to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 23.02.2021

Κοινωνία

Παιδαγωγικό και Πολιτικό του ΑΠΘ καταδικάζουν την επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές

Σε ανακοινώσεις συμπαράστασης των αναίτια συλληφθέντων φοιτητών προχώρησαν το Παιδαγωγικό και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ - Καταδικάζουν την χθεσινή εκτεταμένη αστυνομική καταστολή στην Πρυτανεία του ΑΠΘ


Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι διδάσκοντες του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ σχετικά με τα γεγονότα άγριας καταστολής στην πρυτανεία του Αριστοτελείου χθες 22/2 το μεσημέρι. «Αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας», δηλώνουν εμφατικά στην ανακοίνωση τους. 

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας.

Η αντίληψη ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος μπορούν να αντιμετωπίζονται με δυνάμεις καταστολής και προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων ανοίγει το δρόμο σε πολύ ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή.

Οι αστυνομικές λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν, προσθέτοντας και άλλα στα ήδη υπάρχοντα.

Δεδομένου ότι έγιναν προσαγωγές, ζητούμε να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον φοιτητών και φοιτητριών και να αφεθούν όλοι /όλες ελεύθεροι/ελεύθερες!»

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Αϊδίνης Θανάσης

Αλεξίου Βασίλης

Ανδρούτσος Πολύβιος

Γιώτη Λαμπρίνα

Γρόλλιος Γιώργος

Δεσλή Δέσποινα

Ζάχος Δημήτρης

Ζμας Αριστοτέλης

Ιωαννίδου Μάρθα

Καραγιάννη Παναγιώτα

Κογκίδου Δήμητρα

ΚουγιουμουτζάκηΦωτεινή

Κωστούλη Τριανταφυλλιά

Λιάμπας Αναστάσιος

Μαλανδράκης Γιώργος

Μαρβάκης Θανάσης

Μπέτσας Γιάννης

Μπίμπου Άννα

Μπουγατζέλη Εύα

Ντρενογιάννη Ελένη

Ξεφτέρη Ελένη

Παπαδημητρίου Έφη

Παυλίδης Περικλής

Ρεπούση Μαρία

Τουρτούρας Χρήστος

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Θλιβερή ημέρα για το ΑΠΘ

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση προχώρησε και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με την οποία καταδίκασε την αστυνομική καταστολή και τις αναίτιες συλλήψεις 31 φοιτητών:  

«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης .

Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στον εισαγγελέα σήμερα οι 31 συλληφθέντες στο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ - Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11 π.μ.

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα τα 31 άτομα που συνελήφθησαν για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωσή του. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις φοιτητών σε όλη την Ελλάδα ως ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)