to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:51 | 22.01.2018

Διεθνή

Επεισόδια κατά την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου στην ισραηλινή βουλή - Με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ ο Αμπάς (βίντεο)

Πανδαιμόνιο κατά την ομιλία του Μάικ Πενς στην Κνεσέτ, όταν Άραβες βουλευτές ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας στα αραβικά και αγγλικά που έγραφαν «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», προτού απομακρυνθούν από την αίθουσα


Η «μεσσιανική» ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στο ισραηλινό κοινοβούλιο είναι «ένα δώρο στους εξτρεμιστές», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο Πενς διαβεβαίωσε πως η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα λειτουργήσει στην Ιερουσαλήμ πριν από τα τέλη του 2019, παρά την οργή των Παλαιστινίων και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την πόλη αυτή ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η μεσσιανική ομιλία είναι (...) η απόδειξη πως η αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι τη λύση», ανέφερε επίσης, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σάεμπ Ερεκάτ.

 

Χαμός στη Βουλή του Ισραήλ την ώρα της ομιλίας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το news247, πανδαιμόνιο επικράτησε κατά την ομιλία του Μάικ Πενς στην Κνεσέτ, όταν Άραβες βουλευτές ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας στα αραβικά και αγγλικά που έγραφαν «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» προτού απομακρυνθούν από την αίθουσα.

Ο Πενς αντέδρασε λέγοντας με χαμόγελο: «Με ταπεινόφροσύνη στέκομαι ενώπιον αυτής της παλλόμενης δημοκρατίας», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Πενς, ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είπε: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να είναι δίκαιος μεσολαβητής και πρέπει να συμμορφώνονται με τα (διεθνή) ψηφίσματα».


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που έγινε δεκτός με τιμές και ευγνωμοσύνη από το Ισραήλ, αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα μιας «νέας εποχής» στις προσπάθειες για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, παρά την οργή και το μποϊκοτάζ της επίσκεψής του από τους τελευταίους.

«Βρίσκομαι εδώ με την ελπίδα ότι είμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής όπου θα επαναληφθούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση που επηρεάζει την περιοχή αυτή εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Πέινς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Πένς έφθασε χθες βράδυ στο Ισραήλ για μια επίσκεψη μικρότερη των 48 ωρών σε ένα υπόβαθρο ισραηλινής ευγνωμοσύνης και παλαιστινιακής οργής, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αποφάσισαν να σνομπάρουν τον Πενς ο οποίος δεν πρόκειται να συναντήσει κανέναν από αυτούς στη διάρκεια αυτού του τελευταίου σταθμού της πρώτης περιοδείας του στην περιοχή. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ερχόμενος μονομερώς σε ρήξη με την αμερικανική διπλωματία δεκαετιών και με τη συναίνεση που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, στις 6 Δεκεμβρίου ο Τραμπ έφθασε στον ύψιστο βαθμό μεροληψίας υπέρ του Ισραήλ στη διάρκεια του πρώτου χρόνου του στην εξουσία και αφαίρεσε την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως μεσολαβητή στις προσπάθειες ειρήνης, εκτιμούν οι Παλαιστίνιοι.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ, που κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967, την προσάρτησε και διακηρύσσει πως όλη η πόλη είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση είναι παράνομη για τον ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δεν έχουν συνομιλήσει από το 2014 και ο ορίζοντας σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ σκοτεινός για την ειρήνη.

Ωστόσο ο Τραμπ μίλησε στις 6 Δεκεμβρίου «πεπεισμένος (…) πως θα δημιουργήσουμε μία νέα ευκαιρία προώθησης στον δρόμο των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν με καλή πίστη», ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, είπε ο Πενς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε ευγνωμοσύνη για αυτή την «ιστορική» διακήρυξη και αναφέρθηκε στον ρόλο του Πενς σε αυτήν.

Αν και έχει υποδεχθεί εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους στην Ιερή Πόλη «είναι η πρώτη φορά (…) που δύο ηγέτες λέμε αυτές τις τρεις λέξεις: Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Πενς είναι ένθερμος Ευαγγελικός και θεωρείται πως άσκησε την επιρροή του στον Τραμπ προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, που ερμηνεύθηκε ευρέως ως παραχώρηση σε αυτό το εκλογικό ακροατήριο που είναι σημαντικό για τον πρόεδρο.

Εξάλλου, σε ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ θα ανοίξει στην Ιερουσαλήμ πριν από το τέλος του 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ασκούν ισχυρή πίεση» στους Παλαιστίνιους ηγέτες προκειμένου να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ακόμη, αναφερόμενος στην απόφαση της παλαιστινιακής ηγεσίας να παγώσει τις επαφές με τους Αμερικανούς αξιωματούχους μετά την ανακοίνωση του Tραμπ για την Ιερουσαλήμ.

«Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε Ιστορία. Διόρθωσε μια αδικία 70 χρόνων, κράτησε την υπόσχεσή του προς τον αμερικανικό λαό ανακοινώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τελικά πως η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ», είπε.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει αμέσως τις ετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (…) Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανοίξει πριν από το τέλος του επόμενου έτους στην Ιερουσαλήμ», είπε, υπό καταιγισμό χειροκροτημάτων.
 

Ο ρόλος της ΕΕ στην επανεκκίνηση ενός πλαισίου απευθείας διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης, στο επίκεντρο του συμβουλίου των ΥΠΕΞ με τον Μαχμούντ Αμπάς

Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επανεκκίνηση ενός πλαισίου απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Όπως δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου, οι δύο πλευρές «επαναβεβαίωσαν» την προσήλωσή τους στην «κοινή» θέση υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» με την Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα και των δύο».

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο συμφώνησαν ότι πρέπει να είναι «πολυεθνικό» και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του «κουαρτέτου» (ΗΠΑ, Ηνωμένα Έθνη, Ρωσία και ΕΕ), και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή κάποιων αραβικών χωρών και ενδεχομένως της Νορβηγίας.

«Οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες εάν οι προσπάθειες προέρχονται μόνο από τις ΗΠΑ. Καμία όμως προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει την προσέγγιση των δύο πλευρών εάν δεν συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ», υπογράμμισε η Φ. Μογκερίνι επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ο μόνος διαμεσολαβητής για την ειρηνευτική διαδικασία. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», τόνισε η ίδια.

Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας Συμφωνίας Σύνδεσης με την Παλαιστίνη, κάτι που όμως έχει συζητηθεί στο παρελθόν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και οι οποίοι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις «τις επόμενες εβδομάδες».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)