to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 24.11.2015

Διεθνή

Πακιστάν: Ετοιμάζεται να εκτελέσει παραπληγικό, τον 300ό καταδικασμένο σε θάνατο φέτος

Το Πακιστάν, που ετοιμάζεται να εκτελέσει έναν παραπληγικό άνδρα, θα ξεπεράσει σύντομα το όριο των 300 εκτελέσεων στη διάρκεια ενός έτους, καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Η χώρα «έχει καταλάβει μια θέση στον κατάλογο της ντροπής με τους χειρότερους εκτελεστές στον πλανήτη», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η εκτέλεση του Άμπντουλ Μπάσιτ, ενός παραπληγικού άνδρα που καταδικάστηκε το 2009 για φόνο, έχει καθυστερήσει ήδη αρκετές φορές εξαιτίας του ερωτήματος πώς μπορεί κανείς να κρεμάσει έναν άνδρα που δεν είναι σε θέση να σταθεί όρθιος.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, η εκτέλεσή του έχει προγραμματιστεί εκ νέου για αύριο Τετάρτη.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν επεσήμανε ότι έστειλε επιστολή προς τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ στην οποία του ζητεί την αναβολή της εκτέλεσης, προσθέτοντας ότι οι σωφρονιστές αρχές εξακολουθούν να αναμένουν εντολές για την εκτέλεση της ποινής.

Σήμερα η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει στο Πακιστάν 299 εκτελέσεις από τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε ανεστάλη το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί στην εφαρμογή των θανατικών ποινών.

Το Πακιστάν ξεκίνησε ξανά τις εκτελέσεις θανατοποινιτών σε απάντηση για το μακελειό που διέπραξαν Ταλιμπάν σε ένα σχολείο στη Πεσάβαρ στα τέλη του 2014, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα.

Αρχικά η άρση του μορατόριουμ αφορούσε μόνο όσους είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία, όμως τον Μάρτιο το μέτρο επεκτάθηκε και πλέον αφορά και άλλα εγκλήματα.

Η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve επεσήμανε από την πλευρά της ότι σύμφωνα με δική της καταμέτρηση έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των 300 εκτελέσεων, ενώ άλλες οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 260.

Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.

«Ακόμη κι αν οι αρχές αναστείλουν την εκτέλεση του Άμπντουλ Μπάσιτ, που είναι παραπληγικός, το Πακιστάν θα συνεχίσει να εκτελεί σχεδόν έναν άνθρωπο την ημέρα», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Γκρίφιθς αρμόδιος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το Πακιστάν έχει γίνει μια από τις χώρες σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν τις περισσότερες εκτελέσεις.

Το 2014, 607 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 22 χώρες, όπως επισημαίνει η οργάνωση, ένας αριθμός όμως που δεν περιλαμβάνει την Κίνα, όπου ο αριθμός των εκτελέσεων παραμένει μυστικό του κράτους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)