to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 19.05.2022

Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: 30 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης

Τη διάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (28,61 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης που εγείρει η αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,44 δισεκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (17,17 δισεκατομμύρια ευρώ) από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί.

«Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς και αδύναμους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Μαλπάς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας, οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα, για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε ο ίδιος.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν την γεωργία, την κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξήσεις των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Αυτές οι περιοχές δέχθηκαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια σιτηρών. Χώρες, όπως η Αίγυπτος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιταριού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει επιβάλλει εσωτερικούς περιορισμούς στις δικές της εξαγωγές.

Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελούν το μεγαλύτερο στοιχείο της κατάρτισης μιας αναφοράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που περιγράφει τα σχέδια ανάληψης δράσης για τη διατροφική ασφάλεια από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προγραμματίζει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διατροφική ασφάλεια και τη χρηματοδότηση του εμπορίου προϊόντων διατροφής, από ένα συνολικό πακέτο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ουκρανία θα λάβει 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γειτονικές σε αυτήν χώρες, θα λάβουν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει οικονομική υποστήριξη μέσω των καναλιών χρηματοδότησης που διαθέτει, τα οποία περιορίζονται από τη μετοχική συμμετοχή των χωρών, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)