to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:15 | 29.04.2017

Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Χορού - Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2017


Η τέχνη της μούσας Τερψιχόρης, ο χορός, ξεπερνώντας τα πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά όρια μέσα από την οικουμενικότητά του, γιορτάζει την παγκοσμιότητά του, εμπνέοντας την καρδιά και την ψυχή να μιλήσουν με τη γλώσσα του σώματος και να νιώσουν το νέο συμβολικό μήνυμά του.

Καθιερωμένη από την Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ)  - Unesco, το 1982, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία εορτάζεται στις 29 Απριλίου με έναυσμα την ημερομηνία  γέννησης του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου, Ζαν - Ζορζ Νοβέρ (1727 - 1810), γιορτάζει την 35η επέτειό της.

 
 

Κάθε χρόνο, μία προσωπικότητα του χορού αναλαμβάνει να γράψει ένα μήνυμα, με στόχο την ανάδειξη του χορού ως μία μορφή τέχνης που δεν γνωρίζει κανενός είδους όρια και ενώνει όλους τους ανθρώπους μέσα από τη ρυθμική της γλώσσα.

Το ΔΙΘ προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και δημοσιοποιείται μέσα από τα Εθνικά Κέντρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Ακολουθώντας τα χορευτικά βήματα των Λέμι Πονιφάζιο (νησιά Σαμόα), Ισραέλ Γκαλβάν (Ισπανία), Μουράντ Μερζουκί (Γαλλία), Λιν Χουάι-μιν (Κινεζική Ταϊπέι) και Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι (Βέλγιο), η Τρίσα Μπράουν (ΗΠΑ), χορεύτρια, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια της Trisha Brown Company είναι η συγγραφέας του φετινού μηνύματος.

Η Τρίσα Μπράουν έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 2017, στο Σαν Αντόνιο, σε ηλικία 80 ετών, αφού της ανατέθηκε να γράψει το μήνυμα.

Το Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2017
Απόδοση - Αγγέλα Χριστοφίδου

Γιατί θέλησα να πετάξω, έγινα χορεύτρια. Η υπέρβαση του νόμου της βαρύτητας πάντοτε με συγκινούσε. Δεν υπάρχει κρυφό νόημα στους χορούς μου. Αποτελούν μια πνευματική άσκηση σε σωματική μορφή.

 
 

Ο χορός επικοινωνεί και διαδίδει την παγκόσμια γλώσσα της επικοινωνίας, καθώς γεννά τη χαρά, την ομορφιά και την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης. Ο χορός είναι δημιουργικότητα… ξανά και ξανά… στη σύλληψη, στην παραγωγή, στην πράξη και στην ερμηνεία. Τα σώματά μας είναι ένα εργαλείο έκφρασης και όχι ένα μέσο αναπαράστασης. Αυτός ο συλλογισμός απελευθερώνει τη δημιουργικότητά μας και αυτό αποτελεί το θεμελιώδες μάθημα και δώρο της τέχνης.

 
 

Η ζωή ενός καλλιτέχνη δεν τελειώνει καθώς γερνά, όπως πιστεύουν κάποιοι κριτικοί. Ο χορός είναι φτιαγμένος από ανθρώπους, ανθρώπους και ιδέες. Ως θεατές, μπορείτε να πάρετε τον δημιουργικό παλμό σπίτι μαζί σας και να τον εφαρμόσετε στην καθημερινή σας ζωή.

Τρίσα Μπράουν

Αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και θαυμαστές του χορού σε όλο τον κόσμο. Δημοσιοποιείται, επίσης, ως φόρος τιμής στην Τρίσα Μπράουν που έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 2017.

 

Τρίσα Μπράουν

Το μήνυμα αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από τα γραπτά και τις δηλώσεις της Τρίσα Μπράουν, όπως τα έχει επιμεληθεί η στενή συνεργάτιδά της Σούζαν Ρόζενμπεργκ. Αυτή η συλλογή αποσπασμάτων επικοινωνεί το όραμά της για το χορευτικό της έργο και τις αξίες που αυτό αντικατοπτρίζει.

Πηγή: naftemporiki.gr

Η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2017

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID-UNESCO με ποικίλες και διαφορετικές εκδηλώσεις γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου 2017.

Η μοναδική τέχνη αποκαλύπτεται και φέτος, με κεντρική εκδήλωση το Σάββατο 29 Απριλίου στην πλατεία Κεραμεικού στις 7 το απόγευμα. Όμως ο χορός θα απλωθεί από το πρωί στις πλατείες Κολωνακίου, Κλαυθμώνος, Καπνικαρέας έως την Αγία Ειρήνη, αλλά και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης την Κυριακή 30 Απριλίου.

