κόμματα.

Η Γενική Εισαγγελία της Ισπανίας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας Μάθα ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, τα μέλη της κυβέρνησής του και τα μέλη του προεδρείου της τοπικής βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης της Καταλονίας, όπου κατατίθενται οι μηνύσεις εναντίον κομμάτων, τοπικών βουλευτών ή της τοπικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης «έδρασε παραβιάζοντας το Σύνταγμα και το Καταστατικό της Αυτονομίας της Καταλονίας». Ο ίδιος δήλωσε ότι ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της Καταλονίας να ζητήσουν τη στήριξη της Εθνικής Αστυνομίας, της Γκουάρδια Θιβίλ και της Αστυνομίας της Καταλονίας για «τα εγκλήματα της ανυπακοής, παραβίασης και υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων», που πιθανώς να διέπραξαν τα μέλη του προεδρείου της τοπικής βουλής και τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της τοπικής βουλής της Καταλονίας να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τις κατηγορίες της προέδρου της Καταλονίας Φορκαδέλ ότι τα μέλη του… μεροληπτούν.

Η βουλή της Καταλονίας

Η τοπική βουλή της Καταλονίας με τους 72 ψήφους της εθνικιστικής καταλανικής δεξιάς PDeCat, της εθνικιστικής αριστεράς ERC και του ακροαριστερού CUP και ένα ανεξάρτητο τοπικό βουλευτή, ψήφισαν το νόμο για τη διεξαγωγή του «δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία» και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης το Προεδρείο της τοπικής βουλής ψήφισε την πρόταση νόμου για την απόσχιση μέσα σε 48ωρες εάν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική. Το Προεδρείο ανακοίνωσε ότι ο νόμος για την απόσχιση θα ψηφιζόταν την Πέμπτη με διαδικασίες… εξπρές. Το ενωτικό κόμμα της Αριστεράς της Καταλονίας Catalunya Sì Que Es Pot απείχε στην ψηφοφορία για το νόμο για το δημοψήφισμα και ψήφισε κατά στο Προεδρείο για τον νόμο για την απόσχιση, ενώ το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας και οι «Πολίτες» είχαν εγκαταλείψει την αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα και ψήφισαν κατά στο Προεδρείο για τον νόμο για την απόσχιση. Η τοπική βουλή ψήφισε επίσης την ίδρυση καταλανικού συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Την Πέμπτη το πρωί η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ζήτησε από τους δημάρχους να δηλώσουν μέσα σε 48 ώρες τη διάθεση υπηρεσιών και ακινήτων για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε μια 5μελή εκλογική επιτροπή εποπτείας του δημοψηφίσματος που αποτελείται μόνο από μέλη της πλειοψηφίας του.

Η Αριστερά με τη... δημοκρατική Ισπανία

H δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, ο ηγέτης του Catalunya en Comù Χαβιέρ Ντομένετς και ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θα μιλήσουν σε ενωτική συγκέντρωση στη Βαρκελώνη στις 11 Σεπτεμβρίου, στην εθνική επέτειο της Καταλονίας, με το σύνθημα: “Καταλονία κυρίαρχη”. Οι τρεις ηγέτες έχουν δηλώσει τη θέλησή τους να εκφραστεί ο λαός της Καταλονίας στις κάλπες, αλλά έχουν κρατήσει αποστάσεις από το “δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία” του Πουιχδεμόντ, ενώ στηρίζουν την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία. H ισπανική Αριστερά υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους που θα σέβεται και θα αναδεικνύει τα δικαώματα όλων των λαών της χώρας. 

Το Catalunya en Comù, το ενωτικό κόμμα της Άντα Κολάου και του Χαβιέρ Ντομένετς, θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει τη στάση του στην ψηφοφορία και θα πραγματοποιήσει εσωτερικό δημοψήφισμα από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την τελική του απόφαση. Η Κολάου είχε υπογραμμίσει τη διάθεσή της να παραχωρήσει υπηρεσίες και κτίρια του δήμου για εκλογικά κέντρα αρκεί να μην διατρέχουν νομικούς κινδύνους οι υπάλληλοι του δήμου.

H διεύθυνση του Podem αποφάσισε τον Ιούλιο τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, κάτι που δεν άρεσε στο Podemos στη Μαδρίτη ασκώντας πιέσεις για εσωτερικό δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί τελικά από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου με το ερώτημα: «Θες το Podem της Καταλονίας να καλέσει σε συμμετοχή και κινητοποίηση των πολιτών την 1ηΟκτωβρίου;». Ο ηγέτης του Podem Ντάντε Φατσίν είναι τοπικός βουλευτής του Catalunya Si Que Es Pot.

To ενωτικό σχήμα της Αριστεράς στο τοπικό κοινοβούλιο Catalunya Si Que Es Pot καλεί τον πολίτες να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί με εσωτερικό δημοψήφισμα στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Στο ενωτικό σχήμα στην τοπική βουλή Catalunya Que Es Pot - CQEP το Podem έχει 4 βουλευτές, η Πρωτοβουλία για την Καταλονία – Πράσινοι 4, η Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά EUiA 1 και υπάρχουν και 2 ανεξάρτητοι βουλευτές. Το τοπικό Podem δεν συμμετάσχει στο ενωτικό κόμμα σε επίπεδο Καταλονίας Los Comuns και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Podemos με αποτέλεσμα ο ηγέτης του Podem Φατσίν να συμμετάσχει σε άλλη συγκέντρωση στις 11 Σεπτεμβρίου που υποστηρίζει πιο ανοικτά την ανεξαρτησία.

Διάσωση και μαύρες τρύπες... τραπεζών

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 42,59 δισ. θυσιάστηκαν οριστικά για τη διάσωση 14 τραπεζών, πάνω από το 80% από τα 56,86 δισ. του φρέσκου χρήματος που είχε διαθέσει η ισπανική κυβέρνηση το Μάιο του 2009. Από αυτά στα κρατικά ταμεία επέστρεψαν μόλις 3,87 δισ., ενώ υπάρχει η ελπίδα να επιστρέψουν και άλλα 10,4 δισ. Από το αποθεματικό ταμείο των τραπεζών FGDEC, που χρηματοδοτείται από τους λογαριασμούς των καταθετών, «θυσιάστηκαν» άλλα 20 δισ. και επέστρεψαν μόλις 673 εκατ. Συνολικά για τη διάσωση των 14 τραπεζών χάθηκαν ήδη αμετάκλητα 64 από τα 76 δισ. που χρησιμοποιήθηκαν για τη σωτηρία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)