to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 23.02.2013

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Παλαιστίνιος σκηνοθέτης υποψήφιος για Όσκαρ, αλλά και για απέλαση από τις ΗΠΑ!

Είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος ντοκιμαντερίστας που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες για την τελετή της Κυριακής, κρατήθηκε μαζί με την οικογένειά του και απειλήθηκε με απέλαση


Ο Εμάντ Μπουρνάτ, συν-σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «5 Broken Cameras» μαζί με τον Ισραηλινό Γκι Νταβιντί, χρειάστηκε τη βοήθεια του Μάικλ Μουρ προκειμένου να πειστούν οι αρχές ότι είναι όντως υποψήφιος για Όσκαρ και να μην τον απελάσουν πίσω στην Τουρκία, απ' όπου προερχόταν η πτήση. «Αξιωματούχοι του Τμήματος Μετανάστευσης ζήτησαν να τους αποδείξω ότι ήμουν υποψήφιος για Όσκαρ... Μου είπαν πως αν δεν μπορούσα να αποδείξω τον λόγο της επίσκεψής μου, θα έστελναν τη γυναίκα μου, τον γιο μου και εμένα πίσω στην Τουρκία την ίδια ημέρα», ανέφερε ο Μπουρνάτ σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, «αν και ο Μπουρνάτ έδειξε την πρόσκληση που είχε λάβει ως υποψήφιος για Όσκαρ, αυτό δεν ήταν αρκετό και τον απείλησαν ότι θα τον στείλουν πίσω... Προφανώς οι αξιωματικοί του Τμήματος Μετανάστευσης και του τελωνείου δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ένας Παλαιστίνιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για Όσκαρ. Ο Εμάντ μού έστειλε μήνυμα ζητώντας βοήθεια... Κάλεσα τους υπεύθυνους της Ακαδημίας Κινηματογράφου και αυτοί επικοινώνησαν με δικηγόρους. Είπα στον Εμάντ να δώσει τον τηλεφωνικό μου αριθμό στους αστυνομικούς και να αναφέρει το όνομά μου μερικές φορές».

Ο Μπουρνάτ και η οικογένειά του έμειναν υπό κράτηση για περίπου μιάμιση ώρα. Όπως ανέφερε ο Μουρ, ο Μπουρνάτ τού είπε ότι αυτή ήταν μια "οικεία" εμπειρία. «Έχω συνηθίσει... Όταν ζω στη χώρα μου υπό κατοχή, χωρίς δικαιώματα, αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο».

Το ντοκιμαντέρ «5 Broken Cameras», το πρώτο από την Παλαιστίνη που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ (έχει ήδη βραβευτεί στο Φεστιβάλ του Sundance), παρουσιάζει τον αγώνα των Παλαιστίνιων αγροτών ενάντια στις κατασχέσεις γης από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ένα χωριό της Δυτικής Όχθης.



tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)