Το κοινό θα απολαύσει διάφορα δείγματα της τέχνης του Χορού από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως βήματα και ρυθμούς από την νησιωτική και στεριανή Ελλάδα, ελληνικούς λαϊκούς χορούς, χορούς bollywood, σαλονιού, τσιγγάνικους, can can, rock ‘ n roll, αλλά και βραζιλιάνικα κρουστά και ελεύθερες χορευτικές δημιουργίες, που θα συνεπάρουν όλους τους θεατές σε «ρυθμοχοροπατήματα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 29 Απριλίου

10.30 – πλατεία Κολωνακίου: «Ο χορός στο αστικό τοπίο» με 80 χορευτές από την αίθουσα διδασκαλίας σε ένα καθημερινής χρήσης χώρο, θα δείξουν τις κινητικές δυνατότητες κάθε σώματος

12.00 – πλατεία Κλαυθμώνος: «Δαμάζοντας τα βήματα», εκδήλωση ενάντια στο στίγμα της ψυχικής νόσου, που θα μοιραστεί με ομάδες παιδιών και ενηλίκων και με τους πολίτες της Αθήνας μια χορευτική εμπειρία με χορούς, bollywood, Latin και contactimprovisation.

13.00 – πλατεία Καπνικαρέας έως την Αγία Ειρήνη: βραζιλιάνικα κρουστά και ελεύθερες χορευτικές δημιουργίες θα συνεπάρουν όλους σε «ρυθμοχοροπατήματα».

19.00 – πλατεία Κεραμεικού: στην κεντρική εκδήλωση, ήχοι και εικόνες χορού από την νησιωτική και στεριανή Ελλάδα (Αν.Κρήτη, Κάρπαθο, Κεφαλονιά, Ήπειρο, Θράκη, Αριδαία, Ρουμλούκι ), από άλλες, επίσης, χώρες (Γεωργία, Φιλιππίνες, Κεϋλάνη, Παλαιστίνη) κι ακόμα ελληνικοί λαϊκοί χοροί, χοροί bollywood και σαλονιού, τσιγγάνικοι και άλλοι θα γεμίσουν για δυο ώρες τις καρδιές εκείνων που θα παρακολουθούν

Κυριακή 30 Απριλίου

18.00 – προαύλιος χώρος εκκλησίας Άγιου Κωνσταντίνου και Ελένης (επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από το Εθνικό θέατρο)

«Ο Ελληνογεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος στον πολιτισμό του χορού», θα δείξει χορούς από νησιά (Δυτ. Κρήτη, Σέριφο, Πάρο, Νάξο, Λευκάδα), χορούς της Μικράς Ασίας, της Δράμας και των Γκαγκαβούζηδων του Έβρου, χορούς και μουσικές της Γεωργίας κι ακόμα Εβραϊκό χορό, can can και rock ‘ n roll.

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ 2017

Στην εκδήλωση συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι Σχολές Χορού:

1. Σχολή Χορού 10dance
2. Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας-« Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.
3. Artistic Studio Oriental Expression
4. Ομάδα χορού από τον Εκπαιδευτικό Ψυχαγωγικό και Πολιτιστικό Σύλλογο ” ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ”
5. Ομάδα χορού KODO STAGE
6. Ομάδα χορού παιδιών από το ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
7. Σχολή βραζιλιάνικων κρουστών “Batuca”
8. Ομάδα Χορού με την Ιωάννα Κόντου
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “Ο ΜΟΛΥΒΟΣ”, παράρτημα Αθήνας
10. Σύλλογος Γυναικών Αγ. Στεφάνου “Εμμέλεια”

11. Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών
12. Όμιλος Καρπαθίων Νέων και Όμιλος Νέων Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ”
13. Χορευτική Ομάδα Κ.Ε.Δ.Ω Καπανδριτίου
14. Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης “Η Μεγαλόνησος”
15. Ελληνικός Σύλλογος Παραδοσιακών χορών “ΗΓΕΧΟΡΟΣ”
16. Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου-Δραπετσώνας “Η Ελληνική Παράδοση”
17. Χορευτικό συγκρότημα Σκοπέλου “Διαμαντής Παλαιολόγος”
18. Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ»
19. Ακαδημία χορού Art and Style
20. Ελληνογεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος

21. Σύλλογος Κεϋλάνης “Indika siriwardana”.
22. Ένωση Παλαιστίνιων Φοιτητών
23. Ελληνογεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος ” Ο Καύκασος”
24. Σύλλογος Φιλλιπίνων, “DIWATA”
25. Artistic Studio Oriental Expression
26. Ελληνογεωργιανός Πολιτιστικός Σύλλογος
27. Σύλλογος Κρητών Άνω Λιοσίων Δήμου Φυλής “Η Μεγαλόνησος”
28. Πολιτιστικός Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου
29. Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής.
30. Παραδοσιακό Χορευτικό Συγκρότημα του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων

31. Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ»
32. Θρακιώτες Αθηνών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών.
33. Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κιβωτός της παράδοσης»
34. Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών Κ.Ο.Π.Α.

tags: χορός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)