to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.



Το θέμα του φετινού εορτασμού (2015) είναι « Αειφόρος κατανάλωση και παραγωγή» και το επίσημο σύνθημα «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή».


Ως αειφόρος παραγωγή και κατανάλωση νοείται η χρήση αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στην κάλυψη των φυσικών αναγκών και συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων, των τοξικών υλικών και της παραγωγής αποβλήτων και ρύπων, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

__________________

Ηρώ Διώτη: «Για μας, το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας»

«Σήμερα 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, οφείλουμε να ξανασυλλογιστούμε την άρρηκτα δεμένη μοίρα μας με τη φύση, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τη συνύπαρξη με όλα τα έμβια όντα, τη διαχείριση των φυσικών πόρων προς όφελος όλων και για την πρόσβαση όλων σε αυτούς», αναφέρει σε δήλωσή της η Ηρώ Διώτη, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η οικολογική κρίση και η κλιματική αλλαγή είναι συνθήκες που αλλάζουν βίαια τις ζωές των ανθρώπων και την κατάσταση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αλλά και στην χώρα μας είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την επιδείνωση των συνθηκών και αυτοί που αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ζωές τους. 

Το κυρίαρχο μέχρι σήμερα πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, σε συνθήκες ακραίου νεοφιλελευθερισμού, δεν μπόρεσε φυσικά να καλύψει βασικές ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που στη χώρα μας συνέβη μια ιστορική αλλαγή στις εκλογές της 25ης Γενάρη.

Η διέξοδος από αυτή τη σύνθετη οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από ένα συνειδητό και συνολικό κοινωνικοπολιτικό αναπροσανατολισμό και σ’ αυτή την ρότα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς ενδοιασμούς. 

Στην χώρα μας μετά τα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν, περιβαλλοντικά και οικολογικά υπήρξε τρομακτική επιδείνωση από την εγκατάλειψη, από το ξήλωμα κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας, από την εξυπηρέτηση άπληστων διεκδικήσεων επιχειρηματιών, από τις πρόχειρες και άνευ σχεδίου υποτιθέμενες επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια κ.α. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν όχι μόνο ανάπτυξη να μην υπάρχει, αλλά να αποστερηθεί η κοινωνία βασικών πόρων για την ανάπτυξή της και την ευημερία της.

Ως κυβέρνηση της Αριστεράς έχουμε το καθήκον και προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την πορεία και σε αυτούς τους τομείς. Για μας, το περιβάλλον αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, συλλογικό πόρο της κοινωνίας».

----------------

Η ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΗ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η πατρίδα μας, παράλληλα με τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αγωνίζεται να «αναστήσει», μέσα από τα συντρίμμια, το «λαβωμένο» από τις μνημονιακές πολιτικές Φυσικό Περιβάλλον. Πολιτικές που κατεδάφισαν την όποια περιβαλλοντική νομοθεσία, μέσα από μια σειρά περιβαλλοντοκτόνων νόμων, οι οποίοι ψηφίσθηκαν. Νόμοι που έπληξαν το δασικό μας πλούτο, βύθισαν τις πόλεις μας στην αιθαλομίχλη και την αέρια ρύπανση, κατήργησαν ουσιαστικά τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ακολουθήθηκαν πολιτικές αντίθετες στην αειφορία, την οικολογική διαχείριση και τους κανόνες, που η ίδια η ΕΕ θέτει.

Είναι καιρός πλέον η πατρίδα μας να αποκτήσει:

  • Eνεργειακό σχεδιασμό με αλλαγή ενεργειακού μείγματος, εις βάρος των ορυκτών καυσίμων και υπέρ των ΑΠΕ,

  • Φιλικό προς το περιβάλλον και με κοινωνική συμμετοχή σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, συμβατό με την οδηγία 98/2008 της ΕΕ,

  • Δασολόγιο και Δασικούς χάρτες,

  • Εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό με πόλεις φιλικές και περιβαλλοντικά αειφόρες,

  • Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που αποτελεί σημαντικό πλανητικό πρόβλημα.

Απαιτείται άμεσα, η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, στο πλαίσιο μιας αειφόρας οικονομίας, που θα σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)