to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παιχνίδια με τη βία

Δεν μπορείς να επενδύεις πολιτικά στο ότι άνθρωποι θα χτυπάνε ανθρώπους στον δρόμο και, βεβαίως, δεν μπορείς να το ελέγξεις


Με προσεκτικά επιλεγμένο λεξιλόγιο η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα για την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και τη διάλυση των καταλήψεων. Οι πρυτάνεις φαίνεται να πιέζονται ασφυκτικά από το υπουργείο να ζητήσουν επέμβαση των ΜΑΤ στα ιδρύματα - μέχρι τώρα, ωστόσο, κανείς δεν έχει δείξει διατεθειμένος να προβεί σε τέτοια ενέργεια. Πρόσθετη πίεση επιχειρήθηκε να ασκηθεί στις πρυτανικές Αρχές και με τις πρόσφατες εισαγγελικές διώξεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Ακολούθησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε τους φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις «ληστές», στην πραγματικότητα -με βάση το παράδειγμα που έφερε- παραβατική τσογλαναρία με δημοκρατικές και κινηματικές ψυχώσεις και εχθρό της τάξης και των φιλήσυχων πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει δύο λόγους που επιλέγει αυτή την τακτική. Πρώτον, οι αγριάδες και οι απειλές στους φοιτητές βουλώνουν λιγάκι τα ακροδεξιά στόματα, που έχουν προκαλέσει υπολογίσιμη φθορά στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Και, δεύτερον, μεταθέτει χωρίς πολλά πολλά το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, από την παραβίαση του συντάγματος, την υποβάθμιση και τα δίδακτρα που έρχονται στα δημόσια ΑΕΙ και άλλα τέτοια περίπλοκα, στο πεδίο του Νόμου και της Τάξης. Ορίστε, θα πουν, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι υπόδειγμα ευταξίας, ενώ τα δημόσια έχουν καταληφθεί από τους αληταράδες. Και αν λειτουργήσουν τα ιδιωτικά, θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν και τα δημόσια.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η καλλιέργεια και η συντήρηση μιας έντασης «με τους καταληψίες» -στην πραγματικότητα, με τη μεγάλη πλειοψηφία του φοιτητικού κόσμου- θα συσπειρώσει γύρω της τους νοικοκυραίους, από σκληρή Δεξιά μέχρι ακραίο Κέντρο, που παραδοσιακά απεχθάνονται οτιδήποτε κινητοποιείται για οποιονδήποτε λόγο και ειδικά το πανεπιστήμιο. Ας έχουμε όμως υπόψη ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι ανεύθυνος, επικίνδυνος και εγκληματικός. Γιατί δεν μπορείς να επενδύεις πολιτικά στο ότι άνθρωποι θα χτυπάνε ανθρώπους στον δρόμο και, βεβαίως, δεν μπορείς να το ελέγξεις.

Φαίνεται ότι το να πάει κάτι πάρα πολύ άσχημα βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού της κυβέρνησης, καθώς ο Π. Μαρινάκης προέβη στο χυδαίο και ανιστόρητο σχόλιο ότι η Αριστερά χρειάζεται ένα παράπλευρο θύμα για να κάνει πολιτική εντυπώσεων. Ακριβώς αυτά δηλαδή που έλεγαν οι Γκοτζαμάνηδες μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Ας έχουν υπόψη ότι παίζουν με τη φωτιά. Και οτιδήποτε «παράπλευρο» προκύψει, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι και δεν θα τους ξεπλένει τίποτα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)