to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 23.12.2017

Αθλητισμός

Το παιχνίδι των Χριστουγέννων...

«Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση τόσο παράξενη για τον βρετανικό αθλητισμό, όπως το παιχνίδι της Boxing Day. Μια παλιά απόλαυση της περιόδου των Χριστουγέννων, που τους φέρνει με διαφορετικό τρόπο και αίσθηση στα γήπεδα»


Οι Βρετανοί, όπως δεν αλλάζουν ποτέ την ώρα που πίνουν το τσάι τους, έτσι δεν ξεχνούν ποτέ τις παραδόσεις τους. Παντού. Και φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση τόσο παράξενη για τον βρετανικό αθλητισμό, όπως το παιχνίδι της Boxing Day. Μια παλιά απόλαυση της περιόδου των Χριστουγέννων, που τους φέρνει με διαφορετικό τρόπο και αίσθηση στα γήπεδα. Για να γιορτάσουν. Όχι στις 25 Δεκεμβρίου, όπως έκαναν μέχρι σχεδόν 50 χρόνια πριν, αλλά την επομένη. Μέχρι και την πρώτη ημέρα του χρόνου. Συνεχώς.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Boxing day βρίσκεται πίσω στην βικτωριανή εποχή, όταν στις εκκλησίες υπήρχε ένα κουτί, στο οποίο οι ενορίτες τους έθεταν τις δωρεές τους. Ή ακόμα, επίσης στη Βρετανία, την επομένη των Χριστουγέννων, όταν οι υπάλληλοι των πλουσίων έμεναν ελεύθεροι να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, επειδή ήταν απαραίτητοι στους εργοδοτών τους στη γιορτή των Χριστουγέννων, παίρνοντας μαζί τους ένα κουτί για το σπίτι, που θα περιείχε δώρα και άλλοτε τρόφιμα που απόμειναν. 

Η παράδοση, με όποιο τρόπο κι αν μεταφέρεται αυτή, συνεχίζεται. Τις γιορτές, ημέρες και ώρες που στα περισσότερα γήπεδα της Ευρώπης, οι προβολείς είναι σβηστοί, οι πόρτες κλειδωμένες με λουκέτα και τα πρωταθλήματα κάνουν? διακοπές, στο Νησί η ατμόσφαιρα στους χώρους λατρείας της μπάλας, είναι εορταστική. Οικογένειες, φίλαθλοι ντυμένοι Αη Βασίληδες, μπάντες που παίζουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, αρώματα από τον καπνό του πούρου αλλά και των γλυκών, κασκόλ και γάντια, δώρα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, συνθέτουν το σκηνικό της ποδοσφαιρικής Boxing Day. 

Ο πρώτος και ο τελευταίος αγώνας Χριστούγεννα

Όταν κρίνεται αναγκαίο, όταν το επιβάλουν οι συνθήκες, η εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου, που διαμορφώνει νέες ανάγκες, η παράδοση συνεχίζεται με αλλαγές. Ετσι κι έγινε, μεταφέροντας το παιχνίδι μία ημέρα. Ο πρώτος αγώνας ανήμερα Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1889, τη δεύτερη σεζόν της Football League, όταν η Πρέστον νίκησε 3-2 την Αστον Βίλα στο δρόμο για να διατηρήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος.

Η τελευταία φορά που η πλειοψηφία των συλλόγων έπαιξαν σε αγώνες την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν το 1957, όταν συνολικά έγιναν 38  παιχνίδια. Μετά από τότε όμως, ο αριθμός των αγώνων μειώθηκε δραματικά, εξαιτίας της έλλειψης δημόσιων συγκοινωνιών και της επιθυμίας των φιλάθλων να παραμείνουν στο σπίτι την ημέρα των Χριστουγέννων. Μέχρι το 1959 γίνονταν μόνο δύο αγώνες του πρωταθλήματος στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ ο επόμενος και τελευταίος αγώνας που έγινε Χριστούγεννα, ήταν  στο Μπλάκπουλ το 1965, όταν η τοπική ομάδα νίκησε 4-2 την Μπλάκμπερν μπροστά από 20.851 θεατές.

Μόνο μια φορά από τότε έχει γίνει μια προσπάθεια να διεξαχθεί αγώνας στις 25 Δεκεμβρίου. Ηταν το 1983, όταν η  Μπρέντφορντ είχε προγραμματίσει τα το ματς με τη  Γουίμπλεντον, στις 13:00 (ώρα Ελλάδας), ελπίζοντας, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Μπρέντφορντ, «να αναβιώσει την παλιά παράδοση των συζύγων που πηγαίνουν στο ποδόσφαιρο την Ημέρα των Χριστουγέννων ενώ οι  γυναίκες  μαγειρεύουν τη γαλοπούλα». Αλλά οι γυναίκες σκέφτονταν διαφορετικά, οι διαμαρτυρίες ήταν μεγάλες, με συνέπεια ο αγώνας να γίνει τελικά την παραμονή. 

Τα πολλά γκολ, η ιστορία της Αρσεναλ, η ομίχλη και το Κύπελλο

Έχουν σημειωθεί πολλά γκολ στους αγώνες των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα ο Τζίμι Γκριβς σημείωσε το πρώτο του χατ-τρικ (συνολικά πέτυχε τέσσερα) σε πρωτάθλημα στην νίκη της Τσέλσι με 7-4 επί ης Πόρτσμουθ στο Stamford Bridge την ημέρα των Χριστουγέννων 1957, ενώ ο Τζων Ντάνκαν της Λέστερ σημείωσε ρεκόρ με έξι γκολ στο 7-0 επί της Βέιλ στις 25 Δεκεμβρίου 1924.

