to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:00 | 29.07.2018

Διεθνή

Παλαιστίνη: Διεθνής στολίσκος πλησιάζει τη Γάζα

Διεθνής στολίσκος πλησίασε το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό, κι ενδέχεται τα σκάφη του να μπορέσουν να φθάσουν σήμερα Κυριακή, ανέφερε ένας από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας.


Το πρώτο από τα τρία πλοία που αποτελούσαν τον «Στολίσκο της Ελευθερίας», που απέπλευσε από το Παλέρμο της Σικελίας την 21η Ιουλίου, το Άουντα (Η Επιστροφή, στα αραβικά), αναμένεται να καταπλεύσει στα ανοικτά του θύλακα σήμερα, εκτίμησε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Σταμπούλ, συμπρόεδρος της Εβραϊκής Ένωσης για την Ειρήνη.

Ο ίδιος, αν και δεν επιβαίνει σε κάποιο από τα πλοία του στολίσκου, διευκρίνισε πως περίπου 40 ακτιβιστές από 15 χώρες, ανάμεσά τους δύο Γάλλοι, συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Όπως και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων προσπαθειών να σπάσει ο αποκλεισμός, τα πλοία πιθανότατα θα αναχαιτιστούν από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό και κατόπιν θα οδηγηθούν σε κάποιο ισραηλινό λιμάνι.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο μέσα από ένα από τα πλοία ο Ρίτσαρντ Σουντάν, δημοσιογράφος του Press TV UK (του ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου), ένα από μικρότερα πλοία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φθάσει στη Γάζα εξαιτίας ενός «προβλήματος», που δεν διευκρινίστηκε, κι απομένουν πλέον μόνο δύο σκάφη εν πλω προς τον Παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά εν μέρει την Τρίτη τον τερματικό σταθμό Κερέμ Σαλόμ, από τον οποίο διέρχονται εμπορεύματα που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας. Ο σταθμός είχε κλείσει την 9η Ιουλίου, με τις ισραηλινές αρχές να επικαλούνται για την απόφαση αυτή το γεγονός ότι Παλαιστίνιοι στέλνουν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, προσαρμοσμένους σε χαρταετούς και μπαλόνια, στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Από την 30ή Μαρτίου, Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν συχνά κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων για να καταγγείλουν τον ισραηλινό αποκλεισμό που επιβάλλεται δέκα χρόνια και πλέον στον θύλακα.

Τουλάχιστον 157 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών στη Γάζα έκτοτε. Έχει επίσης χάσει τη ζωή του ένας ισραηλινός στρατιώτης.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
tags: Γάζα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)