to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 11.11.2014

Διεθνή

Παλαιστίνη: Ντόμινο βίας, σκλήρυνση της κατοχής

Η ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξαπλώνεται σιγά σιγά και στην κατακερματισμένη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης. Μια σειρά από βίαια περιστατικά, με θύματα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, οδήγησαν σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να διαλέξει, αντί για την εκτόνωση, την επιβολή επιπλέον κατοχικών μέτρων στις παλαιστινιακές περιοχές με την ανάπτυξη κι άλλων στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Το πρωί, ένας παλαιστίνιος έπεσε νεκρός στην Ιερουσαλήμ, το μεσημέρι ένας ακόμα σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε διαδήλωση.


«H Aνατολική Ιερουσαλήμ είναι μια βαθιά χτυπημένη, βασανισμένη πόλη. Και ο αφέντης που χτυπά και βασανίζει, τρίβει τα χέρια του με ευχαρίστηση καθώς, για μια ακόμα φορά, μπόρεσε να προσελκύσει την προσοχή των υπερατλαντικών φίλων του, αλλά και να κάνει τα μίντια να σοκαριστούν από τη βία των χτυπημένων, αγνοώντας την τρομοκρατία που το ίδιο ασκεί ασταμάτητα».

Η Αμίρα Χας, η θαρραλέα ισραηλινή δημοσιογράφος περιγράφει με τα παραπάνω λόγια στη Χααρέτζ, την κατάσταση στην κατεχόμενη από το 1967 Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και προσθέτει: «Η Ιερουσαλήμ τελεί υπό ισραηλινή κατοχή εδώ και περίπου μισόν αιώνα. Και είναι μια πόλη στοιχειωμένη από τη βία. Την κρατική βία».

Embedded image permalink

Σκηνές από την καταστολή των διαδηλώσεων των παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Αλλά η φλόγα που έχει ανάψει στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, όπου με την κάλυψη της ισραηλινής αστυνομίας φανατικοί εβραίοι πραγματοποιούν επισκέψεις στους ιερούς τόπους των Παλαιστινίων προκαλώντας αντιδράσεις και τελικά ταραχές, φαίνεται πως ήδη συμπαρασύρει ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν μια Τρίτη Ιντιφάντα – αν και οι εξεγέρσεις σπανίως προβλέπονται.

Embedded image permalink

Ρας Αλ-Αμούντ, Ιερουσαλήμ

Αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη κλιμακώνεται μια κρίση με απρόβλεπτη κατάληξη. Τα πολλαπλά περιστατικά βίας (διαβάστε εδώ μια αναλυτική περιγραφή των τελευταίων τριών ημερών) μοιάζουν περισσότερο με ό,τι θα συνέβαινε αν ανοίξεις μια χύτρα που βράζει επί ώρα – με καυτό λάδι μέσα. Και η «χύτρα» της κατοχής βράζει, σιγοβράζει και ενίοτε εκρήγνυται 64 χρόνια τώρα.

Βίντεο που κυκλοφόρησε μετά το φόνο του 22χρονου Χαϊρ Χαμντάν στη Χεβρώνα την Κυριακή, τον δείχνει να χτυπά το αυτοκίνητο της αστυνομίας που έχει φτάσει για να συλλάβει συγγενή του,  με ένα μικρό αντικείμενο. Το βίντεο – που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές – δείχνει στη συνέχεια έναν αστυνομικό να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να πυροβολεί τον Χαμντάν από μικρή απόσταση πριν τον σύρει μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Σήμερα το πρωί, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν:

Το Ισραήλ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας σήμερα, την επομένη του θανάτου ενός στρατιώτη και μιας εβραίας εποίκου, όταν δέχθηκαν επιθέσεις με μαχαίρι από Παλαιστίνιο στο Τελ Αβίβ και τη Δυτική Όχθη.

«Η αστυνομία έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Χιλιάδες αστυνομικοί, αξιωματικοί, εθελοντές και ενισχύσεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να εγγυηθούν τη δημόσια ασφάλεια» και να δώσουν στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας, δήλωσε η εκπρόσωπός της Λούμπα Σάμρι. 

