to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 28.07.2015

Διεθνή

Παίκτες αυστριαλιανού ριάλιτι εν μέσω πυρών σε εμπόλεμη ζώνη της Συρίας

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Αυστραλίας SBS παραδέχτηκε σήμερα ότι οι συμμετέχοντες σε ένα ριάλιτι σόου βρέθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και δέχτηκαν αληθινά πυρά απο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται το «Γύρνα εκεί απ' όπου ήρθες», που αυτοπροσδιορίζεται ως σειρά ντοκιμαντέρ, και έχει εκτεταμένα ασχοληθεί με το ζήτημα των προσφύγων.


Το πρώτο από τα τρία επεισόδια του παιχνιδιού με τίτλο «Γύρνα εκεί απ' όπου ήρθες» θα προβληθεί σήμερα. Σε πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τρεις από τους έξι συμμετέχοντες φαίνονται να τρέχουν και να αναζητούν καταφύγιο πίσω από κτήριο υπό τους ήχους πυρών όλμων στη Συρία. Το κανάλι υπερασπίστηκε την πρακτική του λέγοντας ότι οι παίκτες είχαν λάβει εκτενή προετοιμασία για την ασφάλειά τους.

«Αυτά είναι πυρά. Μείνετε κάτω, ΟΚ. Κάτω, χαμηλώστε πολύ. Μείνετε κάτω από αυτό τον τοίχο. Δεν θέλουμε να ξέρουν ότι είμαστε εδώ. Είναι ακριβώς μπροστά μας», ακούγεται η φωνή ενός από τους συνοδούς των παικτών.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι παίκτες «συνοδεύονταν στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας από κούρδους στρατιώτες, οι οποίοι υπερασπίζονταν ένα χωριό που απειλείτο από το Ισλαμικό Κράτος... και δέχτηκαν πυρά από τζιχαντιστές».  Ο τηλεοπτικός σταθμός πρόσθεσε ότι η ασφάλεια των παικτών και του τηλεοπτικού συνεργείου είναι "υψίστης σημασίας", έπειτα από την εξέταση των πλάνων από

Αυστραλός σύμβουλος ασφαλείας που εξέτασε τα πλάνα έκρινε ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος...από την ανάπτυξη (των μαχητών)» και ότι «δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα». Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Sydney Morning Herald ότι στους τρεις Αυστραλούς θα έπρεπε να έχουν δοθεί και κράνη, πέραν των αλεξίσφαιρων γιλέκων που φορούσαν. Σε ανακοίνωσή του, το SBS αναφέρει ότι οι παίκτες συνοδεύονταν και από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στη διάρκεια των γυρισμάτων στη Συρία και ότι η ασφάλεια των ίδιων και του τηλεοπτικού συνεργείου είναι «υψίστης σημασίας». 

Το ριάλιτι, που διανύει την τρίτη του τηλεοπτική περίοδο και που το 2013 απέσπασε διεθνές τηλεοπτικό βραβείο Έμμυ, έχει στο παρελθόν μεταφέρει παίκτες στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Ινδονησία. Το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως documentary και μεταξύ άλλων φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του  αναφορές για το ζήτημα των προσφύγων που φτάνουν στην Αυστραλία, τις χώρες καταγωγής τους, σχετικούς διαλόγους κ.ά., σε μια χώρα που ακολουθεί σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική.

Με πληροφορίες από AΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)