to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 03.05.2019

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: 34 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σήμερα: Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.


Σήμερα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Ελεύθερίας του Τύπου. Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ 700 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ 80 από αυτούς σκοτώθηκαν το 2018. 343 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και 60 κρατήθηκαν όμηροι, με τις πιο επικίνδυνες χώρες να είναι η Συρία, το Αφγανιστάν, το Μεξικό, η Ινδία αλλά και οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα ανέβηκε στην κατάταξη της ελευθερίας Τύπου στην θέση 65, όταν το 2014 φιγουράριζε στην θέση 99!

Υπ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε υπέρμαχος της ελεύθερης γνώμης και έκφρασης 

«Η μάχη για την υπεράσπιση των whistleblowers είναι πιο καίρια από ποτέ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρ. Σβίγκου: Η λογοκρισία, ο «κίτρινος τύπος» και η υποταγή σε συμφέροντα πλήττουν τη Δημοκρατία

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθεροτυπία, έννοια και αξία κομβική για τη δημοκρατία, υπονομεύεται καθημερινά από πρακτικές όπως τα fake news, η λογοκρισία, ή ο λεγόμενος "κίτρινος τύπος" τόσο στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψηφιακές πλατφόρμες».

Και επισημαίνει: «Η προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, η τήρηση της δεοντολογίας και η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού αποτελεί πρώτιστο καθήκον όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον κλάδο των ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως η ποιότητα της ενημέρωσης είναι άμεσα συνυφασμένη με τις συνθήκες εργασίας εντός των οποίων καλούνται να ασκήσουν τον ρόλο τους οι εργαζόμενοι του Τύπου».

«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης», σημειώνει, «στέκεται στο πλάι όλων των εργαζόμενων στον χώρο του Τύπου. Η επικείμενη υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, τα μέτρα στήριξης του Τύπου που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αλλά και η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την αναβάθμιση της ενημέρωσης και τη βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων».

Σχόλιο του υποψήφιου ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη για την παγκόσμια ημέρα Τύπου

Παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας σήμερα και μια θαυμάσια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες, από τότε που καθιερώθηκε η επέτειος - από ποιούς άλλους - τους ίδιους τους «εφημεριδάδες». 

Πώς εξελίχθηκε το ρεπορτάζ;

Τι σημαίνει σήμερα «διασταύρωση της είδησης»;

Πόσο νωθρούς και επιπόλαιους μας έχουν κάνει τα νέα εργαλεία αναζήτησης της αλήθειας;

Πόσο εύκολα πέφτουμε στις παγίδες των fake news, εμείς, που θεωρούμε εαυτόν «πεπειραμένους δημοσιογράφους»;

Πόση διαπλοκή χωράει στα media, προτού αλλοιώσει εντελώς τον αρχικό προορισμό τους;

Τι σημαίνει «λειτούργημα»; Και πώς διαφοροποιείται από το επάγγελμα;

Η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικό κεκτημένο. Η ασυδοσία του τείνει να γίνει κοινωνικό αντανακλαστικό. Και είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Ή τουλάχιστον όσοι έχουμε πιάσει την πένα για να περιγράψουμε ένα περιστατικό που θα γίνει «είδηση».

 

Το μήνυμα της ΕΣΗΕΑ:

Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις παγκοσμίως, ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, στις 3 Μαΐου.

Η επέτειος αυτή υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο διατρανώνουμε την κοινή μας βούληση να τα υπερασπιστούμε.

Στην Ελλάδα οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουμε τις ολέθριες συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το αδυσώπητο φάσμα της ανεργίας, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την επισφαλή εργασία.

Δυστυχώς και η φετινή επέτειος βρίσκει τους δημοσιογράφους σε δεινή θέση σε πολλές χώρες του πλανήτη και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχουν χάσει ή έχουν θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο επειδή αποκάλυψαν δυσάρεστες αλήθειες, χωρίς από πουθενά να φαίνεται ελπίδα να σταματήσει το βαρύ τίμημα που πληρώνουν κάθε χρόνο οι συνάδελφοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών τη «Διεθνή Σύμβαση για την Προσωπική Ασφάλεια και Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων και των άλλων Επαγγελματιών στα ΜΜΕ».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στάθηκε αρωγός σε αυτό το εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων εξασφαλίζοντας την καθοριστική συνδρομή της ελληνικής διπλωματίας,  η οποία συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών τον Οκτώβριο του 2018 στην Νέα Υόρκη και το Μάρτιο του 2019 στη Γενεύη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Σύμβαση παρουσιάστηκε στη διοργάνωση της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, με τίτλο «Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας Μελών της ΔΟΔ».

Σε αυτή τη διοργάνωση, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις από τις αραβικές χώρες και τις άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσαν τη στήριξή τους στο εγχείρημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, καθώς η Διεθνής Σύμβαση πραγματεύεται τα πιο ευαίσθητα ζητήματα της δημοσιογραφίας, που κάθε χρόνο μετρά μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Πρόκειται για  αίτημα της παγκόσμιας δημοσιογραφικής οικογένειας και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2006. Τότε η Ελλάδα ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και η ΕΣΗΕΑ που πρωτοστάτησε στο εγχείρημα της ΔΟΔ, εξασφάλισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.  Στις 23 Δεκεμβρίου 2006 ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Ψήφισμα 17380, για την «Προσωπική Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στις Ένοπλες Συγκρούσεις».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Σε εγρήγορση καλεί τους δημοσιογράφους και τους θεσμούς το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με την ευκαιρία του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, σε μια περίοδο κατά την οποία η τελευταία πλήττεται σε όλο τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή, βρίσκει τους Έλληνες δημοσιογράφους σε ένα δραματικό καθεστώς ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και της ζωής τους, που παράλληλα με συνεχή φαινόμενα  στοχευμένης βίας σε βάρος τους έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης.

Βασικός παράγων λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του Τύπου, τόσο ως συλλογικός θεσμός εγγύησης αυτής της λειτουργίας, όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως δικαίωμα του κάθε πολίτη να ενημερώνεται και να εκφράζεται ελεύθερα.

Η σπουδαιότητα της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών αλλά και της ελευθερίας του Τύπου για την ενημέρωσή τους κατοχυρώνονται θεσμικά από την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ  (άρθρο 19) αλλά και από το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 14).

Η ΠΟΕΣΥ τονίζει πως η ελευθεροτυπία προϋποθέτει την ύπαρξη Τύπου ικανού να ανταποκρίνεται στις αναπόδραστες αρχές της Δημοκρατίας για αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση, όπως επίσης και δημοσιογράφους που να την υπηρετούν με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Ταυτόχρονα, δε νοείται ελευθερία του Τύπου δίχως σεβασμό του ρόλου των δημοσιογράφων, εκ μέρους των θεσμών και των κυβερνήσεων, αλλά και δίχως σεβασμό των αρχών Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, από την πλευρά των ίδιων των δημοσιογράφων.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)