to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 25.01.2023

Πολιτισμός

Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων δεν κλείνει, αλλά μετακομίζει

To Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, στην οδό Γραβιάς 9-13, ζητά τη στήριξή μας προκειμένου να μετακομίσει και να επιβιώσει - Αγοράζουμε βιβλία μέχρι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου


Τις τελευταίες μέρες πολλές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκαν στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων», μια πρωτοβουλία του Λεωνίδα Κουρσούμη και άλλων δύο αστέγων που αναζήτησαν τη λύση για την επιβίωσή τους στα βιβλία. Οι αναρτήσεις καλούσαν τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων να στηρίξουν το Παλαιοβιβλιοπωλείο του οποίου το κατάστημα, στην οδό Γραβιάς 9-13, στην Πλατεία Κάνιγγος κινδύνευε να κλείσει.

Τι είναι όμως το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων»; Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έστησε μία ομάδα ανθρώπων, πρώην άστεγων, οι οποίοι είναι πλέον σε θέση να βγάζουν τα προς το ζην από μεταχειρισμένα βιβλία που πουλάνε σε πολύ χαμηλή τιμή.

Λουκάς Βελιδάκης/kathimerini.gr

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης μαζί με άλλους δυο ανθρώπους που είχαν έρθει αντιμέτωποι με την αστεγία στο παρελθόν, κατόρθωσαν να ιδρύσουν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, με όραμα να βοηθήσουν και άλλους αστέγους. Τα βιβλία μπορεί κανείς να τα βρει σε πολύ χαμηλές τιμές που ξεκινάνε από 2 ευρώ. Στην αρχή στεγάστηκαν σε μια αποθήκη στην Πειραιώς 132, η οποία ακόμη λειτουργεί και κατά κύριο λόγο πλέον δέχεται δωρεές βιβλίων, ενώ το Μάιο του 2022 εγκαινιαστηκε ο χώρος στη Γραβιάς 9-13, στην πλατεία Κάνιγγος, όπου στήθηκε ένα κανονικό βιβλιοπωλείο, με την ονομασία «Ανέστιος». Εκεί οι βιβλιόφιλοι μπορούν να βρουν μεταχειρισμένα βιβλία κάθε είδους σε πολύ προσιτές τιμές.

Μετά το θόρυβο των τελευταίων ημερών στα κοινωνικά δίκτυα για το επαπειλούμενο κλείσιμο του βιβλιοπωλείου, στη σελίδα τους εμφανίστηκε η παρακάτω ανάρτηση, που δίνει τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Το «Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων» δεν κλείνει, αλλά μετακομίζει και θα βάλει για μια ακόμη φορά τα δυνατά του προκειμένου να επιβιώσει.

Αυτό εξηγεί η ανάρτηση, όπως και τους λόγους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν e-shop:

«το e-shop δεν είναι εύκολο να γίνει όταν δεν έχουμε  σύνδεση ηλεκτρικού στον αποθηκευτικό χώρο της οδού Πειραιώς και βεβαίως την οικονομική δυνατότητα. όλο αυτό το χρονικό διάστημα που προσπαθούμε, σημειώνω μόνον όσα με δυσκολία ετοιμάζουμε και κάνουμε με κάθε δυνατή κίνηση για να συνεχίσουμε. και θα συνεχίσουμε με μόνη την πίστη πως θα τα καταφέρουμε. σήμερα όμως - διαβάζω διάφορες φημολογίες που γράφονται δυστυχώς με τη γνωστή ευκολία της "πληροφορίας"- αυτές οι φήμες έχουν ξεπεράσει τη φαντασία. και εξηγούμαι για μία και οριστική φορά : το ΠΑΛΑΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ  δεν πρόκειται να κλείσει. ο λόγος είναι απλός και σαφής: εάν κλείσει τέσσερεις φίλοι θα μείνουν χωρίς μεροκάματο.
μπορεί να υπάρχουν χίλια μύρια προβλήματα, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με όσο κουράγιο έχουμε και όση θέληση μας δίνετε από την απόφαση μας να μείνουμε όρθιοι.
έδωσα το λόγο μου να μείνουμε ανοιχτοί και να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε.
ένα μικρό διάστημα χρειάζεται για να μετακινηθούμε σε έναν μόνιμο χώρο και θα το πετύχουμε με δύο τρόπους:
να μείνουμε προσηλωμένοι, ενωμένοι και χωρίς ατομικές πολιτικές και να μην ξεστρατίσουμε. ξεκινήσαμε μόνοι μας και παραμένουμε μόνοι μας.
αν θέλετε να μας στηρίξετε, μπορείτε μέχρι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου να αδειάσετε τα ράφια του χώρου της οδού Γραβιάς σε τρόπο ώστε να εγκατασταθούμε στον νέο χώρο που θα μεταφερθούμε.
δώστε μας αυτή την ευκαιρία».

Όσοι λοιπόν βρισκόμαστε στην Αθήνα, μπορούμε να τους στηρίξουμε με μια επίσκεψη και αγοράζοντας βιβλία, μέχρι το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ώστε να καταφέρουν να μετακομίσουν και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους που δίνουν μεροκάματο σε τέσσερα άτομα, πρώην άστεγους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)