Πριν από λίγο, καθώς το περιστατικό είναι σε εξέλιξη, έγινε γνωστό που οδήγησε ήδη αυτή η «αύξηση των μέτρων ασφαλείας», η ένταση δηλαδή της κατοχής: Επεσε νεκρός ένας 21χρονος Παλαιστίνιος, στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ Αρούμπ  στη Χεβρώνα, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση περίπου 200 ατόμων. Και το σχετικό δημοσίευμα στο Maan προσθέτει: Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει πως ήταν οπλισμένος με μια «βόμβα» φτιαγμένη από πράγματα που έχει κανείς στο σπίτι του, σίγουρα όχι αρκετά επικίνδυνες για να προκαλέσουν ζημιά στους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες με τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Embedded image permalink

O Iμάντ Τζαουάμπρε, σκοτώθηκε σήμερα στη Χεβρώνα από τον ισραηλινό στρατό. Η Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, βρίσκεται συνέχεια σε κατάσταση αναταραχής εξαιτίας ενός μικρού θύλακα εβραίων εποίκων κοντά στο κέντρο της.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους.  Η είδηση αναφέρει πως παλαιστίνιοι πετούν πέτρες στα αυτοκίνητα των (παράνομων) εποίκων, που τους κλέβουν τη γη. Πως μια άλλη διαδήλωση έλαβε χώρα σήμερα, Τρίτη, στο Μπέιτ Φαρίκ κοντά στη Ναμπλούς, και πως από τα δακρυγόνα, τις χειροβομβίδες κρότου, τις πλαστικές και πραγματικές σφαίρες, δύο ακόμα παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Embedded image permalink

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν και άλογα για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

Νεκρός παλαιστίνιος εργάτης από πυρά αγνώστου

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ένας Παλαιστίνιος εργάτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άγνωστο στο Ισραήλ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας. Οι πηγές δήλωσαν ότι οι Ισραηλινοί τους ενημέρωσαν πως ο Νιχάντ Μουφίντ Άχμαντ Ναλάουα, 35 ετών, έπεσε νεκρός από πυρά στο Ζεμέρ, στην περιοχή του Τριγώνου, κοντά στα «σύνορα» με τη Δυτική Όχθη. Ο Ναλάουα είναι από το χωριό Σβέικα, στην περιοχή της Τουλκάρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο δράστης δεν έχει αναγνωριστεί και το κίνητρο της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο. 

Διαβάστε την ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από την Ανατ. Ιερουσαλήμ: http://left.gr/news/oi-simaies-tis-hamas

Embedded image permalink

Σύλληψη νεαρού παλαιστίνιου διαδηλωτή

Παράλληλα ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τον πατέρα και τρεις αδελφούς του Παλαιστίνιου που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε με μαχαίρι τον ισραηλινό στρατιώτη στο Τελ Αβίβ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. 

Embedded image permalink

Η Ντάλια Λαμκούς, 26, και ο λοχίας Αλμογκ Σιλόνι, 20 χρονών, θύματα επιθέσεων από παλαιστίνιους τις τελυταίες μέρες.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά την ολονύκτια συνεδρίαση για θέματα ασφαλείας στην οποία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε σειρά μέτρων κατά των παλαιστινίων δραστών, όπως η κατεδάφιση των σπιτιών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.

Στους δρόμους της Ιερουσαλήμ

Δείτε το βίντεο της Εμιλι Γουίδερ, που μας μεταφέρει στους δρόμους της Ιερουσαλήμ τη νύχτα, αλλά από την εβραϊκή μεριά. Με ομάδες φανατικών νεαρών να στήνουν εμπρηστικές διαμαρτυρίες εναντίον των αράβων αλλά και ομάδες που επιχειρούν να σταματήσουν το λόγο του μίσους:

Jerusalem Tension from Emily Wither on Vimeo.

Και στο φόντο: Η Γάζα που υποφέρει, το Τείχος που συνεχίζει να ορθώνεται

Ενα παιδί κοιτάζει τα αγάλματα από πηλό και φάιμπεργκλας που έφτιαξε ο παλαιστίνιος καλλιτέχνης Ιγιάντ Σαμπάχ στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, πάνω στα ερείπια που άφησε η ισραηλινή επίθεση του καλοκαιριού

Προχθές, στην επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ακτιβιστές έσπασαν συμβολικά ένα κομμάτι του Τείχους του Απαρτχάιντ που έχει υψώσει το Ισραήλ, οδηγώντας σε ασφυξία τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς και κλέβοντας τη γη τους. Στο παρακάτω γράφημα μια «σύγκριση» ανάμεσα στο Τείχος του Βερολίνου και στο Τείχος που έχει σηκώσει το Ισραήλ:

Embedded image permalink

Δείτε ακόμα, τη συνέντευξη του ισραηλινού Σέρτζιο Γιάχνι, από το Alternative Information Center, εδώ στο left.gr, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την Πάτρα, ως καλεσμένος του Συλλόγου Ιντιφάντα:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)