to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 24.02.2018

πηγή: news247.gr

Διεθνή

Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών: Ναι, υπάρχει και είναι σήμερα!

Χρόνια πολλά στους απανταχού... σπαθοκαταπότες, που για 11η χρονιά γιορτάζουν τη δική τους μέρα, το τελευταίο Σάββατο του Φλεβάρη! Τι περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις...


Η έκφραση "τι άλλο να κάνω; Σπαθιά να καταπιώ;" θα αποκτήσει άλλη έννοια, μόλις μάθετε πως σήμερα, το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών. Αυτό είναι κάτι που ισχύει από το 2007.

Δείτε πρώτα, τι συμβαίνει στον οργανισμό, όταν κάποιος καταπιεί σπαθιά:

Το σπορ έχει διεθνή φορέα, τη Sword Swallowers Association International (διεθνής ένωση... ανθρώπων που καταπίνουν σπαθιά) και η επίσημη ιστοσελίδα, είναι το swordswallow.org. Εκεί θα διαβάσετε πως πρόκειται για ιδιωτικό οργανισμό, που είναι αφιερωμένος στο να φέρνει σε επαφή τους τύπους που 'χουν αυτή τη συνήθεια, όπου και αν ζουν στον πλανήτη. Ένας άλλος στόχος είναι "να προωθούμε το διάλογο, να ενθαρρύνουμε την ασφάλεια των πρακτικών και των τεχνικών και να διατηρήσουμε, αλλά και να κάνουμε ακόμα πιο γνωστή την τέχνη του swardswallowing (ας πούμε της σπαθοκατάποσης) παγκοσμίως".

Υπάρχει και λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που καταπίνουν σπαθιά, επαγγελματικά (με πλήρη απασχόληση) και άρα έχουν τη σχετική, επίσημη, άδεια από την Ένωση (η αλήθεια είναι πως... είναι κάμποσοι), αλλά και τι χρειάζεται για να μπει κάποιος εκεί. Υπάρχουν και χορηγοί, όπως και ενημέρωση για events. Εξυπακούεται ότι υπάρχει και σελίδα στο Facebook, με το τελευταίο post να είναι αυτό.

Ενημέρωσαν πως φέτος δεν θα γιορτάσουν κατά τον παραδοσιακό τρόπο, την ημέρα τους "εξαιτίας συνδυασμού λογιστικών λόγων". Πέρυσι, είχε γίνει μια μεγάλη γιορτή, με τον πρόεδρο Dan Meyer (κάτοχο 39 ρεκόρ, ο οποίος έχει μιλήσει και σε TEDx) να εξηγεί πως είχε επιλεγεί η 25η Φλεβάρη, ώστε να τιμηθεί παράλληλα και η Εθνική Ημέρα Διαταραχής Κατάποσης Σπαθιών!

Το πάρτι έγινε στο Ripley's Believe it or Not της Tampa (franchise που ασχολείται με περίεργα events και αντικείμενα -η συλλογή διαθέτει 20.000 φωτογραφίες, 30.000 χειροποίητα αντικείμενα και 100.000 cartoons-, τα οποία εκτίθενται στα μουσεία που έχουν δημιουργηθεί σε Ασία, Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία, Μεξικό και φυσικά, ΗΠΑ). Eμφανίστηκαν κάπου στους 55... αθλητές, οι οποίοι κατάπιαν περί τα 145 σπαθιά.

Η αρχαία τέχνη που λάτρεψε και η Ελλάδα

O Μeyer δήλωσε -στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης- πως “ρισκάρουμε τη ζωή μας με τις εμφανίσεις μας, κάνοντας κάτι που υπάρχει 4000 χρόνια”. Όντως, η κατάποση σπαθιών είναι κάτι που υπάρχει από το 2000 π.Χ, όταν συνέβαινε στη Νότια Ινδία (υπάρχουν σχετικά ντοκουμέντα), για να ακολουθήσουν Κίνα, Ιαπωνία, Ελλάδα (ω ναι) και Ρώμη.

Το 2007 διαπίστωσα πως είχαμε παγκόσμιες ημέρες για όλα. Όχι όμως, για την τέχνη του να ρισκάρεις τη ζωή σου, όπως διασκεδάζεις και εμπνέεις τον κόσμο. Τότε λοιπόν, προχώρησα στη δημιουργία της, για να τιμήσω και να γιορτάσω το κουράγιο των performers, που προωθούν αυτήν την αρχαία τέχνη, να προάγω την ενημέρωση για τη συνεισφορά τους στην ιατρική και την επιστήμη, αλλά και για να συγκεντρώσουμε χρήματα για την έρευνα του καρκίνου στον οισοφάγο”. Κυρίως ήθελε “να διαλύσω τους μύθους και να ενημερώσω το κοινό και τους επιστήμονες, με δωρεάν επιδείξεις σε κοινά όλου του κόσμου”.

 

Στα της βοήθειας στην ιατρική, υπάρχει το παράδειγμα του Γερμανού γιατρού, Adolph Kussmaul, ο οποίος ανέπτυξε τη μέθοδο της ενδοσκόπησης, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία sword swallower. Για την ιστορία, o Kussmaul ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τη δυσλεξία, το 1877 (την είχε χαρακτηρίσει τύφλωση λέξεων).

Eν πάση περιπτώσει, ο Γερμανός γιατρός είχε παρατηρήσει την ικανότητα των ανθρώπων που κατάπιναν σπαθιά στο να χαλαρώνουν το φάρυγγα και να ισιώνουν τον οισοφάγο, πριν προχωρήσουν στο θέαμα. Για να δει τη διαδρομή, χρησιμοποίησε μια άκαμπτη συσκευή, μήκους 47cm και διαμέτρου 13mm και εξωτερική πηγή φωτός, λάμπα βενζίνης (συν την αντανάκλαση μέσω καθρεφτών). Έτσι, μπορούσε να απεικονίσει τα πάντα. Οι απόψεις περιορίστηκαν, λόγω ανεπαρκούς φωτεινής πηγής και άφθονων εκκρίσεων. Για αυτό και ο Kussmaul δεν δημοσίευσε ποτέ έκθεση. Παρ' όλα αυτά, γιατροί που ανέπτυξαν το πρώτο γαστροσκόπιο “πάτησαν” στα σχέδια του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)