to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 16.01.2018

Διεθνή

Mετά την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ: Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ ζητεί να ανασταλεί η αναγνώριση του Ισραήλ

Με το ψήφισμα, το ΚΣ της ΟΑΠ «εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ να αναστείλει την αναγνώριση του Ισραήλ, ωσότου αυτό το τελευταίο να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, να ακυρώσει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να αναστείλει τις εποικιστικές δραστηριότητές του» στα κατεχόμενα


 

Η πρόταση έγινε μετά τη διήμερη, σπάνια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ, κορυφαίου οργάνου αυτής της οργάνωσης, που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι εκπροσωπεί όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις.

Η συνεδρίαση, στην οποία πήρε μέρος ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητηθεί η αντίδραση στην απόφαση που ανακοίνωσε την 6η Δεκεμβρίου 2017 ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κίνηση που για τους Παλαιστίνιους αποτελεί βαρύ πλήγμα στην υπόθεσή τους.

Ανοίγοντας τις εργασίες του ΚΣ της ΟΑΠ την Κυριακή, ο Αμπάς –ο οποίος υπερψήφισε την απόφαση– χαρακτήρισε «χαστούκι του αιώνα» την απόφαση και την ειρηνευτική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Τραμπ.

Με το ψήφισμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ «εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ να αναστείλει την αναγνώριση του Ισραήλ, ωσότου αυτό το τελευταίο να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, να ακυρώσει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και να αναστείλει τις εποικιστικές δραστηριότητές του» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 74 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 12 αποχές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, της οποίας ηγείται ο Αμπάς, είναι το μόνο όργανο που παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις εξ ονόματος των Παλαιστινίων εντός των ορίων της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ. Το 2015 πάντως, ένα κείμενο που ψήφισε το ΚΣ της ΟΑΠ υπέρ της διακοπής της συνεργασίας με το Ισραήλ ως προς την ασφάλεια δεν εφαρμόστηκε.

Πριν από την ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας, μια οργισμένη ομιλία του 82χρονου Αμπάς είχε δώσει, ήδη από την Κυριακή, τον τόνο. «Η συμφωνία του αιώνα μεταμορφώθηκε στο χαστούκι του αιώνα», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφερόμενος στη διακηρυγμένη πρόθεση του Τραμπ να μεσολαβήσει για να υπάρξει «οριστική συμφωνία» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ δεν έχουν πλέον ρόλο μεσολαβητή, οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν εκ προοιμίου το σχέδιο που η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει κάποια στιγμή –παραμένει άγνωστο το πότε– και όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, διεμήνυσε ο Αμπάς. «Δεν υπάρχει πια Όσλο», και για αυτό ευθύνεται το Ισραήλ, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διαδικασία του 1993 η οποία, στη θεωρία, άνοιγε τον δρόμο για την ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.

Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι –ο αριθμός τους αυξήθηκε τη Δευτέρα– έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια μετά την ανακοίνωση της απόφασης του αμερικανού προέδρου την 6η Δεκεμβρίου.

Αντιδρώντας στην ομιλία του Αμπάς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν έκρινε πως ο παλαιστίνιος πρόεδρος έχει «χάσει το μυαλό του». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία για μια επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι με την ομιλία αυτή έπεσαν «οι μάσκες», αφού ο Αμπάς «είπε την αλήθεια που δεν έχω πάψει να επαναλαμβάνω εδώ και πολλά χρόνια: η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους οφείλεται στη μόνιμη άρνησή τους να αναγνωρίσουν το Εβραϊκό Κράτος όποια κι αν είναι τα σύνορά του».

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους διότι αρνούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα επισκεφθεί το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα — αλλά δεν πρόκειται να δει κανέναν παλαιστίνιο ηγέτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)