to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:56 | 11.01.2013

Διεθνή

Παλαιστίνιοι στήνουν χωριό στην περιοχή που προγραμματίζεται η ανέγερση παράνομων εποικισμών

Παλαιστίνιοι στήνουν χωριό στην περιοχή που προγραμματίζεται η ανέγερση παράνομων εποικισμών


Κάπου 250 άντρες και γυναίκες, από διάφορα σημεία της Παλαιστίνης εγκαθίδρυσαν σήμερα ένα νέο παλαιστινιακό χωριό ονόματι Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου). Σκηνές στήθηκαν στην περιοχή που το Ισραήλ αναφέρεται ως Ε1 και μεταφέρθηκε εξοπλισμός για μακρόχρονη παραμονή. Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση:


«Εμείς, οι γιοι και οι κόρες απ’ όλη τη γη της Παλαιστίνης, ανακοινώνουμε την ίδρυση του χωριού Μπαμπ Αλ Σαμς (Πύλη του Ήλιου). Εμείς ο λαός, χωρίς άδεια της κατοχής, χωρίς άδεια από κανέναν, καθόμαστε σήμερα εδώ γιατί αυτή είναι η γη μας και γιατί είναι δικαίωμά μας να την κατοικήσουμε.

Λίγους μήνες πριν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να οικοδομήσει κάπου 4.000 οικιστικές μονάδες εποίκων στην περιοχή στην οποία το Ισραήλ αναφέρεται ως Ε1. Το συγκρότημα Ε1 είναι μια περιοχή περίπου 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται σε κατασχεμένη παλαιστινιακή γη, ανατολικά της Ιερουσαλήμ μεταξύ του εποικισμού Μααλέ Αντουμίμ, στην γη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς συνεχίζονται η επέκταση των εποικισμών και η κατάσχεση της γης μας. Γι’ αυτό εδώ εγκαθιδρύουμε το χωριό Μπαμπ Αλ Σαμς για να δηλώσουμε την πίστη μας στην άμεση δράση και τη λαϊκή αντίσταση. Διακηρύττουμε πως το χωριό θα σταθεί ακλόνητο μέχρι οι ιδιοκτήτες αυτής της γης κερδίσουν το δικαίωμά τους να χτίσουν στη γη τους.

Το όνομα του χωριού έχει παρθεί από το μυθιστόρημα «Μπαμπ Αλ Σαμς» του Λιβανέζου συγγραφέα Ελίας Χούρι. Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της Παλαιστίνης μέσα από την ιστορία αγάπης ενός παλαιστίνιου νέου, του Γιούνις και της γυναίκας του Ναχίλα. Ο Γιούνις αφήνει τη γυναίκα του για να συμμετάσχει στην παλαιστινιακή αντίσταση στο Λίβανο, ενώ η Ναχίλα παραμένει σε ότι απομένει από το χωριό τους στη Γαλιλαία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 και του ’60 ο Γιούνις μπαινοβγαίνει κρυφά από το Λίβανο πίσω στη Γαλιλαία για να συναντήσει τη γυναίκα του στη σπηλιά Μπαμπ Αλ Σαμς, όπου εκείνη γεννά τα παιδιά τους. Ο Γιούνις επιστρέφει στην αντίσταση στο Λίβανο ενώ η γυναίκα του παραμένει στη Μπαμπ Αλ Σαμς.


Το Μπαμπ Αλ Σαμς είναι η πύλη για την ελευθερία και την πίστη μας. Το Μπαμπ Αλ Σαμς είναι η πύλη μας προς την Ιερουσαλήμ. Το Μπαμπ Αλ Σαμς είναι η πύλη μας για την επιστροφή μας.

Για δεκαετίες το Ισραήλ έχει δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα επί του εδάφους καθώς η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηρή απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις. Ήρθε ο καιρός τώρα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, να δημιουργήσουμε εμείς τετελεσμένα γεγονότα επί του εδάφους – της δικής μας γης. Αυτή η δράση στην οποία συμμετέχουν άντρες και γυναίκες από το βορρά μέχρι το νότο είναι μια μορφή λαϊκής αντίστασης. Τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσουμε διάφορες συζητήσεις, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις καθώς και προβολές, στη γη αυτού του χωριού. 

Οι κάτοικοι του Μπαμπ Αλ Σαμς προσκαλούν όλους τους γιους και τις κόρες του λαού μας να συμμετάσχουν και να ενωθούν με το χωριό στην υποστήριξη της αντοχής μας.»
 

από τη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)