to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 21.03.2019

Κοινωνία

21η Μαρτίου: Μέτωπο ενάντια στη ρατσιστική βία και τη ρητορική μίσους

Την 21η Μαρτίου γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων - ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. (αναλυτικά εδώ)

Δυστυχώς η παγκόσμια αυτή ημέρα, βρίσκει την Ελλάδα να αντιμετωπίζει περιστατικά των τελευταίων ημερών που έχουν σχέση με ρατσιστικά φαινόμενα στη Σάμο, την Κόνιτσα και τα Βίλια.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι,  αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, «βρίσκει την Ευρώπη σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας και με την άνοδο της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ακραίων εθνικιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα

Αναλυτικά το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η 21η Μαρτίου βρίσκει την Ευρώπη σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού, ισλαμοφοβίας, αντισημιτισμού, ομοφοβίας και μισαλλοδοξίας και με την άνοδο της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ακραίων εθνικιστικών και νεοναζιστικών κομμάτων. 

Ούτε η δική μας χώρα που έχει γνωρίσει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τις ρατσιστικές της επιθέσεις και τη δολοφονία του Π. Φύσσα μπορεί, βέβαια, να εφησυχάζει.  Ενώ μάλιστα τα τελευταία χρόνια, τμήμα της παραδοσιακής Δεξιάς δείχνει ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού ή ακόμα και υιοθετεί τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο  λόγο. 

Οι πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και στα παιδιά τους, όπως και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, καταδεικνύουν γιατί η φετινή 21η Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για προβληματισμό και για μεγαλύτερη κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις πρακτικές των διακρίσεων κάθε είδους, στο πλευρό όλων όσοι υφίστανται διακρίσεις λόγω χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού. 

Οφείλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς αγώνες για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και της μισαλλοδοξίας. Οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσοι βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά, να αγωνιστούμε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών και για την καταπολέμηση όλων των στερεοτύπων και των διακρίσεων, σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και ελευθερίας.

 

Δ. Βίτσας: Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας

Η δήλωση του ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού:

«Σήμερα, 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Είναι μια αφορμή για να επαναλάβουμε ότι καταδικάζουμε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα οποιαδήποτε έκφραση ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων, από όπου κι αν προέρχεται.

Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό παραμένει επίκαιρο. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες – ακόμα και σε μικρά παιδιά – δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιβιώνουν σε λανθάνουσα ή ωμή εκδοχή, ακριβώς διότι καλλιεργούνται από ορισμένα σκοτεινά κέντρα. Συχνά, αντλούν τη δύναμη και το θράσος τους από την ανοχή ή ακόμη και από την κοινωνική σιωπή.

Είμαστε εδώ για να τούς εμποδίσουμε. Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας.

Η δημοκρατική κοινωνία αντιδρά οργανωμένα και αποφασιστικά. Αντίδοτο κι ανάχωμα είναι η αλήθεια των λόγων μας και το ισχυρό και μαζικό μέτωπο αλληλεγγύης, ισότητας, δικαιοσύνης και ανθρωπισμού που οικοδομούμε.

Ως οργανωμένη Πολιτεία, διαβεβαιώνουμε πως λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων και για την καταδίκη και απομόνωση της ρητορικής και των πράξεων μίσους.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως και τα τελευταία αποκρουστικά υπολείμματα ιδεολογημάτων που έφεραν μόνο καταστροφή και όλεθρο στην ανθρωπότητα.

Λέμε ανοιχτά όχι στη σιωπή, όχι στα βολικά άλλοθι, όχι στις υπεκφυγές. Ζητάμε από όλους επαγρύπνηση προσωπική και συλλογική.

Ανθρωπισμός, Ισότητα, Αλληλεγγύη.

Καμία ανοχή, καμία επανάπαυση.»

Η Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, αναφέρει σε μήνυμά της:

Την 21η Μαρτίου γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων. Ακόμα και στις μέρες μας σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες δεν λείπουν εκδηλώσεις ρατσισμού, ρατσιστικής βίας και ρητορικής του μίσους. Η ρατσιστική βία στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου το οποίο μπορεί να θεωρηθεί «διαφορετικό», λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, αναπηρίας.

Η ελληνική κοινωνία που μάχεται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος για τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχει επιδείξει αλληλεγγύη και συμπαράσταση στις ευάλωτες αυτές ομάδες. Ωστόσο, και στην Ελλάδα σημειώνονται πολλά περιστατικά μίσους και βίας τα οποία εκδηλώνονται με διάφορες μορφές: ομοφοβία, τρανσφοβία, ισλαμοφοβία, αντισημιτισμός, ξενοφοβία.

Απέναντι στη ρητορική του μίσους και στη ρατσιστική βία όλες οι εξουσίες, η καθεμία στην ανεξάρτητη λειτουργία της και από τη διακριτή θέση της στο Κράτος Δικαίου, οφείλουν να μάχονται για την προστασία όλων των πολιτών που στοχοποιούνται λόγω των χαρακτηριστικών τους. Η προστασία κάθε πολίτη από τη ρατσιστική βία και τον ρατσιστικό λόγο δεν αποτελεί μόνο ατομικό δικαίωμα του πολίτη, αλλά συλλογικό δικαίωμα για τη διαφύλαξη και την προστασία της Δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης έχει λάβει μέτρα με στόχο αφενός την άρση αδικιών του παρελθόντος και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αφετέρου την εμπέδωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο των πολιτών. 

Συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα αυτό:

  • Θεσπίστηκε το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης, με επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια.

  • Καταργήθηκαν αναχρονιστικές διατάξεις που εισήγαγαν διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων, όπως το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα (παρά φύση ασέλγεια).

  • Ενισχύθηκε η αντιρατσιστική νομοθεσία (τροποποίηση του άρθρου 81 Α ΠΚ, νέο άρθρο 361 Β ΠΚ)

  • Συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος.

  • Εκπονείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

  • Υπεγράφη «Συμφωνίας Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα», στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο κατακυρώθηκε στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΑΣΕ (ODIHR).

  • Θεσπίστηκε Εθνικός Μηχανισμός Εποπτείας της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  • Ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 για την ίση μεταχείριση, με τον οποίο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο συναφές θεσμικό πλαίσιο.

  • Καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

  • Ψηφίστηκε ο νόμος 4488/2017 με τον οποίο θεσπίζονται κατευθυντήριες αρχές για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες.  

  • Ψηφίστηκε ο νόμος 4491/2017 για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

  • Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η γνωστή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με το νόμο 4531/2018.

  • Με πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, εκδόθηκε φυλλάδιο με τίτλο «Η Δημόσια Διοίκηση απέναντι στο ρατσιστικό έγκλημα» με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το ρατσιστικό έγκλημα και την αντιμετώπισή του.

Το νομοθετικό πλαίσιο αρκεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Σαφώς και όχι, διότι οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το νομοθετικό μας οπλοστάσιο πλέον είναι αρκετά οχυρωμένο. Κύρια προϋπόθεση είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η αύξηση της ευαισθητοποίησης, η οποία θα επιτευχθεί τόσο μέσω των δράσεων της Πολιτείας, που δεν πρέπει να δείχνει καμία ανοχή στο ρατσισμό, τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία, όσο και μέσω της κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών.


Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού:

Στις 21 Μαρτίου του 1960, φοιτητές και φοιτήτριες στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στο καθεστώς του Απαρτχάιντ, το οποίο επέβαλε το δόγμα της ανωτερότητας της λευκής φυλής και προωθούσε έναν διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση το χρώμα του δέρματος. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, με αποτέλεσμα τον θάνατο εβδομήντα διαδηλωτών. Σε μνήμη των γεγονότων αυτών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε, το 1966, την 21η Μαρτίου σε Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα, οι ρατσιστικές και φασιστικές φωνές πληθαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κόμματα με αναφορά σε ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες θέσεις, άλλοτε κερδίζουν συνεχώς έδαφος και άλλοτε έχουν ήδη αναλάβει την διακυβέρνηση ορισμένων κρατών. Παράλληλα, στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή και άλλες εγκληματικές ομάδες του ακροδεξιού χώρου έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, με επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες, με βανδαλισμούς ελεύθερων κοινωνικών χώρων και με διασπορά εθνικιστικών απόψεων στον δημόσιο διάλογο.

Σήμερα 60 χρόνια μετά, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο το ουσιαστικό μήνυμα της 21ης Μαρτίου για την αναγκαιότητα ενός αγώνα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και των κάθε είδους ρατσιστικών αντιλήψεων. Η ισότητα όλων των κοινωνικών ομάδων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, ταυτότητας και έκφρασης του φύλου, ηλικίας, αναπηρίας ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.
Είναι χρέος όλων μας, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα με αιχμή την αλληλεγγύη και την ουσιαστική ισότητα, απέναντι στον σκοταδισμό και το μίσος που επιχειρεί να επιβάλει η ακροδεξιά.


Το Παρατηρητήριο ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

21η ΜΑΡΤΙΟΥ: ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Η 21η Μαρτίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων μας υπενθυμίζει την υποχρέωση μας να διατηρούμε και να ενισχύουμε ένα σταθερό μέτωπο ενάντια σε κάθε διάκριση, αποκλεισμό, περιορισμό ή προτίμηση με βάση τη φυλή, το χρώμα, την καταγωγή ή την εθνική ή εθνοτική προέλευση.

Ο ρατσισμός έχει ολέθριες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών, καθώς ενσταλάζει τη μισαλλοδοξία , καλλιεργεί τον στιγματισμό, στοχοποιεί τους μετανάστες, αποσαρθρώνει τα δικαιώματα, υπονομεύει τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και οι ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές, συνιστούν μια διογκούμενη απειλή για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Οι πολίτες δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί και ανεκτικοί απέναντι στον ρατσισμό. Η συντονισμένη δράση όλων όσοι εμπνέονται από δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, με στόχο να εμπεδωθεί η άσκηση, σε ισότιμη βάση, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ή οποιονδήποτε άλλον τομέα της δημόσιας ζωής.

Η Θεσσαλονίκη, ένα ιστορικό κομβικό σημείο συνάντησης εθνών και πολιτισμών, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη των ιδεωδών της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού, της αλληλοκατανόησης των εθνών και της κοινής βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους εκπαιδευτικούς και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και διείσδυσης των φασιστικών αντιλήψεων στον χώρο της εκπαίδευσης, την Πέμπτη 28/3/2019 7μμ στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» Εθνικής Αμύνης 1.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)