to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παιχνίδια πίσω από τη διαχείριση απορριμμάτων

Επειδή οι καιροί ου μενετοί αλλά και αρκούντως πονηροί, οφείλουμε όλοι να καταλαβαίνουμε τι παίζεται πίσω από τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.


Επειδή οι καιροί ου μενετοί αλλά και αρκούντως πονηροί, οφείλουμε όλοι να καταλαβαίνουμε τι παίζεται πίσω από τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Αφορμή η παρουσίαση πρόσφατα του «προγράμματος» του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη. Μια παρουσίαση μετά «τυμπανοκρουσιών» και μάλιστα με… ξένα κόλλυβα. Τα απορριμματοφόρα που παρέταξε έξω από το Ζάππειο, όπου έκανε την παρουσίαση, ήσαν το αποτέλεσμα διαγωνισμού που είχε υλοποιήσει η διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» και της Ρένας Δούρου.

Επί της ουσίας, το «πρόγραμμα» της νέας διοίκησης της περιφέρειας όχι μόνο δεν λύνει αλλά περιπλέκει τα πράγματα. Καθαρές κουβέντες. Ο σχεδιασμός της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» δημιουργούσε τις προϋποθέσεις σύγχρονης, ορθολογικής, αποκεντρωμένης, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Μιας διαχείρισης που προσφέρει συγκεκριμένες εναλλακτικές (την επούλωση των «μαύρων τρυπών» της Αττικής, των λατομείων), ανοίγοντας τον δρόμο για να κλείσει, με ασφάλεια, το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής.

Οσοι υποστήριζαν και υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή ο σχεδιασμός της Δούρου ήταν είτε αδιέξοδος είτε καθυστερούσε, βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, συμβάλλουν στη διαιώνιση του σημερινού status quo. Κρατούν ανοιχτό τον ΧΥΤΑ Φυλής. Ο,τι ακριβώς κάνει το σχέδιο του σημερινού περιφερειάρχη.

Στον αντίποδα, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής, που ενέκρινε στα τέλη του 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλέον αποτελεί το νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης (ΦΕΚ 4175Β’), είναι πλήρως εναρμονισμένος τόσο με την ευρωπαϊκή κατευθυντήρια οδηγία 2008/98/ΕΚ όσο και με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Πρόκειται για σχεδιασμό στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή, στην ανακύκλωση, την επανάχρηση. Ο σχεδιασμός αυτός καταργεί τους ΧΥΤΑ και προωθεί την ανακύκλωση, προβλέποντας δίκτυα μονάδων επεξεργασίας μικρής κλίμακας, διάθεσης υπολειμμάτων, επεξεργασίας βιοαποβλήτων από διαλογή στην πηγή, πράσινων σημείων κ.ά.

Αυτή ήταν η δεύτερη σημαντική απόφαση της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής». Είχε προηγηθεί η κατάργηση του ανεφάρμοστου, συγκεντρωτικού, αντιπεριβαλλοντικού, πανάκριβου για τους δημότες, σχεδιασμού με ΣΔΙΤ της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας. Ενός αντιευρωπαϊκού σχεδιασμού με τέσσερα υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια σύμμεικτων απορριμμάτων, εγγυημένες ποσότητες και 27ετή δέσμευση του Δημοσίου. Οι δύο αυτές αποφάσεις συνιστούν τη νέα, οικολογικά και κοινωνικά, δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Μια πολιτική που θέτει εν αμφιβόλω η προωθούμενη «επικαιροποίηση» του ΠΕΣΔΑ και το «νέο» πρόγραμμα Πατούλη, το οποίο όχι μόνο δεν κλείνει τον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά τον επεκτείνει με νέα εγκατάσταση.

Το στοίχημα όλων όσοι και όσες υποστηρίζουμε μια νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, είναι η υλοποίηση του σχεδιασμού της «Δύναμης Ζωής» – ενός σχεδιασμού που προϋποθέτει τη συνέργεια των τοπικών κοινωνιών και των δήμων, μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους πραγματικά αγωνίζονται για μια νέα μέρα στη Φυλή και τη Δυτική Αττική. Μια νέα μέρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων – παράγοντα ανάπτυξης στην Αττική και τον τόπο.

*περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)