to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

9:07 | 03.12.2019

Κοινωνία

Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Σεβασμός, ισότητα, προσβασιμότητα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Για εφέτος, η Διακήρυξη της Ελληνικής Εθνικής Συνομοσπονδίας αφορά στις Συστάσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης σύμφωνα με την οποία τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο.

Ημερίδα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, διοργανώνει σήμερα η ΕΣΑμεΑ στο αμφιθέατρο των γραφείων της,  στις 09.00, με καλεσμένους υπουργούς από υπουργεία-κλειδιά για την υλοποίηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, του ΟΗΕ. 

«Σήμερα, στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, πρέπει να μπει ψηλά στις προτεραιότητες της Πολιτείας η διασφάλιση άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ώστε να μη καθιστούν παρίες της κοινωνίας. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία στη δεσμευτική χρήση των οποίων υποχρεούται να συμμορφώνεται η Πολιτεία», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ.

Πάνδημο αίτημα και διεκδίκηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας είναι η υιοθέτηση από την Πολιτεία της παρούσας πρότασης ως την απαιτούμενη ολοκληρωμένη, συνεκτική και μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική και σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Σύμβασης, την εκπόνηση των οποίων συνιστά η Επιτροπή για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών.

Το κείμενο της σύμβασης του ΟΗΕ όπως κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 10 Απριλίου του 2012 (Στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

Συνοπτικά  η σύμβαση, ως σύνολο, αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους άρθρων της, διέπονται από οκτώ κατευθυντήριες αρχές

 • Ο σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, της αυτονομίας, που περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές, και την ανεξαρτησία των προσώπων.
 • Απαγόρευση των διακρίσεων.
 • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.
 • Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.
 • Ισότητα των ευκαιριών.
 • Προσβασιμότητα.
 • Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
 • Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Εγκύκλιος για πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης στα σχολεία που αφορούν

1. στο δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση,

2. στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και

3. στην αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να προγραμματιστούν από τη Σχολική Μονάδα (με πρόταση του/της εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής) δράσεις οργανωμένου παιχνιδιού και αθλοπαιδιών. Επίσης, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στοχευμένες παρεμβάσεις στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να ευαισθητοποιηθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης και να κατανοήσουν την προστιθέμενη αξία του αθλητισμού στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην εξάλειψη των προκαταλήψεων. Εκτός από τον «ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» του ΥΠΑΙΘ που βρίσκεται ΕΔΩ, προτείνονται παρακάτω ορισμένες ενδεικτικές βιωματικές δράσεις, ιστοσελίδες και εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ενδεικτικές βιωματικές δράσεις

 Παρουσίαση ή διδασκαλία παραολυμπιακών αθλημάτων

 Πρόσκληση αθλητών/τριων παραολυμπιακών αθλημάτων (πχ Basketball με αμαξίδια) ή αθλητών Special Olympics

 Ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και προβολή δράσεων που σχετίζονται με τον Παραολυμπιακό Αθλητισμό και τη συμβολή του Παραολυμπιακού Κινήματος στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

 Σύμπραξη σχολικών μονάδων Γενικής και Ειδικής Αγωγής με δραστηριότητες αθλητικού (ή και άλλου) περιεχόμενου

Το μήνυμα Τσίπρα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Τα άτομα με αναπηρία δίνουν καθημερινά τη μάχη της ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και της κοινωνικής αποδοχής. Η ενίσχυση των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ισότητας και του σεβασμού αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε.»

ΣΥΡΙΖΑ: Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την αξιοπρέπεια

Η ανακοίνωση του Τμήματος Α.με.Α. του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία:

Η 3η Δεκέμβρη θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη ως Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία.

Αυτή η ημέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος, αλλά αποτελεί μία ημέρα διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία.

