to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 28.04.2022

Πολιτική

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία: Προστασία των εργαζομένων ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ασφάλεια και υγεία στην εργασία ζητούν με δηλώσεις τους οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σ. Βαρδάκης και Χ. Μαμουλάκης


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:


«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που ξεκίνησε το 1948, ως Ημέρα Μνήμης Εργατών, από το συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων, δίνει μία σημαντική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τις πολλαπλές οικονομικές αλλά κυρίως κοινωνικές διαστάσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.

Με 2.000.000 ανθρώπους να χάνονται  παγκοσμίως κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά, κυρίως, με τις ελλιπείς πολιτικές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα τρομακτικό και δυσοίωνο.

Στη χώρα μας, ο κόσμος της εργασίας βλέπει να ξανάρχεται η εργασιακή επισφάλεια που βίωσε στο πετσί του την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, εγκαταλείποντας τους εργαζομένους απροστάτευτους, μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία τους.

Πρωταρχικός στόχος είναι και πρέπει να είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων με σκοπό τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την πρόληψη των κινδύνων στα επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Για ποια σύγχρονη κοινωνία τολμάμε να μιλάμε, όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υγιών, ασφαλών χώρων εργασίας; Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι τα οφέλη από τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, επεκτείνονται πέρα από τους ίδιους τους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία».

Σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε και ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χ. Μαμουλάκης, τονίζοντας: 

«Ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό η 28η Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, με σειρά τραγικών συμβάντων να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, 270.000.000 τραυματίζονται σε εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες.

Στην χώρα μας, οι ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστιες και σε αυτόν τον τομέα, αφού από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της και φρόντισε με μια σειρά νομοθετημάτων, να αφήσει απροστάτευτους τους εργαζομένους. Η μεθοδευμένη υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έριξαν νερό στον μύλο της εργοδοτικής ασυδοσίας. Τα αποτελέσματα, τραγικά. Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στον τόπο μας, που μόλις προχθές θρηνήσαμε έναν ακόμη νεκρό εργαζόμενο.

Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αποτελεί ύψιστη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και έχουμε δεσμευτεί για την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την ανάπτυξη δομών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, την ενίσχυση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, την δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία και την δημιουργία φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία, αποτελούν ύψιστα και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των εργαζομένων. Και θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)