ΑΡΣΕΝΑΛ: Ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Αρσεναλ  συνέβη την ημέρα των Χριστουγέννων σε συνεδρίαση των παικτών της Ντάιαλ Σκουέαρ στην παμπ , Ρόαγιαλ Όουκ, η οποία βρισκόταν δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Γούλγουιτς.  Αποφάσισαν το όνομα Ρόαγιαλ Άρσεναλ , λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον πρώτο τους αγώνα

ΟΜΙΧΛΗ: Στην Ιστορία έχει περάσει ο αγώνας της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία,  μεταξύ Τσέλσι και Τσάρλτον την ημέρα των Χριστουγέννων το 1937, που διεκόπη, εξαιτίας της ομίχλης που σκέπασε το Stamford Bridge. Η ομίχλη ήταν τόσο έντονη ώστε ο τερματοφύλακας της Τσάρλτον, Σαμ Μπάρτραμ, αγνοούσε ότι ο αγώνας είχε τελειώσει, υποθέτοντας ότι η αδράνεια του οφειλόταν στο γεγονός ότι το παιχνίδι γινόταν μπροστά στην εστία της Τσέλσι. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 15 λεπτά, πριν ένας αστυνομικός τον πληροφορήσει ότι το παιχνίδι είχε διακοπεί.

FA CUP:Ο μόνος αγώνας του FA Cup που έγινε την Ημέρα των Χριστουγέννων, διεξήχθη στη Βόρεια Ιρλανδία όταν  η Λίνφιλντ νίκησε με 7-0 την Κλίφτονβιλ, την ημέρα των Χριστουγέννων το 1888.

Χριστούγεννα  ξεκίνησε η πορεία του γυναικείου ποδοσφαίρου 

Η ημέρα των Χριστουγέννων το 1917, θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η ποδοσφαιρική πορεία των γυναικών στην Αγγλία.  Με τους αγώνες πρωταθλήματος να έχουν ανασταλεί λόγω του Μεγάλου Πολέμου και τους  περισσότερους  άνδρες ντυμένους με στρατιωτική στολή,  οι γυναίκες ενός εργοστασίου πυρομαχικών στο Πρέστον, Dick Kerr & Co Ltd, αποφάσισαν να παράσχουν κάποια ψυχαγωγία και να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς με τη διοργάνωση ποδοσφαιρικού αγώνα. Έτσι την Ημέρα των Χριστουγέννων το 1917 οι «Munitionettes»  παρουσιάστηκαν ως  Dick, Kerr's Ladies FC και νίκησαν με 4-0 το εργοστάσιο Arundel Coulthard , μπροστά σε περίπου 10.000 θεατές  στο Deepdale του Πρέστον. 

Το πιο διάσημο παιχνίδι ποδοσφαίρου τα Χριστούγεννα

Πάντως όπως φαίνεται το «πνεύμα των Χριστουγέννων» και το ποδόσφαιρο μπορούν να γράψουν ιστορία. Όπως εκείνη, 103 χρόνια πριν, στο Βέλγιο στην πόλη Πλόεσκτρερτ, όταν Αγγλοι και Γερμανοί στρατιώτες, έκαναν ανακωχή, βγήκαν από τα χαρακώματα και ανήμερα των Χριστουγέννων, έπαιξαν μπάλα. Ανάμεσά του, αντί για τουφέκια και χειροβομβίδες, το μόνο όπλο ήταν η δερμάτινη μπάλα.  Ενας αγώνας που διήρκεσε ώρες και ώρες, με σκορ που δεν προσδιορίζεται ακριβώς. Για κάποιους μία αληθινή ιστορία, που  φρόντισε να διηγηθεί ο Οσβάλντο Σοριάνο, για άλλους μία ιστορία που δεν συνέβη ποτέ έτσι. 

Ευρωπαϊκοί αγώνες και  ΝΒΑ: Κι όμως έχει γίνει αγώνας για τα Κύπελλα Ευρώπης ανήμερα τα Χριστούγεννα.  Ηταν το 1955, όταν ξεκίνησε η διοργάνωση του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων (μετέπειτα  Κύπελλο UEFA και Europa League) και την ημέρα των Χριστουγέννων το 1955 η Μπαρτσελόνα  φιλοξένησε και νίκησε με 6-2, την  Στέβνετ Κοπεγχάγης. 

SERIE A ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ: Ενώ το Brexit απομακρύνει την Βρετανία από την Ευρώπη, η Ιταλία φαίνεται ότι πλησιάζει περισσότερο τις αγγλικές συνήθειες. Τουλάχιστον στο  ποδόσφαιρο. Ετσι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (29 και 30.12), για πρώτη φορά μετά το 1988, θα γίνουν αγώνες πρωταθλήματος. 

ΝΒΑ: Στην Αμερική, το NBA έχει προγραμματίσει αγώνες για κάθε ημέρα των Χριστουγέννων από την ίδρυση του πρωταθλήματος το 1946, εκτός από το 1998, όταν πραγματοποιήθηκε απεργία για τους μισθούς.

Τα... εκατομμύρια των Χριστουγέννων 

Πάντως οι γίγαντες της Premier League, αναμένεται και εφέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, τα τελευταία κυρίως χρόνια, να γεμίσουν με εκατομμύρια τα ταμεία τους, από τις online πωλήσεις εμπορευμάτων, χρεώνοντας αυξημένα έξοδα μεταφοράς. Κάτι που μόνο Τσέλσι και  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κάνουν, κερδίζοντας  επαίνους από τους φιλάθλους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)