to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 06.06.2018

Μ.Λ.

Κοινωνία

Το παιδί δεν γλίτωσε...

Στην Άμφισσα δολοφονήθηκε ένα κορίτσι 13 ετών...


Στην Άμφισσα δολοφονήθηκε ένα κορίτσι 13 ετών... Ένα κορίτσι Ρομά. Ένα κορίτσι που είχε -όπως όλα τα κορίτσια του κόσμου- όνομα, την έλεγαν Γιαννούλα Καραχάλιου.

Αν το παιδί δεν ήταν Ρομά η είδηση θα ήταν αλλιώς. Αλλά το παιδί ήταν Ρομά κι έτσι ακούσαμε για ατύχημα, για «κακιά στιγμή», για το πόσο καλός άνθρωπος και επιχειρηματίας ήταν ο δράστης.

Αν το παιδί δεν ήταν Ρομά η είδηση θα μιλούσε για τραγωδία και δικαιολογημένη οργή. Τώρα, όμως, αυτό που προβάλλεται είναι ο «φόβος βεντέτας» από τους... ομοεθνείς, όπως μας πληροφόρησε το αδιανόητο Star στο δελτίο ειδήσεων της Τρίτης.

Δεν τόλμησαν να πουν «έλα, μωρέ, ένα γυφτάκι σκοτώθηκε», αλλά το είπαν με δικά τους λόγια: Δεν ακούσαμε για συγκλονισμένους οικείους και συγγενείς, αλλά για εξοργισμένο πλήθος. H αστυνομία συνέστησε ψυχραιμία σε «ντόπιους» και Ρομά. Ο ρατσισμός διάχυτος...

Κι όμως...

Ήταν μια στυγερή δολοφονία. Ήταν το πρόσωπο της τυφλής βίας. Ήταν το έγκλημα του αυτόκλητου σωτήρα που πήρε τον νόμο στα χέρια του. Ο δράστης πήρε την καραμπίνα και πήγε στον καταυλισμό για να σκοτώσει. Και σκότωσε. 

Ήταν μια τραγική απάντηση στους θιασώτες της αυτοδικίας και τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής..

Είναι, όμως, και μια ευκαιρία να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα. Στους καταυλισμούς των Ρομά υπάρχει πρόβλημα. Είναι υπαρκτά τα φαινόμενα περιθωριοποίησης, αποκλεισμού αλλά και εχθρότητας. Το περιθώριο γεννά περιθώριο και οι Ρομά αντιμετωπίζονται συχνά ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.

«Αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονται μέσα σε ένα καθεστώς που μπορεί να δημιουργεί παραβατικότητα και προβλήματα συνεχώς. Πρέπει να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο την παραβατικότητα των Ρομά, αλλά και την εγκληματικότητα απ' όπου κι αν προέρχεται, ανοίγοντας, όμως, παράλληλα, πόρτες ευκαιρίες για ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη. Χωρίς αυτές τις πόρτες ευκαιρίας, ο αγώνας είναι άπελπις» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Το μόνο σίγουρο: Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία. Οι «καουμπόηδες» που αντεκδικούνται τυφλά, οι Ελληναράδες «τραμπιστές» της οπλοκατοχής δεν χωρούν στην κοινωνία μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)