to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πάμε απ’ την αρχή με την Αριστερά μπροστά

Οι γενιές του ’06, του ’08 και του ’12 πολέμησαν να ανατρέψουν τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και την νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί ότι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Ήρθε η ώρα της δικιά μας γενιάς


Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι κάτι που για εμάς ήταν κανονικότητα, το να βρεθούμε δηλαδή σε ένα συνεδριακό χώρο όλοι/ες, οι σύντροφοι/ισσες από όλη την Ελλάδα και να συζητήσουμε να μοιραστούμε σκέψεις , προβληματισμούς και να διαμορφώσουμε τον σχεδιασμό της «επόμενης μέρας», είναι πλέον τόσο πρωτόγνωρο μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που η κοινωνική απομόνωση καθιερώθηκε στις ζωές μας.

Βρεθήκαμε να κυνηγάμε τις εξελίξεις οι οποίες «σκάγανε» με μορφή χιονοστιβάδας και δεν ήταν καθόλου εύκολο να τις προλάβουμε όντας κλεισμένοι στα σπίτια μας. Καλούμαστε να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή γιατί μπορεί η πανδημία να έφερε πιο «κοντά» τους ανθρώπους ως προς το ότι όλοι παλεύαμε απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, ωστόσο η κοινωνική αδικία, η εκμετάλλευση και οι ανισότητες από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο πολιτικής δεν έχουν μειωθεί στο παραμικρό ή καλύτερα δυναμώνουν όλο και περισσότερο.

Για το λόγο αυτό έχουμε χρέος να αντιδράσουμε. Αυτός ήταν ανέκαθεν ο ρόλος αυτής της οργάνωσης και του χώρου συνολικότερα, όπου βλέπουμε αδικία και εκμετάλλευση του «αδύναμου» από τον «δυνατό», παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, ακόμα και αν οι συνθήκες δεν ήταν με το μέρος μας. Έτσι και σήμερα, που αντίπαλος εκμεταλλευόμενος την πανδημία συνεχίζει πιστά την εφαρμογή του σχεδίου του με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των «λίγων», καλούμαστε να δημιουργήσουμε το εναλλακτικό αφήγημα που θα εμπνεύσει ξανά την κοινωνία και θα δώσει την δυνατότητα για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να παράξουμε την πολιτική που θέλουμε και να παλέψουμε για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών που εκπροσωπούμε. Ωστόσο από μόνη της δεν μπορεί να μας προσφέρει αυτό που εμείς λέμε σε ένα σύνθημά μας, «να αλλάξουμε τον κόσμο». Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι αυτό που μέχρι το 2015 είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε αλλά δεν αξιοποιήσαμε, η επαφή μας με την κοινωνία, με τους νέους και τις νέες που βλέπουν το μέλλον τους με αβεβαιότητα και ψάχνουν στήριγμα, με τους/τις εργαζόμενους/ες που ζουν στην ανασφάλεια μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, στους/στις μαθητές/τριες και στους φοιτητές/τριες που βλέπουν την χειρότερη υπουργό Παιδείας που έχει περάσει από αυτό το τόπο (με την υπογραφή του πρωθυπουργού) να τους καταστρέφει το μέλλον και είναι γεμάτοι οργή μέσα τους, με τους «αόρατους» αυτού του κόσμου που ο συντηρητισμός και σε πολλές περιπτώσεις ο ρατσισμός τους εγκλωβίζει, με αυτούς/ες που θέλουν να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους στο μέλλον χωρίς τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Όλοι/ες αυτοί και πολλοί/ες άλλοι/ες που μια οργάνωση νεολαίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλει για την ίδια της την ύπαρξη να εκφράζει. Να τους εντάξει στις γραμμές της, να δώσει τις μάχες με συλλογικό τρόπο για να πετύχει υλικές νίκες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να πιέσουμε και το κόμμα, να μην διστάσουμε όπως δεν τον έχουμε κάνει μέχρι σήμερα να ασκήσουμε κριτική όταν βλέπουμε την λάθος κατεύθυνση.

Εφόσον κάνουμε την παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που στηρίζεται στους νέους ανθρώπους, τότε θα πρέπει να μάθει να τους ακούει και να τους εκφράζει και ο μοχλός αυτής της σχέσης δεν μπορεί να είναι άλλος από την νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γενιές του ’06, του ’08 και του ’12 πολέμησαν να ανατρέψουν τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και την νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί ότι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Ήρθε η ώρα της δικιά μας γενιάς. Στα κινήματα λοιπόν, στα συνδικάτα, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στο χώρο εργασίας, και όπου υπάρχει κοινωνική αδικία, θα πρέπει να είμαστε η δύναμη εκείνη που θα υπερασπίζει τους «αδύναμους», τους νέους και τις νέες και θα δώσει προοπτική και ελπίδα ξανά όπως το 2015.

Να μιλήσουμε με αυτούς που εκπροσωπούμε και το κυριότερο, να τους ακούσουμε, να σεβαστούμε την κριτική τους, να κατανοήσουμε τους προβληματισμούς τους και να διαμορφώσουμε μαζί τους το μέλλον. Πάμε από την αρχή λοιπόν, με την Αριστερά μπροστά, για τις νέες μάχες που έρχονται.

* Ο Τηλέμαχος Καββαδίας είναι μέλος της Ο.Μ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κουκακίου -Πετραλώνων - Νέου Κόσμου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)