to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η Unesco έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.


Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», μία τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Ζορμπά: Πρέπει να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Η Βουλή συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και προβάλλει στην πρόσοψή της το σήμα της ημέρας, δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η γνώση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βιβλιοθήκη της Βουλής άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και ειδικότερα την Αίθουσα Ειδικών Συλλογών της, για μια περιήγηση στην ιστορία της. Έτσι, το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ωριαίες ξεναγήσεις με θέματα τα «Σπάνια και πολύτιμα της ελληνικής γλώσσας», τις «Εικόνες της ιστορικής Αθήνας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής» και τη «Βιβλιοθήκη… για παιδιά!».

 
Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας


Τον κίνδυνο μετάπτωσης της γνώσης σε απλή πληροφορία, μέσα κυρίως από την επιφανειακή χρήση της τεχνολογίας, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Παράλληλα, o Πρόεδρος επισημαίνει ότι «η ιστορία του βιβλίου, στο πλαίσιο της ιστορίας του Παγκόσμιου Πνεύματος γενικώς, αποδεικνύει ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει το καταλληλότερο μέσο, προκειμένου η πληροφορία να πορεύεται προς τον κατά την φύση της προορισμό της. Δηλαδή την τελική νομοτελειακή μετατροπή της σε γνώση και σοφία».

tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)