to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 27.03.2021

Αθλητισμός

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Κατάρ 2022: Διαμαρτυρίες ποδοσφαιριστών για θανάτους εργατών και ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ποδοσφαιριστές της Νορβηγίας της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκαν για τους 6.500 νεκρούς εργαζόμενους μετανάστες στην κατασκευή ποδοσφαιρικών υποδομών στο Κατάρ


Διαστάσεις λαμβάνει το κύμα διαμαρτυρίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα μετά τις αποκαλύψεις για περισσότερους από 6.500 νεκρούς εργαζόμενους μετανάστες στην κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022.

Η Νορβηγία συνέχισε διαμαρτυρίες που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη διοργάνωση και αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ. Το βράδυ της Τετάρτης (24/3) η εθνική ομάδα της χώρας παρατάχθηκε για το παιχνίδι τους εναντίον του Γιβραλτάρ με μπλουζάκια που φέρουν το σύνθημα «Ανθρώπινα δικαιώματα - εντός και εκτός γηπέδου»

Η συζήτηση βέβαια στη Νορβηγία έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν η Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ λόγω των κακών συνθηκών εργασίας για τους έκτακτους εργαζόμενους στη χώρα (κυρίως μετανάστες) και ευρύτερων ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, την συζήτηση εκκίνησε ο κορυφαίος σύλλογος -Tromsø- θέτοντας ζήτημα για το αν η Νορβηγία πρέπει να μποϊκοτάρει το τουρνουά. Το παράδειγμα τους έχουν ακολουθήσει και άλλες ομάδες.

Πριν από τον προκριματικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον του Γιβραλτάρ, ο αρχηγός της Νορβηγίας, Martin Ødedegaard, υπαινίχθηκε ότι οι παίκτες θα έκαναν κάποια δήλωση πριν από τον αγώνα και όταν ο προπονητής, Ståle Solbakken, συναντήθηκε με τα μέσα ενημέρωσης 80 λεπτά πριν την έναρξη φορούσε μπλουζάκι με το μήνυμα "Σεβασμός - εντός και εκτός γηπέδου".

Οι παίκτες φορούσαν το ίδιο μήνυμα κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης προτού ανταλλάξουν με αυτό που έλεγε «Ανθρώπινα δικαιώματα - εντός και εκτός γηπέδου». Ο Σολμπάκεν είπε στο νορβηγικό δίκτυο TV2: «Αυτό για το οποίο μιλήσαμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, μιλάμε για πράγματα που μας αφορούν αν και συμβαίνουν εκτός γηπέδου. Τα αγόρια ήθελαν να το κάνουν αυτό και φυσικά θα δώσω το παράδειγμα».

Η Γερμανία έγινε η δεύτερη ομάδα που διαμαρτυρήθηκε για το ρεκόρ των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται αλλά και την καταπάτηση δικαιωμάτων στο Κατάρ στους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Και η ομάδα του Joachim Low διαμαρτυρήθηκε με μήνυμα σε t-shirt πριν τον αγώνα.

Απόφαση που σύμφωνα με τον διεθνή ποδοσφαιριστή των «πάντσερ» Γκορέτσκα, ελήφθη από κοινού με τους ποδοσφαιριστές και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας.

Όπως προανήγγειλαν οι ποδοσφαιριστές της Ολλανδίας και εκείνοι πρόκειται να διαμαρτυρηθούν στον αγώνα ενάντια στην Λετονία για όσα συμβαίνουν στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα, ο αμυντικός της Γιουβέντους Ματέις ντε Λιχτ δήλωσε την πρόθεση των Ολλανδών κατά τη συνέντευξη Τύπου χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ποια είναι η γνώμη μας. Όλοι έχουν διαβάσει για την κατάσταση (με τους εργαζόμενους) στο Κατάρ, φυσικά, αλλά ξεκινήσαμε να το συζητάμε και να το συζητάμε από τις αυξημένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Στο τέλος, όλοι πήραμε την απόφαση για την διαμαρτυρία και όλοι την υποστηρίζουν», είπε ο Ντε Λιχτ.

Οι Ολλανδοί έθεσαν για πρώτη φορά το θέμα την Τρίτη, όταν ο προπονητής Φρανκ ντε Μπουρ, έκανε δήλωση σε συνέντευξη Τύπου πριν από το προκριματικό αγώνα της Τετάρτης στην Τουρκία, αναφέροντας ότι αυτός και η ομάδα του ήλπιζαν να αναδείξουν την κατάσταση των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ και να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει εκεί δεν είναι καλό», δήλωσε ο Ντε Μπουρ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω διαμαρτυρία θα εκφραστεί μπροστά σε 5.000 θεατές που θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι του Σαββάτου στο «Amsterdam Arena».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Guardian μεταξύ άλλων έχουν χάσει τη ζωή τους 2.711 εργάτες από την Ινδία, 1.641 από το Νεπάλ, 1.018 από το Μπανγκλαντές, 854 από το Πακιστάν και 557 από τη Σρι Λάνκα. Οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα σε φυσικά αίτια όπως προκύπτει από το εθνικό σύστημα υγείας της αραβικής χώρας.

Διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ

Το ερευνητικό ντοκιμαντέρ της WDR, με τίτλο «Παγιδευμένοi στο Κατάρ», έφερε στη δημοσιότητα εδώ και χρόνια τη δεινή κατάσταση των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να ζήσουν σε πολυσύχναστα στρατόπεδα χωρίς πολλές βασικές ανθρώπινες υποδομές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)