to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παιδιά ενός κατώτατου θεσμού

Από τα 12.000 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες που έχουν φτάσει φέτος στην Ιταλία, το ένα τρίτο έχει «εξαφανιστεί» από τα ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών.


«Χάνονται» από πάρκα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, από κέντρα φιλοξενίας, καταφύγια μεταναστών και ανάδοχες οικογένειες και είναι χιλιάδες.

Από τα περίπου 12.000 ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες που έχουν φτάσει φέτος στην Ιταλία -ως επί το πλείστον από την Αίγυπτο και την Ερυθραία- περίπου το ένα τρίτο έχει «εξαφανιστεί» από τα ραντάρ των αρμοδίων υπηρεσιών, αναφέρει έκθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ιταλίας, προειδοποιώντας ότι, χωρίς προστασία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Στην Κατάνια, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, οι τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για συστηματικές απαγωγές παιδιών από την Αίγυπτο, την Ερυθραία και τη Σομαλία, από τους δρόμους και τις πλατείες. «Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στις αρχές φτάνοντας στην Ιταλία διότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες», λέει η Ελβίρα Ιοβίνο, επικεφαλής του Κέντρου Astalli για τους μετανάστες στην Κατάνια.

«Ενώ κοιμούνται στους σταθμούς και στα πάρκα, τα προσεγγίζουν κυκλώματα δουλεμπόρων, τους υπόσχονται κατάλυμα και δουλειά και μετά τα κλειδώνουν σε σπίτια. Εάν οι οικογένειές τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα «λύτρα», τότε τα υποχρεώνουν να πουλάνε ναρκωτικά ή να εκπορνεύονται ή να δουλεύουν στους αγρούς- δραστηριότητες πολύ επικερδείς για τους μαφιόζους».

Αλλά και τα παιδιά, που καταγράφονται στις λίστες των μεταναστών ως ασυνόδευτα, είναι ευάλωτα. Σύμφωνα με τον νόμο στην Ιταλία, όσοι ανήλικοι φτάνουν χωρίς την οικογένειά τους, αυτομάτως μπαίνουν υπό την προστασία του κράτους. Παρόλα αυτά με τις τοπικές αρχές στη Σικελία να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στην πλημμυρίδα των μεταναστών, πολλά παιδιά παραμένουν στα ασφυκτικά γεμάτα, υπό κατάρρευση κέντρα υποδοχής επί μήνες, με ελάχιστη ή καθόλου προστασία. Ακόμα και όταν μένουν με ανάδοχες οικογένειες κανένας δεν ελέγχει εάν αυτά τα παιδιά πάνε στο σχολείο.

Στην πόλη Αουγκούστα της Σικελίας, για παράδειγμα, που είναι λιμάνι άφιξης περισσοτέρων των 4.000 παιδιών φέτος, οι υπεύθυνοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. «Πρόσφατα βγήκαν στο λιμάνι μας 1.500 άνθρωποι μέσα σε μια νύχτα, εκ των οποίων τα 250 είναι παιδιά», λέει ο Φρανσέσκο Πουγκλίζι, υπεύθυνος της πόλης για τους μετανάστες.

«Δεν έχουμε τις υποδομές για να παρέχουμε προστασία σε τόσα πολλά παιδιά». Το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας παιδιών της πόλης – ένα κτίριο σε άθλια κατάσταση, βρόμικο γεμάτο σκουπίδια – έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 20 παιδιά, αλλά προσφέρει στέγη τώρα σε περισσότερα από 150.

Οπως αναφέρει ο Guardian στη Ρώμη, έφηβοι από την Αίγυπτο, δουλεύουν για λίγα ευρώ την ώρα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και σε λαϊκές. Οπως είπαν μερικά από τα παιδιά, οι δουλέμποροι τους είπαν ότι πρέπει να βρουν δουλειά για να ξεπληρώσουν τα χρέη για το ταξίδι προς την Ευρώπη.

«Οταν έφτασα στη Ρώμη, ένας Αιγύπτιος μου είπε να πάω σε ένα τερματικό σταθμό λεωφορείων και να βρω το δρομολόγιο που θα με οδηγήσει στην αγορά. Μπορείς να κερδίσεις από 2 έως 10 ευρώ την ημέρα, αλλά η οικογένειά μου πρέπει να ξεπληρώσει τα 2.500 ευρώ που κόστισε το ταξίδι στην Ιταλία», διηγείται ο 17χρονος Χαμντί.

Ο Αχμέντ λέει ότι είναι 17, αλλά δείχνει νεότερος. Πρέπει να βρει 3.500 ευρώ για να ξεχρεώσει τους δουλέμπορους. Φοβάται για την οικογένειά του που έχει υπογράψει «συμβόλαιο» με τα κυκλώματα πίσω στην πατρίδα του. «Ακόμα και 5 ευρώ την ημέρα είναι κάτι», είπε. «Πρέπει να στέλνω χρήματα στους δικούς μου, που πρέπει μέσα σε πέντε μήνες να ξεπληρώσουν το χρέος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)