to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 25.09.2019

Διεθνή

Πακιστάν: Σε 24 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών (450 οι τραυματίες), ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε στο πακιστανικό Κασμίρ, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο πανικός υποχωρεί.


Ο χθεσινός σεισμός ισοπέδωσε σπίτια και καταστήματα και κατέστρεψε δρόμους σε περιοχή που βρίσκεται βόρεια μεταξύ των πόλεων Τζελούμ και Μιρπούρ, στην πακιστανική πλευρά του διαφιλονικούμενου Κασμίρ.

"Η κατάσταση αρχίζει σιγά σιγά να εξομαλύνεται, τώρα έχει μειωθεί ο πανικός των ανθρώπων, αν και τη νύχτα έγινε αισθητός και ένας μετασεισμός", δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Σάρνταρ Γκουλφάραζ Χαν.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν σε χωριά στα οποία κατέρρευσαν παλιά σπίτια, πρόσθεσε ο Χαν.

Πολλοί από την περιοχή κοιμήθηκαν έξω τη νύχτα και κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους σήμερα το πρωί για να πάρουν πράγματα και να δουν τι ζημιές έχουν υποστεί, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters.

Ο στρατός και τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν τις επιχειρήσεις διάσωσης καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ συνεργεία μηχανικών άρχισαν την επισκευή κεντρικής οδικής αρτηρίας που υπέστη σοβαρές ζημιές, ανακοίνωσε το γραφείο επικοινωνιών του πακιστανικού στρατού. Από τον σεισμό υπέστησαν επίσης ζημιές τρεις γέφυρες.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 160 τραυματίστηκαν από τον σεισμό, ωστόσο σύμφωνα με αναφορές που είχε αργότερα ο απολογισμός αυτός αυξήθηκε σε 24 νεκρούς και 450 τραυματίες.

"Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι επλήγησαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν υποδομές", δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Τσόντρι Ρούχσαρ, ένα μέλος της τοπικής συνέλευσης του πακιστανικού Κασμίρ.

"Εκατοντάδες σπίτια είτε ισοπεδώθηκαν, είτε υπέστησαν τόσο μεγάλες ζημιές που να κρίνεται ότι δεν μπορούν να κατοικηθούν", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες ζώνες διεκόπη επίσης η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Το επίκεντρο του σεισμού αυτού των 5,2 βαθμών εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Τζελούμ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στην επαρχία Παντζάμπ και το πακιστανικό Κασμίρ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ (USGS). Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται ότι έφτανε τα 10 χιλιόμετρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ίμραν Καν σε μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και σημείωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων και στον υπολογισμό των ζημιών.

Το Κασμίρ είναι μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και έχει αποτελέσει την αιτία για δύο πολέμους μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί στις 8 Οκτωβρίου 2005 ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73.000 άνθρωποι και περίπου 3,5 εκατομμύρια να μείνουν άστεγοι.

Ένας κάτοικος, που ζει κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μιρπούρ, είπε ότι έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στις υποδομές, τους δρόμους, τις τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο πακιστανικός στρατός έχει στείλει αεροσκάφη και ομάδες γιατρών, καθώς και στρατιώτες, στις πληγείσες περιοχές, είπε ένας εκπρόσωπός του.

Η πόλη Μιρπούρ είναι γνωστή για τις πολυτελείς κατοικίες της και τους στενούς δεσμούς της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μισοί από τους 450.000 κατοίκους διαθέτουν, εκτός από πακιστανικό, και βρετανικό διαβατήριο.

‪#Pakistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem oldu. İlk belirlemelere göre sekiz kişi hayatını kaybetti.‬

Φωτογραφίες και βίντεο από ΜΜΕ δείχνουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει και αρκετά μεγάλες ρωγμές σε δρόμους στη Μιρπούρ, μια πόλη στην πακιστανική πλευρά της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ κοντά στην Ινδία.

AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)