to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 22.06.2012

left.gr

Οικονομία

Πακέτο 130 δις για την ανάπτυξη αποφάσισαν οι 4 στην Ρώμη

Βούληση να χρησιμοποιηθεί το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ για την ανάπτυξη


Πακέτο 130 δισ. ευρώ (το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), το οποίο θα κατευθυνθεί όπως είπαν στην ανάπτυξη και  στη δημιουργία θέσεων εργασίας συμφώνησαν οι «4» στη μίνι Σύνοδο Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας στη Ρώμη. Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα και επιχειρήθηκε ένας συγκερασμός των απόψεων Μέρκελ-Ολάντ. Οι 4 τόνισαν ότι το ευρώ είναι και θα παραμείνει το κοινό νόμισμα της ΕΕ.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνάντηση και επεσήμανε την αναγκαιότητα να χρησιμοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί που έχουν στην διάθεσή τους για να σταματήσει η επίθεση των αγορών.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε αποκλειστικά με όρους λιτότητας" τόνισε συγκεκριμένα ο Ολάντ και διαβεβαίωσε ότι "θα τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα" .

Ο Ολάντ επανέφερε το θέμα του ευρωομολόγου δηλώνοντας  ότι θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη "αλλά όχι σε δέκα χρόνια".

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και εκείνη στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη. Επιπλέον ανέφερε: «χάσαμε το δρόμο μας, γιατί εμείς οι ίδιοι δεν τηρήσαμε τους κανόνες που θέσαμε».

Τέλος επεσήμανε την ανάγκη για πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη και σχολίασε τις επικριτικές αναφορές του Ομπάμα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωζώνη προσπαθεί να επιλύσει την κρίση και εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικό στους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. Το ΔΝΤ ζητά "ισχυρή δέσμευση" στην ΟΝΕ καθώς όπως τονίζει η κρίση έχει φτάσει σε "κρίσιμο σημείο".  Το ΔΝΤ προτείνει να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ΕΚΤ και να αναληφθεί, σε ένα βαθμό, από κοινού το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.


Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)