to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 17.01.2023

Διεθνή

Παγκόσμιος πληθυσμός: Μειωμένος ο πληθυσμός της Κίνας μετά από 60 χρόνια

Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της με βαθιές συνέπειες για την οικονομία της και τον κόσμο


Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανέφερε μείωση κατά περίπου 850.000 άτομα σε πληθυσμό 1,41175 δισεκατομμυρίων του 2022, σηματοδοτώντας την πρώτη μείωση από το 1961, το τελευταίο έτος του μεγάλου λιμού της Κίνας. Την περασμένη χρονιά καταγράφτηκαν 9,56 εκατομμύρια γεννήσεις, που δεν αναπλήρωσαν τους 10,41 εκατ. θανάτους, διευκρίνισε στατιστική υπηρεσία της Κίνας σε έκθεσή της. 

Το νέο αυτό δεδομένο, καθιστά ενδεχομένως την Ινδία το πιό πολυπληθές έθνος του κόσμου. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προέβλεψαν πέρυσι ότι η Ινδία θα έχει πληθυσμό 1,412 δισεκατομμυρίων το 2022, αν και δεν περίμεναν ότι η χώρα της Νότιας Ασίας θα ξεπεράσει την Κίνα μέχρι φέτος.

Η Ινδία, ωστόσο, συλλέγει πληθυσμιακά στοιχεία κάθε 10 χρόνια και η τελευταία απογραφή της, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2021, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Reuters Graphics

Μακροπρόθεσμα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ βλέπουν ότι ο πληθυσμός της Κίνας θα συρρικνωθεί κατά 109 εκατομμύρια έως το 2050, υπερτριπλάσια μείωση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους το 2019.

Αυτό έχει οδηγήσει τους εγχώριους δημογράφους να εκφράζουν ότι η Κίνα θα γεράσει πριν πλουτίσει, επιβραδύνοντας την οικονομία, καθώς τα έσοδα μειώνονται και το δημόσιο χρέος αυξάνεται λόγω της εκτίναξης των δαπανών υγείας και πρόνοιας.

«Οι δημογραφικές και οικονομικές προοπτικές της Κίνας είναι πολύ πιο δυσοίωνες από ό,τι αναμενόταν. Η Κίνα θα πρέπει να προσαρμόσει τις κοινωνικές, οικονομικές, αμυντικές και εξωτερικές πολιτικές της», δήλωσε ο δημογράφος Yi Fuxian.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας και η κάμψη του μεταποιητικού βάρους θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις υψηλές τιμές και τον υψηλό πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να εξαρτάται περισσότερο από την αύξηση της παραγωγικότητας», πρόσθεσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Ο Kang Yi, επικεφαλής της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, απέρριψε τις ανησυχίες σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «η συνολική προσφορά εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση».

Ο ρυθμός γεννήσεων στην Κίνα πέρυσι ήταν μόλις 6,77 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, από 7,52 γεννήσεις το 2021, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ.

Reuters Graphics

Ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, την οποία η κυβέρνηση ορίζει από την ηλικία των 25 έως την ηλικία των 35 ετών, μειώθηκε κατά περίπου 4 εκατομμύρια, δήλωσε ο Κανγκ.

Ο δείκτης θνησιμότητας, ο υψηλότερος από το 1974 κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, ήταν 7,37 θάνατοι ανά 1.000 άτομα, το οποίο «ανταγωνίζεται» το ποσοστό 7,18 θανάτων το 2021.

Ο  αντίκτυπος της πολιτικής του ενός παιδιού 

Μεγάλο μέρος της δημογραφικής ύφεσης είναι απότοο της πολιτικής του  ενός παιδιού που επέβαλε η Κίνα μεταξύ 1980 και 2015, καθώς και του υψηλού κόστους εκπαίδευσης που έχει αποτρέψει πολλούς Κινέζους από το να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά ή ακόμη και να μην αποκτήσουν καθόλου παιδιά. 

Η πολιτική του ενός παιδιού και η παραδοσιακή προτίμηση στα αγόρια έχουν επίσης δημιουργήσει μια βαθιά ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στην Κίνα υπάρχουν περίπου 722 εκατομμύρια άνδρες έναντι 690 εκατομμυρίων γυναικών. Η ανισορροπία, η οποία είναι πιο έντονη στις αγροτικές περιοχές, έχει οδηγήσει στη δημιουργία λιγότερων οικογενειών τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία ήταν το κορυφαίο θέμα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων την Τρίτη. Ένα hashtag, #Is it really important to have offspring?μτφρ: #Είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις απογόνους;) είχε εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέψεις.

«Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά δεν έγκειται στις ίδιες, αλλά στην αποτυχία της κοινωνίας και των ανδρών να αναλάβουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών. Για τις γυναίκες που γεννούν αυτό οδηγεί σε σοβαρή μείωση της ποιότητας ζωής και της πνευματικής τους ζωής», έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου με το όνομα Joyful Ned.

Οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου,  έχουν επίσης στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί για την πίεση που ασκείται στους νεόνυμφους να αποκτήσουν απογόνους το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας τακτικές κλήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση που τους ρωτούν πότε μπορούν να περιμένουν εγκυμοσύνη.

Οι αυστηρές πολιτικές της Κίνας απέναντι στην πανδημία του Covid-19 που εφαρμόστηκαν επί τρία χρόνια, προκάλεσαν περαιτέρω ζημιά στις δημογραφικές προοπτικές της χώρας, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα πληθυσμού.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν από το 2021 θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αποκτήσουν περισσότερα μωρά, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών εκπτώσεων, μεγαλύτερης άδειας μητρότητας και επιδοτήσεων στέγασης. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε επίσης τον Οκτώβριο ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει περαιτέρω υποστηρικτικές πολιτικές.

Ωστόσο, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει πολλά για να ανακόψουν τη μακροπρόθεσμη τάση.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για παιδικά καροτσάκια στη μηχανή αναζήτησης Baidu της Κίνας μειώθηκαν κατά 17% το 2022 και έχουν μειωθεί κατά 41% από το 2018, ενώ οι αναζητήσεις για μπιμπερό έχουν μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο από το 2018. Αντίθετα, οι αναζητήσεις για σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων αυξήθηκαν οκταπλάσια πέρυσι.

Reuters Graphics

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Ιωάννα Καρδούλια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)