to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 30.05.2013

Οικονομία

Παιχνίδια χειραγώγησης και κερδοσκοπίας με τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παιχνίδια -στα όρια του απροκάλυπτου- κερδοσκοπίας και χειραγώγησης παρατηρήθηκαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει ύστερα από 17 συνεδριάσεις κάτω του ορίου των 1.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 993,05 μονάδες χάνοντας ποσοστό 1,37%.


Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα "χαρτιά" στον τραπεζικό κλάδο έδωσαν το στίγμα της συνεδρίασης και ήταν εμφανές ότι κάποιοι πωλούσαν ρίχνοντας τις τιμές και κάποιοι στην συνέχεια "μάζευαν το χαρτί".


Το ποιοί είχαν τέτοιου είδους σκοπιμότητες είναι κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχθεί με ασφάλεια, ωστόσο, παρατηρητές της αγοράς σχολίαζαν ότι η υποχώρηση ειδικά του "δικαιώματος" της Εθνικής (πρόκειται για το "ενσωματωμένο" δικαίωμα ενός μετόχου να συμμετάσχει στην έκδοση νέων μετοχών, στην ψηφοφορία μιας γενικής συνέλευσης κλπ. που σε ανάλογες περιπtώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαπραγματεύεται ανεξάρτητο, αποσπασμένο δηλαδή από τον "κορμό" της μετοχής) κατά 64,04% κλείνοντας στο 1,60 ευρώ, αποτελεί "δέλεαρ" για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.


Σε ερώτηση που τους τέθηκε, χρηματιστές ανέφεραν πως η μεγάλη αυτή πτώση μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα ρευστοποίησης εκ μέρους μετόχων μέρους των "χαρτιών" της Εθνικής που κατείχαν για να λάβουν με το αντίτιμο μέρος στην αύξηση κεφαλαίου του τμήματος που έχουν κρατήσει και δεν ρευστοποίησαν. Θεωρούν όμως ότι αυτό αποβαίνει σε όφελος της υπόθεσης της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕ την στιγμή κατά την οποία θεωρείται μεν σχεδόν βέβαιη η κάλυψη του "minimum" ποσού των 800 εκατ. ευρώ, πλην όμως η συμμετοχή που έχει εξασφαλισθεί πόρρω απέχει από το βέλτιστο σενάριο των 1,17 δισ. ευρώ.


Με χαμηλή λοιπόν την τιμή διαπραγμάτευσης του "δικαιώματος" στο χρηματιστήριο, μεγαλώνει ο αριθμός των υποψηφίων επενδυτών. Οι ίδιοι κύκλοι πάντως απέφυγαν να διατυπώσουν εκτιμήσεις εάν τα "φθηνά" δικαιώματα μπορoύν να αποτελέσουν "άλλοθι" για τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να τοποθετηθούν και αυτά στην Εθνική, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας παρότι το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να δηλώσει απρόθυμο για κάτι τέτοιο...

Αρνητικές ήταν όμως οι χθεσινές εξελίξεις γενικότερα στον τραπεζικό κλάδο, με νέα ισχυρότατη πτώση που ξεπέρασε και το 27% με επίκεντρο την Πειραιώς (-27,45%) και Eurobank (-25,12%).

Στα της χθεσινής συνεδρίασης, αυτή ήταν η 9η συνεχής με αρνητικό πρόσημο τόσο για τον γενικό δείκτη που έχει χάσει αθροιστικά 13,68% όσο και για τον τραπεζικό που καταγράφει απώλειες 40,79%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς επίσης υποχώρησε (αυτό αποδόθηκε στους όρους της αύξσηης του μετοχικού κεφαλαίου) ενώ αναφορές χρηματιστηριακών έκαναν λόγο για πιθανή προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής για τέσσερις εργάσιμες, λόγω της ανακοίνωσης της τράπεζας για επικείμενο "reverse split" (αύξηση ομομαστικής αξίας της μετοχής και στην συγκεκριμένη περίπτωση με 1 νέα μετοχής για κάθε 10 παλαιές μετοχές).

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)