to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 12.07.2016

Πολιτική

Palmos Analysis: "Ναι" στην απλη αναλογική και την κατάργηση του μπόνους

Οι ερωτώμενοι τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία, τόσο υπέρ της πλήρους κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (60% έναντι 32% που διαφωνούν), όσο και υπέρ της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (70% έναντι μόλις 24%).


Δύο «Ναι» και ένα «Όχι» στις ρυθμίσεις που εισηγείται η Κυβέρνηση για το νέο εκλογικό νόμο, καταγράφονται στην έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr.

Οι ερωτώμενοι τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία, τόσο υπέρ της πλήρους κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (60% έναντι 32% που διαφωνούν), όσο και υπέρ της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (70% έναντι μόλις 24%). Στον αντίποδα όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους (62% διαφωνούν έναντι 32% που συμφωνούν).

Όπως σημειώνει ο Πασχάλης Αλέξανδρος Τεμεκενίδηςδιευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των διατυπωμένων θέσεων των κομμάτων και των απόψεων σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων τους.

Ενδεικτικά, πάνω από 1 στους 3 (37%) από τους ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνούν με την πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, όπως και περίπου οι μισοί (49% έναντι 43% που διαφωνούν) από τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ περίπου οι μισοί (46%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.

«Κατά τα λοιπά, ο εκλογικός νόμος αποτελεί ένα μάλλον προνομιακό πεδίο για την Κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) συμφωνεί με τηναναγκαιότητα αλλαγής του, ενώ περίπου 2 στους 3 (64%) θεωρούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές και 7 στους 10 (71%) προκρίνουν την εξασφάλιση της ισότητας της ψήφου των πολιτών έναντι της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος. Εκείνο όμως που είναι αμφίβολο είναι το κατά πόσο αυτό αρκεί για να αλλάξει το κλίμα για την Κυβέρνηση, καθώς οι επερχόμενες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις βρίσκονται, προφανώς, πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτών», σημειώνει ο κ. Τεμεκενίδης. 

Αναλυτικά

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάσσεται το 57% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 33%. Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (68% υπέρ έναντι 22%), αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (48% υπέρ έναντι 39% κατά). Αντίθετα οι ψηφοφόροι της ΝΔ δηλώνουν σε ποσοστό 54% (έναντι 38%) πως ο εκλογικός νόμος δεν θα πρέπει να αλλάξει. 

Σχετικά με το μπόνους του πρώτου κόμματος, το 71% δηλώνει πως επιθυμεί έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου. Μόλις το 25% δηλώνει πως το πρώτο κόμμα θα πρέπει να πριμοδοτείται. Μάλιστα σε αντίθεση με τη θέση της ηγεσίας της ΝΔ, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της (48%) δηλώνει πως τάσσεται κατά του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των ψηφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (85%), αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (67%), που ζητούν να εξασφαλίζεται η ισότητα της ψήφου.

Υπέρ της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές τάσσεται το 64% των πολιτών. Αρνητικά στη σχετική ερώτηση απάντησε το 30%. Υπέρ της άμεσης εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου τάσσονται οι ψηφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 77%. Αντίθετα διχασμένοι σχετικά με αυτό το ζήτημα εμφανίζονται τόσο οι ψηφόροι της ΝΔ(43% "ναι" - 48% "όχι") όσο και οι ψηφόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (46% "ναι" - 48% "όχι"). 

Σχετικά με τις κυβερνητικές προτάσεις, το 70% συμφωνεί με τη διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή, ενώ το 60% με τη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αντίθετα η πλειονότητα των ερωτηθέντων , σε ποσοστό 62%, διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17 ετών. Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (49%) δηλώνει πως συμφωνεί με την κυβερνητική πρόταση για την κατάργηση του μπόνους (έναντι 43% που διαφωνεί), ενώ με την εν λόγω πρόταση συμφωνεί και ένα 37% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Διχασμένοι (49% υπέρ - 46% κατά) εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το δικαίωμα της ψήφου στα 17, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που τάσσονται σχεδόν καθολικά κατά με ποσοστά 81% και 72% αντίστοιχα.

Η ταυτότητα της έρευνας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)