to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

H Ε.Ε. να αναλάβει, επιτέλους, δυναμικό ρόλο στο Παλαιστινιακό

Τώρα είναι η ώρα, χωρίς χρονοτριβές, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών


Οι διαδηλώσεις που εκτυλίσσονται, από την προηγούμενη Παρασκευή, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι οποίες εξαπλώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις, δεν ξέσπασαν ως κεραυνός εν αιθρία. Όπως και η αφορμή για τις διαδηλώσεις, δηλαδή η έξωση οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια που διέμεναν, επί εβδομήντα και πλέον χρόνια, στη συνοικία Sheikh Jarrah, πολύ κοντά στο τέμενος Αλ Ακσά, δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. Εντάσσεται σε μια συστηματική προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστινίων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και αντικατάστασής τους από εποίκους.

Το Ισραήλ, εφαρμόζοντας ένα νομοθετικό πλαίσιο του 1950, σχετικά με τις περιουσίες όσων αναγκάστηκαν να φύγουν ή εκδιώχθηκαν διά της βίας μετά το 1948, παραβιάζει σαφώς το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο απαγορεύει την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου του κατακτητή σε κατεχόμενο έδαφος, όπως άλλωστε και τη δημιουργία εποικισμών σε αυτό. Oι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που ακολούθησαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, αλλά κυρίως οι δεκάδες νεκροί, απομακρύνουν τις ελπίδες για άμεση ειρήνευση και σύντομο τερματισμό της βίας.

Όμως, ακόμα κι αν η εποχή φαίνεται να απέχει έτη φωτός από τις μέρες της ιστορικής συμφωνίας του Όσλο, ιδιαίτερα μετά την πολιτική Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις «συμφωνίες του Αβραάμ», μεταξύ Ισραήλ και αραβικών κρατών, το νέο ξέσπασμα της βίας στην περιοχή δείχνει ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η αναγκαία συνύπαρξ, αποτελεί μονόδρομο για τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό.

Αυτός ο δρόμος, όμως, δεν μπορεί παρά να περνάει από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ: μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, είναι αυτή των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάτι το οποίο αποτελεί και διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα είναι η ώρα, χωρίς χρονοτριβές, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και φυσικά η Ε.Ε. να αναλάβει, επιτέλους, έναν δυναμικό και πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως επιτάσσουν οι στιγμές.

* Η Ράνια Σβίγκου είναι υπεύθυνη Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)