to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 11.03.2021

Πολιτική

«Πάμε να τους σκοτώσουμε»: Γιατί αυτοί οι αστυνομικοί κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι;

«Πώς τα μέλη της ομάδας κρανοφόρων αστυνομικών που έφευγαν γκαζωμένοι για «να σκοτώσουν» νέους, κυκλοφορούν ακόμα μέσα στην Αθήνα εκτελώντας υπηρεσία, πρόσωπο με πρόσωπο με πολίτες και νέα παιδιά;», διερωτάται ο Νίκος Φίλης


Tην προκλητική στάση των αστυνομικών την Τρίτη το βράδυ στη Νέα Σμύρνη, στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί της ΔΡΑΣΗ να φωνάζουν “Πάμε να τους σκοτώσουμε”, σχολιάζει ο Νίκος Φίλης:

«Πώς 36 ώρες μετά το συμβάν που καταγράφηκε σε βίντεο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η απομάκρυνση από την υπηρεσία του επικεφαλής αξιωματικού και όσων επίορκων κραύγαζαν απειλές κατά πολιτών;

Έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός (απευθύνομαι προσωπικά σε αυτόν και όχι στον επόπτη υπουργό αστυνομικής βίας) τις ευθύνες του; Υπόκλιση στην παρανομία κρύβει αυτή η στάση ή συνενοχή;

Έχουν κάνει τις επιθέσεις στους νέους, καθημερινότητα. Κατόρθωσαν να σπείρουν το χάος και την αταξία σε μια γειτονιά με μέσα και λαϊκά στρώματα, από τις πιο φιλήσυχες της Αθήνας. Αυτή ήταν η πραγματικότητα πίσω από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδιναν στη μεσαία τάξη. Πλέον, κανείς δεν τους πιστεύει».​

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευρά της η κυβέρνηση και ο μιντιακός μηχανισμός, όχι μόνο απέκρυψαν το θέμα, αλλά με γκεμπελικού τύπου κοπτοραπτική, επιχείρησαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

 «Η ΝΔ πληρώνει την καταστολή κατά των νέων»

Mιλωντας νωρίτερα στο Κανάλι Ένα του Πειραιά, ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Φίλης, τόνισε ακόμα:

«Η επιθετικότητα της κυβέρνησης απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις επιδρομές της αστυνομίας, όπως στη Νέα Σμύρνη και στην πρυτανεία του ΑΠΘ, και τη διχαστική ρητορική του πρωθυπουργού. Πλέον όμως, και από τις δημοσκοπήσεις, όπως η χθεσινή της Metron Analysis που δείχνει την ανάδυση ενός νέου μεγάλου χάσματος γενεών, που πλήττει καταρχάς την ΝΔ: Η πλειοψηφία των πολιτών ως 44 ετών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες -μάλιστα οι νέοι 17-34 ετών το πιστεύουν σε ποσοστό 66%. Αλλά επίσης η κοινωνική πολιτική της ΝΔ χαρακτηρίζεται άδικη από το 52% ολόκληρου του πληθυσμού, με τους νέους ως 34 ετών να είναι δυόμισι φορές περισσότεροι από τους υπόλοιπους (ποσοστό 69%).

Αυτό δείχνει σε τι βαθμό έχει χάσει τον έλεγχο η κυβέρνηση, ειδικά δε μια κυβέρνηση που στηρίζεται διαρκώς ως τώρα στην επικοινωνία και τις δημοσκοπήσεις. Ήταν αρκετοί 18 μήνες για να ξεγυμνωθεί η κυβερνητική πολιτική, να γίνουν φανερές οι πραγματικές διαστάσεις του «νόμος και τάξις» και να σαρωθεί πανηγυρικά η περίοδος χάριτος, παρά τη «βοήθεια» που δέχτηκε από τις συνθήκες της πανδημίας.

Δείχνει όμως κι άλλα στοιχεία: δεν είναι απαραίτητα «περίπατος» η απογοήτευση των νέων από μια κυβέρνηση σκληρής και οπισθοδρομικής Δεξιάς, της χειρότερης Δεξιάς από το 1974. Αυτό που οφείλει να κάνει η Αριστερά είναι να μιλήσει στη νέα γενιά με όρους δημοκρατίας, ελευθερίας, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, να στηρίξει ενεργά το δικαίωμα στην εργασία σε μια γενιά που έχει πληγεί από το υψηλότερο και σε μεγαλύτερη διάρκεια ποσοστό ανεργίας εδώ και 70 χρόνια, από το τέλος του πολέμου. Να κερδίσει με δυο λόγια τους νέους στην υπόθεση της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλλαγής, διαφορετικά μπορεί να «κερδηθούν» σε άλλες υποθέσεις.

Είναι βαρύτατη η ευθύνη της ΝΔ για την επίθεση στους νέους, την οποία ξετυλίγει με αποφασιστικότητα όλο αυτό τον καιρό, με κορμό όχι μόνο την αστυνομία αλλά και πολλά πρόθυμα ΜΜΕ».

Το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)