Είναι η ημέρα που ενώνουμε τη φωνή μας με τους αναπήρους ,τις οικογένειες τους με το  αναπηρικό κίνημα, που αγωνίζονται και διεκδικούν ενάντια στη φτώχεια, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις, το στιγματισμό, τη φιλανθρωπία και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική,  νοητική ή ψυχική. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια τα Α.με.Α. Στη χώρα μας τα άτομα με αναπηρία, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμα στην ισότητα και την  αξιοπρέπεια.

Η πραγματοποίηση αυτού του στόχου μπορεί να γίνει όταν η κοινωνία αποδεχθεί τους ανθρώπους που ζουν με αναπηρία και δεν επιδιώκει να αλλάξει τα άτομα με αναπηρία ώστε να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία. Τα άτομα με αναπηρία να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως ως πολίτες σε ισότιμη βάση με όλους τους άλλους. Η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα της ζωής και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία.

H Κυβέρνηση της Αριστεράς, στο διάστημα από τον Ιανουάριο 2015- Ιούνιο 2019 παρά τον ανηλεή πόλεμο από το πολιτικό κατεστημένο, τους «δανειστές» και τα συστημικά ΜΜΕ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την σκληρή περίοδο της κρίσης και ταυτόχρονα να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους  κρατώντας όρθια την κοινωνία. Προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία , τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους.

Ø  Ψήφισε το νόμο 4488/2017 που  ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Α.με.Α.

Ø  Ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με την χορήγηση του ΚΕΑ(Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), του κοινωνικού μερίσματος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των Α.με.Α και των οικογενειών τους.

Ø  Στον τομέα της Υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των Α.με.Α στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας .

Ø  Αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Προκήρυξε την πρόσληψη 4.500 θέσεων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ για το 2019.

Ø    Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται  ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π.  στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ø  Θεσμοθέτησε και ανέπτυξε325 Κέντρα Κοινότητας .Ίδρυσε τον  Ο.Π.Ε.Κ.Α (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Εφάρμοσε προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία.

Ø  Αναθεώρησε τον  Ε.Π.Π.Π.Α. (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού  Ποσοστού Αναπηρίας)  και διεύρυνε τον πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ αόριστο.

Ø  Διασφάλισε όλα τα αναπηρικά επιδόματα χωρίς καμιά περικοπή και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμια της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της, και παρά τις   προεκλογικές και επικοινωνιακές της δεσμεύσεις αντί να διευρύνει και να οικοδομήσει στην θετική παρακαταθήκη που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησής της στο ξήλωμα του  κοινωνικού κράτους. Τα πρώτα κραυγαλέα δείγματα της πολιτικής της είναι η μείωση των προνοιακών επιδομάτων για  τα Α.με.Α στο προϋπολογισμό του 2020 κατά 173 εκ. (740 εκ. το 2020 έναντι 913 εκ. το 2019),  και η  απαράδεκτη κωλυσιεργία στη διαδικασία υλοποίησης των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, οι οποίοι είχαν δρομολογηθεί και θα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε στην κυβέρνηση.

Η αναπηρία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, όπου όλα τα άτομα με αναπηρία θα ζουν δίχως εμπόδια, θα απολαμβάνουν ψηφιακά, φυσικά, κοινωνικά περιβάλλοντα ισότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Φωτίου: Θα συνεχίσουμε, σε συνεργασία με τους ανάπηρους, την υπεράσπιση των κεκτημένων τους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους

Ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, αναφέρει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

https://www.paralympic.org/the-ipc/paralympic-school-day Ιστοσελίδα του Προγράμματος «Παραολυμπιακή Ημέρα στα Σχολεία»

http://www.paralympic.gr/ Ιστοσελίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

https://www.eaom-amea.gr/portal/ Ιστοσελίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες

https://kidswithspecialskills.weebly.com/ Τ¨ «Τα παιδιά με αναπηρία και ο αθλητισμός» Ιστοσελίδα ενημέρωσης για τον αθλητισμό και τη θετική του επιρροή στα παιδιά με ειδικές ανάγκες

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)