to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάμε θέατρο: «Δεν είναι παιχνίδι»

Η παράσταση “Δεν είναι παιχνίδι” της θεατρικής ομάδας “Ανδρομέδα” μας αφορά όλες και όλους. Κυριολεκτικά. Κι αυτό διότι είναι μια παράσταση που μιλάει “για τον ελέφαντα στο δωμάτιο”, δηλαδή το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έγκλημα: Διαδικτυακοί εκβιασμοί, sextortion, revenge porn, bullying, challenges, απάτες αλλά και ο εθισμός στο διαδίκτυο. Το left. gr βρέθηκε στη σκηνή του θεάτρου Νους (Τροίας 34, Κυψέλη) προκειμένου να μιλήσει με τα μέλη της “Ανδρομέδας”, δηλαδή τις ηθοποιούς Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση προκειμένου να συζητήσει για την παράσταση τους, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτώβρη.


Το σενάριο της παράστασης, όπως μας είπαν, στηρίζεται σε μαρτυρίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών που έχουν υποστεί κάποιου είδους ηλεκτρονικό έγκλημα. Άλλωστε, η “Ανδρομέδα” είναι μια θεατρική ομάδα που “κάνει θέατρο-ντοκουμέντο”. Και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη παράσταση, τα ντοκουμέντα που οι ίδιες συνέλλεξαν προκειμένου να συντάξουν το σενάριο της παράστασης, ήταν πολλά. Η παράσταση λοιπόν αφηγείται μια βραδιά τριών γυναικών σε ένα σπίτι όπου μαζεύονται για να πιουν, να παίξουν παιχνίδια και, βεβαίως, να κάνουν live στα social media. Μαζί με αυτές βρίσκεται και η ανήλικη αδερφή της οικοδέσποινας. Η βραδιά ξεκινά και τα τέσσερα αυτά πρόσωπα αφηγούνται τις ιστορίες τους αναφορικά με το διαδίκτυο, οι οποίες αγγίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυριολεκτικά τους πάντες.

Η παράσταση, όπως οι ίδιες επισημαίνουν, έχει σαφή στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να παροτρύνει τα θύματα να μιλήσουν, να απευθυνθούν στις αρμόδιες Αρχές και να καταγγείλουν αυτά που έχουν υποστεί. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν πως το κίνημα #Metoo και οι δράσεις, ευρύτερα, του φεμινιστικού κινήματος έχουν συμβάλλει στην ενθάρρυνση των γυναικών, ώστε αυτές να σπάσουν τον φόβο και να μιλήσουν για τη βία που έχουν υποστεί στο διαδίκτυο. “Επιτέλους, έχουν αρχίσει και ακούγονται περισσότερο οι φωνές των γυναικών”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η παράσταση “Δεν είναι παιχνίδι” αποτελεί την τέταρτη δουλειά της “Ανδρομέδας”, η οποία ιδρύθηκε το 2018. Η πρώτη παράσταση τους ήταν οι «Γυναίκες από Χώμα» με τις μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών. Ακολούθησε το «Κατανόησέ με ή σε Καταβροχθίζω» που πραγματεύτηκε την κακοποίηση παιδιών απ’ όλο τον κόσμο και το «ΕΜΠΟΡΙΟ» που αφορούσε την εμπορία ανθρώπων. Στη συνέντευξη τους, μας μίλησαν και για την ιστορία της “Ανδρομέδας” αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την τέχνη του θεάτρου.

Δείτε το βίντεο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)