to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 28.04.2013

Διεθνή

Πακιστάν: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε σειρά επιθέσεων σε βορειοδυτική επαρχία και στο νότο ενόψει των γενικών εκλογών

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 22 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση εναντίον των γραφείων ενός ανεξάρτητου υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα το Μάιο, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.


Η βόμβα εξερράγη κοντά στα γραφεία του υποψηφίου Νουρ Ακμπάρ στην πόλη Κοχάτ της βορειοδυτικής επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχουα, κοντά στην περιοχή Οκαρζάι, όπου ζουν οι φυλές, και που θεωρείται ένα από τα ορμητήρια των Ταλιμπάν. Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αντιτίθενται στη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών για την εδραίωση της δημοκρατίας στη μουσουλμανική χώρα των 180 εκατομμυρίων κατοίκων.

"Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος κοντά στο εκλογικό γραφείο που ήταν ανοικτό εκείνη την ώρα. Υποστηρικτές του Νουρ Ακμπάρ κάθονταν και συζητούσαν. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ορισμένοι τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση", είπε ο Ντιλάουαρ Χαν Μπαγκάς, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας. Τη νύχτα επίσης στο Καράτσι, τρεις εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 55, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι επιθέσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαΐου είχαν στόχο τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα που τάσσονται κατά των Ταλιμπάν. Ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμεντ Σοχάιμπι είπε ότι η πρώτη βόμβα εξερράγη αργά χθες κοντά σε γραφείο του ΜQΜ, του μεγαλύτερου κόμματος στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας με τουλάχιστον 18 εκατομμύρια κατοίκους.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή, μετά την οποία σημειώθηκε έκρηξη μικρής ισχύος μηχανισμού κοντά σε σιιτικό τέμενος. Δύο ακόμη εκρήξεις σημειώθηκαν μερικά λεπτά αργότερα προκαλώντας τον τραυματισμό 39 ανθρώπων. Το ΜQΜ έκλεισε πολλά τοπικά γραφεία του στις αρχές της εβδομάδας μετά τον θάνατο, την Τρίτη, πέντε υποστηρικτών του σε επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεών του.

Επίσης χθες βράδυ βόμβα εξερράγη σε συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν στην περιοχή Λγιάρι του Καράτσι, σκοτώνοντας τρείς ανθρώπους και τραυματίζοντας 16.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ωστόσο οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει με επιθέσεις εναντίον των δύο αυτών κομμάτων όπως και του Εθνικού Κόμματος Αουάμι. Επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί εναντίον και των τριών κομμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις πακιστανικές αρχές να διεξάγουν έρευνες για αυτά τα προεκλογικά βίαια επεισόδια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)