to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 17.10.2016

Κοινωνία

«Πάγωμα» μέχρι τον Γενάρη 51 προσλήψεων συμβασιούχων, κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ στρέφεται η ΕΡΤ

Το δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ, που είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, και αποφάσισε το πάγωμα των 51 προσλήψεων συμβασιούχων που είχε προκηρύξει η ΕΡΤ.


Η διαδικασία «πάγωσε» μέχρι τον Ιανουάριο όταν και θα εκδικαστεί η υπόθεση. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΡΤ, στρέφεται κατά των συνδικαλιστών, ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη» σε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Η ΕΡΤ είχε προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση 51 συμβάσεων έργου, για «ειδικότητες κρίσιμες για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ, με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη των ειδικοτήτων αυτών από το τακτικό προσωπικό».

Οι συμβάσεις έργου, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ στην ανακοίνωσή της, αφορούσαν σημαντικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του καναλιού. Πρόκειται για μεταφραστές νοηματικής γλώσσας, παρουσιαστή δελτίου καιρού, ανταποκριτές σε Μόσχα, Παρίσι και Ρώμη, γραφίστες, μοντέρ, ηχολήπτες και δύο σχολιαστές εγνωσμένου κύρους για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Οι “εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ” - που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων τους και την προστασία του δικαιώματος στην εργασία-  παρεμποδίζουν 51 ανέργους να βρουν απασχόληση, έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας», αναφέρει η ΕΡΤ και προσθέτει:

«Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν εκλεγεί από τους εργαζόμενους, αλλά έχουν τοποθετηθεί και παραμένουν στη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με δικαστική απόφαση, που επί 18 ολόκληρους μήνες μπλοκάρουν τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, με την ενέργειά τους αυτή για την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας προβάλλουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΕΡΤ, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ θα πράξει το αυτονόητο: θα υπερασπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων της και των Ελλήνων πολιτών. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει παρωχημένες «συνδικαλιστικές» πρακτικές, που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα, να εμποδίσουν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΡΤ

Μετά την έγκριση της Επιτροπής που προβλέπεται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/2006, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ προέβη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση 51 συμβάσεων έργου με διάρκεια έως τη λήξη της τρέχουσας τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής περιόδου, ήτοι έως την 30ή Ιουνίου 2017. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν ειδικότητες κρίσιμες για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ, με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη των ειδικοτήτων αυτών από το τακτικό προσωπικό.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσέφυγε στο δικαστήριο και με προσωρινή διαταγή που εξεδόθη σήμερα (Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016), «κατάφερε» να αναστείλει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει:

Πρώτον, παρά την έλλειψη της οποιασδήποτε εκ μέρους της ευθύνης, να ζητήσει συγγνώμη από τους 1.441 ανέργους που υπέβαλαν αιτήσεις για να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία η οποία, μετά την παραπάνω ενέργεια της ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.
Δεύτερον, να μιλήσει ανοικτά στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και στους Έλληνες πολίτες και να εξηγήσει τι συνεπάγεται η αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ας απαντήσει, λοιπόν, η ΠΟΣΠΕΡΤ συγκεκριμένα στα εξής ερωτήματα:

1. Είναι ή όχι απαραίτητος ο μεταφραστής νοηματικής γλώσσας, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα της ΕΡΤ οι συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής;
2. Είναι ή όχι απαραίτητος ο παρουσιαστής του δελτίου καιρού;
3. Είναι ή όχι απαραίτητοι οι δημοσιογράφοι-ανταποκριτές στη Μόσχα, στο Παρίσι και στη Ρώμη;
4. Αποτελεί ή όχι υποχρέωση της δημόσιας τηλεόρασης να απασχολεί έμπειρους γραφίστες, χειριστές γεννητριών χαρακτήρων, μοντέρ, ηχολήπτες για τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του περιεχομένου της; Ποιος επιθυμεί η δημόσια τηλεόραση να καταστεί ο «φτωχός συγγενής» των ιδιωτικών σταθμών, εμποδίζοντάς την να εκσυγχρονίσει, εμπλουτίσει και ανανεώσει το δυναμικό της με εξειδικευμένα στελέχη;
5. Αποτελεί πολυτέλεια για τη δημόσια τηλεόραση να αναζητήσει δύο σχολιαστές εγνωσμένου κύρους για τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές της εκπομπές, ή πρέπει να μην εκπληρώσει και αυτή την υποχρέωσή της;
6. Τι θα απαντήσει η ΠΟΣΠΕΡΤ προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία σχετικά με τον υποχρεωτικό περιορισμό των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ, εξαιτίας της έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού ηχοληπτών; Συγκεκριμένα, τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ (Δεύτερο, Τρίτο, Κosmos, Φωνή της Ελλάδας), θα αναγκαστούν να εκπέμπουν με play list και η ΕΡΑ Ζακύνθου πιθανότατα θα σιγήσει.

Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ» - που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων τους και την προστασία του δικαιώματος στην εργασία-  παρεμποδίζουν 51 ανέργους να βρουν απασχόληση, έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν εκλεγεί από τους εργαζόμενους, αλλά έχουν τοποθετηθεί και παραμένουν στη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με δικαστική απόφαση, που επί 18 ολόκληρους μήνες μπλοκάρουν τη διαδικασία εκλογής εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, με την ενέργειά τους αυτή για την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας προβάλλουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΕΡΤ, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ θα πράξει το αυτονόητο: θα υπερασπισθεί με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων της και των Ελλήνων πολιτών. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει παρωχημένες «συνδικαλιστικές» πρακτικές, που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα, να εμποδίσουν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)