to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 20.06.2017

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Κι εσύ για κάποιον είσαι «ο άλλος»

Ο αριθμός των ξεριζωμένων στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων αυξήθηκε σε 65,6 εκατομμύρια το 2016 γράφοντας ένα «μαύρο ιστορικό ρεκόρ» την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων


#RefugeeDay

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.


Κι εσύ για κάποιον είσαι «ο άλλος»: Ένα συγκινητικό βιντεάκι για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με το μήνυμα "Κι εσύ για κάποιον είσαι «ο άλλος»", το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας συμμετέχει στην 20ή Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με την προβολή τηλεοπτικού σποτ.

«Ευχαριστούμε τον Μάριο Λώλο για τη συμβολή στο φωτογραφικό υλικό και την ΕΡΤ ΑΕ για την παραγωγή του» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το εν θέματι σποτ προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, μετά από τον χαρακτηρισμό του από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως κοινωνικό μήνυμα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας συστήθηκε με το Νόμο 4356/2015, με βασική αποστολή τον σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. ​ 


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων:

Η 20ή Ιουνίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα προσφύγων. Πρόκειται για την μέρα κατά την οποία η συλλογική σκέψη κατευθύνεται στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τις οικογένειες τους, τις ζωές τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τον θάνατο.

Η 20η Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ’ αυτούς.

Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τα εδάφη της τα δυο χρόνια της κρίσης με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε 40.000 θέσεις φιλοξενίας σε πρώτη φάση, όταν τον Ιανουάριο του 2015 υπήρχαν μόλις 1.000. Έτσι διαχειριστήκαμε 60.000 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν εδώ μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες.

Καταφέραμε να μετακινήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά χωρίς βία. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν από εκεί σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας όπου τους παρέχονται κατ’ ελάχιστον στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Η Ελλάδα προσπαθεί τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών να ενταχθούν σταδιακά στην εκπαίδευση, να συμμετέχουν καθολικά σε δράσεις πολιτισμού κι αθλητισμού και να είναι όλα εμβολιασμένα.

Η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, μιας και η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας μείωσε τις ροές στα νησιά του Αιγαίου κατά 97% τους 15 μήνες που ισχύει.

Η Ελλάδα κατάφερε να εξετάσει από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτήματα διεθνούς προστασίας. Η αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων από την αρχή της λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου το 2013, ανήλθε στο 587,8%.

Η Ελλάδα κατάφερε να ξεκινήσει και το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι η διαμονή αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας αντί για συσσίτια μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα κατάφερε η παγκόσμια ημέρα προσφύγων να είναι η μέρα που στωικά θα γυρίσει το βλέμμα της στους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εδώ χωρίς να ντρέπεται για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική -για ένα ζήτημα που η διαχείρισή του παρομοιάζεται με μαραθώνιο κι όχι αγώνα 100 μέτρων- θα συνεχίσει να καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

Τα δύο χρόνια που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση μεταπολεμικά, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την καθοριστική συμβολή της Ευρώπης στην διαχείριση της.

Τέλος οφείλουμε να πούμε ότι χωρίς τη λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων αυτά τα δύο χρόνια δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Αυτό που επετεύχθη από την ελληνική κοινωνία είναι αξιέπαινο και μοναδικό στην Ευρώπη.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

 «Μαύρο ρεκόρ»: 65,6 εκατομ. οι εκτοπισμένοι του 2016

Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπιστούν από τις εστίες τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).Ο αριθμός των ξεριζωμένων στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων αυξήθηκε σε 65,6 εκατομμύρια το 2016. Πρόκειται για έναν αριθμό που αποτελεί ένας αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ στην ιστορία της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης. Διαβάστε εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση της Ύπατς Αρμοστείας του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα την άμεση μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να ανοίξουν νόμιμοι οδοί προς την Ευρώπη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ζητούν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων με κοινή ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει της προσεχούς συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Κάθε λεπτό, 20 άνθρωποι εγκαταλείπουν αναγκαστικά τα σπίτια τους

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)