to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 16.04.2021

Κοινωνία

Παγώνουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στην Ελλάδα - Τι γίνεται με AstraZeneca και πρόγραμμα εμβολιασμών

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα -όπως είχε προγραμματιστεί- στην Ελλάδα, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις


Σε αλλαγή στάσης απέναντι στο εμβόλιο Johnson & Johnson βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς πλέον βάζει στον «πάγο» το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε μέσω εκπομπής του Mega ότι δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα με τα συγκεκριμένα εμβόλια, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις. «Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» επισήμανε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Τετάρτη ο Μάριος Θεμιστοκλέους έλεγε ότι «ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα». Μάλιστα τόνιζε ότι την Δευτέρα 19 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους, η χώρα μας περιμένει από την εταιρεία Johnson & Johnson μια μικρή παραλαβή εντός του Απριλίου, 70.000 δόσεις, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων.

Από τα παραπάνω εύκολα συνάγει κανείς ότι καθώς το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, τυχόν αρνητικές εξελίξεις για το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να «αφαιρέσουν» από τους σχεδιασμούς της Ελλάδας την δυνατότητα εμβολιασμού 1.330.000 πολιτών, δηλαδή να αφαιρέσει ένα ποσοστό άνω του 10% από τον εμβολιασμένο πληθυσμό, την ώρα που επιδιώκεται εναγωνίως να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» που απαιτεί ποσοστά της τάξης του 60%-70%.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απώλειας, σήμερα η Ελλάδα προσεγγίζει το 1.620.000 εμβολιασμένους (έστω με μία δόση) πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη 20 Απριλίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα ανακοινώσει τις συστάσεις του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Τρίτη στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) ο ΕΜΑ, θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρίνισε ότι υπήρχε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Δηλαδή ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τον μη εμβολιασμό και τους κινδύνους που έχει κανείς αν νοσήσει από Covid. «Είδαμε όμως ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν κλείσει ραντεβού με AstraZeneca να μην το ακυρώνει» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα συνεχιστεί κανονικά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ, real.gr, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)