to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 10.01.2023

Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Απότομη πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη

Τώρα αναμένει ανάπτυξη στο 1,7% έναντι 3% τον περασμένο Ιούνιο.


Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε απότομα την Τρίτη την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, την οποία αναμένει τώρα σε 1,7% έναντι 3% τον περασμένο Ιούνιο, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των αυξανόμενων επιτοκίων και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην έκθεσής της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, αναθεώρησε τις προβλέψεις της για όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες και σχεδόν το 70% των αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων χωρών, προβλέποντας ιδιαίτερα ασθενή ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και μηδενική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, αναμένει μόνο μέτρια παγκόσμια ανάκαμψη το 2024 (+2,7%). «Αυτή είναι η πιο αδύναμη ανάπτυξη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», με εξαίρεση την κρίση του 2008 και τις συνέπειες της πανδημίας το 2020, είπε στο AFP Ayhan Kose, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας, «είναι μια σύνθετη εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία και αυτή η επιβράδυνση είναι γενική».

Η τάση θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερη, με πραγματικό κίνδυνο ύφεσης, σε περίπτωση νέου σοκ στην οικονομία, είτε λόγω επανάληψης του πληθωρισμού, είτε από νέο κύμα Covid είτε από γεωπολιτικές εντάσεις. Σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, «η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν 0,6% χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει μείωση κατά 0,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ», και επομένως «μια παγκόσμια τεχνική ύφεση». Σε ένα τέτοιο σενάριο, η δεκαετία του 2020 θα είναι η πρώτη δεκαετία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο υφέσεις, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.

Κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις

Στις ανεπτυγμένες χώρες η επιβράδυνση θα είναι η πιο ευαίσθητη, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα: προβλέπει μόνο 0,5% ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες (έναντι 1,9% τον περασμένο Ιούνιο) και καμία αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (επίσης έναντι 1,9%). Αλλά και οι αναδυόμενες χώρες δεν γλιτώνουν, η κινεζική ανάπτυξη αναμενόταν τώρα στο 4,3% (0,9 ποσοστιαία μονάδα λιγότερο) και οι άλλες αναδυόμενες και ανεπτυγμένες χώρες θα δουν την οικονομία τους να αναπτύσσεται κατά 2,7%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί για τις συνέπειες αυτής της επιβράδυνσης, τόσο από κοινωνική άποψη όσο και από άποψη καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% των ανθρώπων που θεωρείται ότι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, η αναμενόμενη ανάπτυξη θα πρέπει να είναι ανεπαρκής για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική καταπολέμηση της φτώχειας. «Αναμένουμε ανάπτυξη 1% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι πολύ κάτω από αυτό που είναι απαραίτητο για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας», υπογράμμισε ο Ayhan Kose, «θα είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί η φτώχεια ή ακόμα και οι ανισότητες στα επίπεδα που θα θέλαμε».

Ειδικά δεδομένου ότι η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων χωρών αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά το δημόσιο χρέος τους, με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προειδοποιούν επανειλημμένα για τον κίνδυνο να δουν περίπου εξήντα κράτη να βρίσκονται σε μια κρίση δημόσιου χρέους. «Ορισμένα κράτη απλώς προσπαθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για το χρέος. Σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τα μέσα να δράσουν κατά της φτώχειας και να χρηματοδοτήσουν την υγεία ή την εκπαίδευση», δήλωσε ο Ayhan Kose.

Το ίδιο ισχύει και για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να μειωθούν για το 2023. «Οι επενδύσεις ήταν χαμηλές την τελευταία δεκαετία, ακόμη περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια και θα πρέπει να είναι ακόμα πιο αδύναμες τα επόμενα δύο χρόνια», σύμφωνα με τον Ayhan Kose.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ωστόσο, εκτίμησε ότι μια φυσική καταστροφή κλιματικής προέλευσης που πλήττει μια από τις 37 μικρότερες χώρες στον κόσμο, με πληθυσμό λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του 5% του ΑΕΠ αυτών των χωρών. . «Πρόκειται για χώρες που έχουν ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία, οι οποίες δεν έχουν βιώσει τόσο ισχυρή ανάκαμψη επειδή η οικονομία τους βασίζεται εν μέρει στον τουρισμό και οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες. Δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες ενός κλιματικού γεγονότος», υπογράμμισε ο Ayhan Kose.

Πηγή: naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)