to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παίζουν ακόμα τις καθυστερήσεις για το ΕΣΡ

Αλλά... η Ν.Δ. δεν συμφώνησε, και δεν θα συμφωνήσει με καμιά άλλη πρόταση, όπως είπε ο κ. Δένδιας, διότι όλα αυτά είναι ανώφελα και άστοχα, αν δεν συμφωνήσουν όλοι σε κείμενο της παράταξής του.


«Σε ένα, με ενάμιση μήνα, όπως επίσημα μας ενημέρωσαν, πρόκειται να δοθεί καθαρογραμμένη, η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 2Α του νόμου 4339/2015 -όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 3347/2016», είπε στη Βουλή, ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης.

Και μετά, αφού διάβασε από τα πρακτικά την προηγούμενη ρητή δέσμευση της Ν.Δ. για την άνευ ετέρου συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά την όποια απόφαση του ΣτΕ, αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της ολιγόλογης τροπολογίας περί αναστολής του επίμαχου -και κριθέντος ως αντισυνταγματικού- μέρους του λεγόμενου νόμου Παππά.

Κι ύστερα  έψαχνε, όπως και στις άλλες τέσσερις άγονες σχετικές διασκέψεις, όπως μας θύμισε, να βρει πάλι τα απαραίτητα 4/5 των ψήφων της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, για να συγκροτηθεί επιτέλους, το ΕΣΡ, που θα αναλάβει τη διαχείριση της έκδοσης των ραδιοτηλεοπτικών αδειών. Αλλά δεν...

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης έπεσαν βροχή: Έπρεπε να έχει παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας, έλεγε ο ένας. Να καταργηθεί και όχι να ανασταλεί το αντισυνταγματικό (και ήδη καταργημένο με δικαστική απόφαση) μέρος του νόμου, ανέφερε ο άλλος. Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το ΕΣΡ μέχρι να ψηφιστούν από τη Βουλή όλες οι διατάξεις που θα επαναφέρουν το νομοθετικό πλαίσιο για τα κανάλια στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νόμου Παππά, τόνισε ο διπλανός του.

Να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση πόσες τηλεοπτικές άδειες θέλει και να περιμένουμε μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ, έριξε μια ιδέα ο παραδίπλα. Και πρόεδρος του ΕΣΡ ας είναι ο Ροδόλφος Μορώνης, ή ο Γιώργος Σωτηρέλλης, ή η κ. Αλεξίου, ή ο Γιάννης Τζανετάκος, ή ο Αλέκος Αλαβάνος, ή ο Παν. Λαφαζάνης, ή ο Σταύρος Δήμας,  όχι όμως ο κ. Πολύδωρας, που συνδέεται με τη «ζαρντινιέρα» και είναι και αρχηγός κόμματος, επέμειναν κάμποσοι.

Ασχέτως αν οι κύριοι Μεϊμαράκης και Ν. Κακλαμάνης είπαν ότι ο Βύρων Πολύδωρας παραμένει παλιός συναγωνιστής και φίλος τους. Δεν μπορεί να μην βρούμε έξι Έλληνες ικανούς και κοινής αποδοχής για το ΕΣΡ, υπογράμμιζαν άλλοι και ορισμένοι μάλιστα επέμειναν να αναθεωρηθεί και το Σύνταγμα για να αλλάξει η διάταξή του για την πλειοψηφία των 4/5...

Ο Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας μετά από την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από τη Ν.Δ, δεν προτείνεται πλέον από την κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανείς λόγος άλλης καθυστέρησης της εκλογής του ΕΣΡ με πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη, καθώς δεν υφίσταται καμιά πονηρή πρόθεση υπαναχώρησης, κανένα κόλπο της κυβέρνησης.

Διότι η επιλογή της «αναστολής» και όχι της «κατάργησης» του άρθρου 2Α του 4339/2015 γίνεται καθαρά για τυπικούς - νομικούς λόγους ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες από δικαστικές προσφυγές οικονομικών αποζημιώσεων κατά του δημοσίου των υπερθεματιστών. Υπενθύμισε επίσης ότι τα κανάλια λειτουργούν χωρίς καν το παλιό προσωρινό καθεστώς «αδειών», από 31.12.2015...

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης έθεσε σε ψηφοφορία την εξής πρόταση:

Πρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος (δημοσιογράφος), μέλη: Πόπη Διαμαντάκου (δημοσιογράφος), Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής Πανεπιστημίου), Νίκος Κιάος (δημοσιογράφος), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου), Δήμητρα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου), Αγγελική Σγώρα (καθηγήτρια Πανεπιστημίου) και Γιάννης Τζανετάκος (δημοσιογράφος).

Αλλά... η Ν.Δ. δεν συμφώνησε, και δεν θα συμφωνήσει με καμιά άλλη πρόταση, όπως είπε ο κ. Δένδιας, διότι όλα αυτά είναι ανώφελα και άστοχα, αν δεν συμφωνήσουν όλοι σε κείμενο της παράταξής του.

Η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν ταυτίστηκε με την άποψη του κ. Δένδια, παρά τις διάφορες επιφυλάξεις της. Ο δε Βασίλης Μουλόπουλος δεν άρεσε (πολιτικά, βεβαίως) ούτε στον κ. Λοβέρδο, ούτε στην Ένωση Κεντρώων, ούτε στο Ποτάμι και έτσι ο κ. Βούτσης άλλαξε τον αντιπρόεδρο και έδωσε τη θέση στον κ. Κιάο.

Τώρα μένει να δούμε: Θα παραταθεί η γνωστή (και νοσηρή για τη δημοκρατία) παρανομία της βολικής για τους ιδιώτες χρήσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φάσματος, για πολύ, ή για λίγο ακόμα;

Μήπως θα περιμένουμε έως ότου δούμε αν στο σκεπτικό του ΣτΕ προδιαγράφεται, ή όχι, η μεταβατική φάση προς τη νέα διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ, ή αν απλώς το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία, δίχως να πολυνοιάζεται εάν ξαναγυρίσουμε de facto στο παλιό αντισυνταγματικό -με τη βούλα πάλι του ΣτΕ- καθεστώς;

Και εν πάση περιπτώσει, με τόση πολιτική καχυποψία και τόση εσκεμμένη κωλυσιεργία στην εκλογή μιας ανεξάρτητης Αρχής, πως θα αποφύγουμε την εκ νέου κατάθεση προσφυγών στο ΣτΕ από τους καναλάρχες κατά κάθε λέξης των όποιων μεταβατικών, παλιών ή νέων διατάξεων για τη νόμιμη αδειοδότησή τους;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)