to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 08.09.2022

Διεθνή

«Πάγωμα» των τιμών ενέργειας για δύο χρόνια ανακοίνωσε η Λιζ Τρας

Μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ταλανίζονται από την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε σήμερα η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία προχώρησε και σε δύο ακόμη μέτρα, την αύξηση των αδειών εξορύξεως πετρελαίου και την άρση της απαγόρευσης του πολύ αμφιλεγόμενου fracking


Κανένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) το χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το βρετανικό κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας, ανακοίνωσε πριν από λίγο, μεταξύ άλλων μέτρων, η βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας με ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί, όπως νοσοκομεία και σχολεία, θα λάβουν επίσης υποστήριξη, αλλά για έξι μήνες αντί για δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η Τρας, ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση, ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, παγώνει, όπως αναμενόταν, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.

Το συνολικό κόστος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ), ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό. Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές «πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ιστορία της Βρετανίας». Ενώ η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι πολιτικά είναι υπέρ των φοροαπαλλαγών και όχι των επιδοτήσεων, αναγκάστηκε ωστόσο να αναλάβει δράση λόγω του μεγέθους της κρίσης.

Είναι αξιοσημείωτο πως για να αντιμετωπίσει τις άλλες δύο μεγάλες κρίσεις που πέρασε η χώρα τα τελευταία χρόνια, αυτήν της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης το 2008 το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε 69 δισ. στερλίνες και 137 δισ. στερλίνες αντιστοίχως.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών. Ασκώντας κριτική στη συντηρητική κυβέρνηση το Εργατικό Κόμμα επισήμανε ότι ότι οι Βρετανοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν τον τελικό λογαριασμό.

Κατά τα λοιπά το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης τη χορήγηση νέων αδειών γεώτρησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια θάλασσα, την επίσπευση επενδύσεων που θα στοχεύουν στην παραγωγή καθαρών μορφών ενέργειας αλλά και την άρση της απαγόρευσης των γεωτρήσεων για σχιστολιθικό αέριο (fracking).

Το τελευταίο είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μέτρο, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τέλος η κ. Τρας θα διατηρήσει το έκτακτο βοήθημα των 400 στερλινών (462 ευρώ) για κάθε νοικοκυριού όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Με στοιχεία από Εφημερίδα των Συντακτών και Capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)