to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 05.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, Γερμανοί οικονομολόγοι

Κατά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τάσσονται ουκ ολίγοι Γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι μάλιστα αναμένεται να λάβουν δραστικά μέτρα.


Συγκεκριμένα σχεδιάζουν δημόσια έκκληση με την οποία θα έρχονται σε ρήξη με τα νέα πλάνα που έχουν καταρτιστεί για τη διάσωση της ευρωζώνης, καθώς θεωρούν ότι αυτή πλήττει τη Γερμανία, όπως υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου IFO Χανς-Βέρνερ Ζιν. 

Μαζί με άλλους συναδέλφους του σχεδιάζουν να μην αναλωθούν μόνο σε θεωρητικές τοποθετήσεις, αλλά να δράσουν δυναμικά, θεωρώντας δε πως η συναίνεση αυτή της Γερμανίας, που θα την οδηγήσει σε ένα οικονομικό αδιέξοδο προέρχεται από μία σωρεία πιέσεων. 

Από την άλλη μεριά αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Χανς-Βέρνερ Ζιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι σε περίπτωση που διαλυθεί η ευρωζώνη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας θα πρέπει να «ξεγράψει» τις απαιτήσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει έναντι άλλων κεντρικών τραπεζών. «Είμαστε παγιδευμένοι» λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ταχύτερο δυνατό την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή έτσι ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η σύνοδος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Στο προσχέδιο της δημόσιας έκκλησης, οι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν κυρίως για την σχεδιαζόμενη ένωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, τονίζοντας ότι «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κατά την άποψή τους, αυτό σημαίνει ότι «όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να εγγυηθούν τα χρέη των τραπεζών της ευρωζώνης». Και επειδή τα χρέη των τραπεζών είναι τρεις φορές περισσότερα από το δημόσια ελλείμματα, είναι «λάθος να ζητήσουμε τώρα από φορολογούμενους, συνταξιούχους και αποταμιευτές των χωρών με ισχυρές οικονομίες να εγγυηθούν για το συνολικό χρέος».

Η δημόσια έκκληση θα φέρει, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του οικονομολόγου Μπερντ Ράφελχουσχεν, του πρώην προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW Κλάους Τσίμερμαν, αλλά και του καθηγητή Στατιστικής Βάλτερ Κρέμερ.

Δυσβάσταχτο το τραπεζικό χρέος

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών απευθείας από το Μηχανισμό Στήριξης ESΜ. Ταυτόχρονα όμως εντείνεται ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή.

Ωστόσο ο Χανς-Βέρνερ Ζιν και οι συνοδοιπόροι του δεν πιστεύουν ότι ο εντατικός έλεγχος περιορίζει τους κινδύνους και εξηγούν το γιατί: Οι χώρες σε κρίση διαθέτουν πλειοψηφία στην ευρωζώνη. «Αν οι χώρες με ανθεκτικές οικονομίες συναινέσουν στην ανάληψη εγγυήσεων για τα χρέη θα είναι εκτεθειμένες σε συνεχείς πιέσεις για να αυξάνουν όλο και περισσότερα τα ποσά των εγγυήσεων. Διαφωνίες και διχόνοιες με τους εταίρους και τις γειτονικές χώρες θα είναι το επακόλουθο» τονίζουν στο προσχέδιο οι Γερμανοί ειδικοί.

Η έκκληση κλείνει απευθυνόμενη στους Γερμανούς πολίτες: «Σας παρακαλούμε αντιμετωπίστε με σοβαρότητα την υπόθεση και συζητείστε την με τους βουλευτές της εκλογικής σας περιφέρειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)